Foto: PantherMedia/Scanpix
Pasliktināta dzirde, džinkstēšana galvā un nospiedošas sāpes. Ikdienas ieradumi, piemēram, regulāra mūzikas klausīšanās kaitē ne tikai dzirdei, bet arī ausu higiēnai. Ar ko pareizi tīrīt ausis, cik bieži, vai sērs ir kaitīgs vai nepieciešams? Otorinolaringoloģe Viktorija Šiliņa skaidro, kas ir ausu sērs un kāda ir tā nozīme.

"Ausu sērs ir veselīgs normālos daudzumos un tam piemīt aizsargājoša, eļļošanas un antibakteriālas īpašībās. Tas ir ūdenī šķīstošs maisījums no tauku dziedzeru sekrēta, un nolobījušos ādas šūnām. Tas veidojas auss kanāla ārējā trešdaļā, kur atrodas tauku dziedzeri. Ausu sēra trūkums var novest pie sausās, niezošās sajūtas ausīs, " skaidro otorinolaringoloģe Viktorija Šiliņa.

Nav pierādītu veidu, kā novērst sēra korķu veidošanos. Ir svarīgi atturēties no kosmētikas kociņu lietošanas.
Viktorija Šiliņa

"Ausu kanāls tīrās pats – ādas šūnas lēni migrē no bungādiņas uz auss atveri. Ausu sēram pārvietoties no auss kanālā līdz auss atverei palīdz arī košļāšana un apakšžokļa kustības. Pie atveres sērs var izžūt, veidojas pārslas un tas izkrīt ārā. Ideālos apstākļos auss kanālu tīrīt nevajag un pietiek tikai nomazgāt ārējo ausi, neievietojot neko auss kanālā, " paskaidro Šiliņa.

Ausu sēra veidošanās cēloņi:

  • pārāk trokšņaina vide, skaļa mūzika izsauc sēra ražošanas atbildes reakciju;
  • vīrusu infekcijas;
  • šauri ausu kanāli, vai kanāli ar lielu leņķi palēninot dabisko sēra attīrīšanos;
  • putekļaina, netīra darba vide;
  • ausu aizbāžņi un dzirdes aparāti. Dabiskais ausu sēra attīrīšanās process nedarbojas, jo izmantojot ausu auzbāžņus vai dzirdes aparātu sērs tiek iebīdīts dziļāk un veidojas sablīvējums;
  • tīrot ausu kanālu ar dvieli, pirkstu un citām nepiemērotām lietām mudina dziedzeri ražot vairāk ausu sēru.

Avots: vaxol.lv.

"Var būt situācijas, kad ausu sērs izdalās vairāk nekā vajag, vai ausu kanāli ir šauri, lai sērs var normāli izdalīties. Tad var veidojas sēra korķi. Tie var veidoties arī situācijā, kad ļoti aktīvi tiek pielietoti kosmētikas kociņi, ar kuriem sanāk sēru iestumt tālāk un iztraucēt normālu paštīrīšanas procesu," saka otorinolaringoloģe.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Biežāki simptomi, kas var liecināt par sēra korķi:

  • Pilnuma sajūta ausī, varbūt arī nelielas spiedošas sāpes;
  • pasliktināta dzirde, auss ir aizlikta;
  • spiediena sajūta ausī, galvā;
  • troksnis ausīs;
  • simptomi bieži paradās, vai pastiprinās pēc peldēm vai citām ūdens procedūrām.

"Ja minēti simptomi ir pirmo reizi, tad vislabāk griezties pie ārsta, jo līdzīgi simptomi var būt arī pie citām auss saslimšanām un precīzu diagnozi var noteikt tikai apskatot ausis. Situācijās, kad ir atkārtoti nelieli sēra korķi var līdzēt sēra atmiekšķēšana izmantojot dažus pilienus eļļas (olīvu, minerāleļļu) vai specializētus pilienus. Mazgāšanas pilieni, piemēram, ūdeņraža peroksīds var arī palīdzēt, lai atdalītu, un atmiekšķēt korķi," norāda Šiliņa.

Ko var darīt, lai novērstu sera korķu veidošanos?

"Nav pierādītu veidu, kā novērst sēra korķu veidošanos. Ir svarīgi atturēties no kosmētikas kociņu lietošanas. Nosliece uz atkārtotiem sēra korķiem var būt gadījumā, jā izmantojiet dzirdes aparātus vai austiņas vai strādājiet izteikti putekļainā vidē. Tad būtu noderīgi ieplānot vizīti pie ārsta vienreiz gadā pārbaudei vai profilaktiskai tīrīšanai," iesaka otorinolaringoloģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!