Foto: Shutterstock
Lai cik lieliski arī neizskatītos augstpapēžu kurpes, nereti pievilcības vietā tomēr izvēlamies komfortu, pēdas ietērpjot krietni ērtākos apavos. Sajūta, ieslidinot nogurušas kājas kedās vai zempapēžu laiviņās un mazinot papēžu radīto slodzi ķermenim, ir lieliska, vai ne?

Kā skaidro podiatrijas speciāliste Žanna Tičko, sievietēm augstpapēžu apavu valkāšana veicina priekšvelves deformāciju. Tās sekas ir dedzinoša sajūta kājās, izspiedušies pirkstu kauliņi, locītavu sāpes. Ja pārmērīga noslodze uz papēžiem traumē mugurkaulu, tad pēdu priekšējās daļas pārslogošana atsaucas uz ceļgaliem.

Daudzas problēmas, laikus pamanītas, var novērst, lietojot ortopēdiskās zolītes, papēdīšus, pirkstu starplikas un speciālus apavus. Ikdienā augstpapēžu kurpes regulāri valkāt nevajadzētu, jo nepareizais spiediens uz pēdas pamatni rada ne tikai iepriekš minētās problēmas, bet arī negatīvi iedarbojas uz sviedru dziedzeriem, kas rezultējas pastiprinātā kāju svīšanā.

Nereti pēc augstpapēžu apavu valkāšanas arī rodas sāpes kāju pirkstos. Traumatologs ortopēds Juris Jukonis novērojis, ka tā iemesls ir nerva iekaisums starp trešo un ceturto pleznas kauliņu. Nēsājot šaurus apavus, visvairāk tiek saspiesta pēdas daļa starp trešo un ceturto pleznas kaulu.

Saspiestie pleznas kauli mehāniski kairina blakus esošo nervu, kas rada tā iekaisumu, ko sauc par Mortona neirinomu. Tiesa, spēcīgu sāpju un fiziska diskomforta gadījumā, gan ieteicams nevis vienkārši atteikties no augstpapēžu apavu valkāšanas, bet arī apmeklēt ārstu, lai veiktu papildus izmeklēšanas un noskaidrotu patieso sāpju cēloni pēdās.

Publikācijas turpinājumā iepazīsties ar interneta veselības žurnāla Health.com apkopotajām lietām, kas, pēc ekspertu teiktā, ar mūsu pēdām notiek brīdī, kad atsakāmies no augstpapēžu apavu valkāšanas!

Tavas kājas kļūs garākas

Kādā pētījumā, kura rezultāti publicēti izdevumā The Journal of Applied Physiology, atklāts, ka sievietes, kas regulāri valkā augstpapēžu kurpes, ne tikai sper īsākus soļus, bet arī cieš no apakšstilbu muskuļu saīsināšanās. Tā iemesls ir nevienmērīgais svara pārnesums, lielākajai daļai ķermeņa smaguma gulstoties uz pēdas priekšējo daļu, apgalvo mediķi. Lai to novērstu un muskuļi atgūtu sākotnējo formu, augstpapēžu kurpju vietā laiku pa laikam valkā ērtas laiviņas vai apavus ar 3 centimetrus augstu papēdi.

Uzlabosies tavas muguras veselība

Valkājot augstpapēžu apavus, izliecas mūsu iegurnis, radot pastiprinātu slodzi un spiedienu uz muguras lejasdaļu, kā arī mugurkaulu stabilizējošajiem muskuļiem. Atsevišķos gadījumos tā ietekmē rodas arī skriemeļu nobīde, rezultējoties to rīvēšanā vienam pret otru vai spiešanā uz nerviem un attiecīgi rodoties spēcīgām sāpēm. Novelkot augstpapēžu kurpes, mugurkauls automātiski ieņem tā dabisko stāvokli, mazinoties nesamērīgi sadalītajai slodzei un tās radītajam fiziskajam diskomfortam.

Tavos papēžos var rasties sāpes

Augstpapēžu apavi ne tikai saīsina kājas liela muskuļus, bet arī Ahilleja cīpslas. Tāpēc, pēkšņi novelkot augstpapēžu kurpes un nomainot tās pret kedām vai laiviņām, kā rezultātā papēdis atgriežas 90 grādu leņķa pozīcijā pret zemi, vari just sāpes. Ja esi nolēmusi no augstpapēžu apaviem atteikties uz ilgiem laikiem, pēda pamazām pieradīs pie tās jaunā stāvokļa, sāpēm pakāpeniski mazinoties.

Sāpes tavos ceļgalos izzudīs

Valkājot augstpapēžu kurpes, mūsu ķermeņa dabiskais gravitācijas centrs nobīdās, radot papildu slodzi ceļgalu locītavām un to saitēm, kas izraisa sāpes ceļos, īpaši fiziskas slodzes, piemēram, skriešanas laikā. Nomainot augstpapēžu apavus uz ērtāku to alternatīvu, sāpes izzudīs, atvieglojot arī nodarbošanos ar fizisku slodzi.

Uzlabosies tava līdzsvara izjūta

Kā izrādās, regulāri valkājot augstpapēžu apavus, pasliktinās mūsu līdzsvara izjūta. Tā iemesls ir izmaiņas muskulatūrā ap potītēm, kam jābalsta mūsu pēdas, un muguras lejasdaļā. Jāpiebilst, ka pat tad, ja augstpapēžu apavus kādu laiku nevalkāsi, to nodarītais kaitējums līdzsvara izjūtai var saglabāties pat vairāku mēnešu garumā. Lai to mazinātu, centies pēc iespējas vairāk staigāt basām kājām, tā ļaujot atgriezties ķermeņa muskulatūrai tās dabiskajā stāvoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!