Foto: Shutterstock
Pat tad, ja ikdienā ievēro veselīga uztura priekšnoteikumus un lielākoties baudi labu pašsajūtu, iespējams, nereti tomēr ciet no organisma pretreakcijas izvēlētajiem našķiem, kas ierosinājuši vēdera pūšanos, kuņģa dedzināšanu un vēdergraizes.

Noderīgus ieteikumus, kā pēc iespējas ātrāk mazināt fizisko diskomfortu, piedāvā uztura speciāliste un grāmatas "The New You and Improved Diet: 8 Rules to Lose Weight and Change Your Life Forever", kā arī citu izdevumu autore Kerija Glasmane. Lūk, uztura speciālistes ievērotā ikdienas ēdienkarte, kas, kā skaidro eksperte, nodrošinās labu pašsajūtu visas dienas garumā!

Brokastis

Kā atklāj Glasmane, viņa ik dienas gan pirms, gan pēc brokastīm dzer ūdeni, kam pievienotas svaiga citrona šķēlītes. Īpaši svarīgi šo dzērienu baudīt tad, ja piefiksē pirmos vēdera pūšanās priekšvēstnešus, lai laikus novērstu nepatīkamās sajūtas. Protams, var šķist savādi dzert ūdeni brīdī, kad jau tā jūties uzpūtusies un teju milzīga, taču tieši tas ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā ne tikai mazināt meteorisma simptomus, bet arī izvadīt lieko šķidrumu, kas uzkrājies organismā.

Foto: Shutterstock

Dienas pirmajā ēdienreizē, savukārt, ieteicams baudīt olbaltumvielām bagātu maltīti, piemēram, vārītas olas, papildinot tās ar šķipsniņu sāls un pilngraudu maizes riku. Tāpat, kā atklāj Glasmane, viņa pati pēc brokastīm izdzer arī tasi zaļās tējas vai melnas kafijas.

Uzkoda pirms pusdienām

Vēdera pūšanos visbiežāk rada vienkāršie ogļhidrāti – pasta, smalkmaizītes, maize, cepumi, – kas aiztur arī ūdeni organismā. Lai šo ēdienu, ko, ļoti iespējams, baudi pusdienās vai uzkodās starp ēdienreizēm, sekas mazinātu, pēc brokastīm baudi riekstus un dažādas sēklas.

Īpaši vērtīgi ir pekanrieksti, kas satur šķiedrvielas un antioksidantus. Savukārt ūdenim, ko dzer darba dienas laikā, vari pievienot arī šķēlīti ingvera, kas, līdzīgi, citronam, uzlabos gremošanas sistēmas darbību.

Foto: Shutterstock

Pusdienas

Raksturojot sevis iecienītākās maltītes pusdienu laikā, Glasmane kā īstus superproduktus min sparģeļus, kuru sastāvā ir vielas, kam piemīt probiotikām līdzīga iedarbība, dārzeņiem attiecīgi normalizējot vēdera darbību, kā arī lasi. Olbaltumvielām bagātīgā zivs ātri rada sāta sajūtu, kā arī satur vērtīgās omega-3 taukskābes, kas ir vitāli nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai.

Protams, minēto produktu vietā pusdienās iespējams pagatavot visdažādākās alternatīvas, uzsvaru liekot uz dārzeņiem un olbaltumvielām bagātīgiem produktiem, kā arī nelielu daudzumu salikto ogļhidrātu, iesaka uztura speciāliste.

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Uzkoda pēc pusdienām

Dienas otrajā cēlienā uztura speciāliste iesaka ēst šķiedrvielām bagātīgus produktus, neaizmirstot par pietiekama ūdens daudzuma uzņemšanu (pretējā gadījumā iespējama lieko gāzu veidošanās), kā arī augļus, ogas, riekstus un sēklas. Jāpiezīmē, ka virkni citu produktu, kas būs ne tikai draudzīgi tavam vēderam, bet arī uzlabos koncentrēšanās spējas un prāta darbību, atradīsi šeit.

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vakariņas

Vakariņās vēlams ieturēt vieglu maltīti. Ja ciet no gāzu veidošanās, lieto produktus, kam piemīt urīndzenoša iedarbība. Pagatavo kabačus, kāļus, tomātus, gurķus un dažādus zaļumus sacepumu vai salātu veidā. Svarīgi atcerēties, ka, piemēram, ziedkāposti, ēsti svaigā veidā, savukārt radīs tieši pretēju efektu.

Foto: Shutterstock

Tāpat pret vēdera pūšanos palīdz fenheļa tēja, ko uztura speciāliste atzīst par vienu saviem iecienītākajiem dzērieniem. Lai mazinātu diskomfortu, ieteicams vakariņās uzņemt arī pietiekamu olbaltumvielu daudzumu – ēd liesu gaļu, kombinējot to ar salātiem, un jau nākamajā rītā tava pašsajūta būs krietni labāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!