Foto: Shutterstock
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), realizējot uzraudzību uztura bagātinātāju jomā, regulāri konstatē interneta vietnēs uztura bagātinātāju reklāmas, kurās produktu pārdevējs nav norādīts un attiecīgais produkts nav atrodams Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uztura bagātinātāju reģistrā.
Gadījumā, ja uztura bagātinātājs nav reģistrēts un pārdevējs nav identificējams, nav ieteicams to iegādāties un lietot, jo šādi nereģistrēti produkti var būt potenciāli bīstami veselībai.

Visbiežāk tie ir skaistumkopšanas produkti sievietēm - notievēšanas kapsulas, līdzekļi pret novecošanos, kāju sēnīti un līdzīgi "brīnumlīdzekļi".

PTAC un PVD regulāri turpina saņemt sūdzības no personām par nereģistrētu uztura bagātinātāju piedāvāšanu un reklāmām tiešsaistē. Ziņots arī par saindēšanās gadījumiem. Veicot situācijas izpēti, secināts, ka daļa tiešsaistē piedāvāto vai reklamēto uztura bagātinātāju nav reģistrēti PVD, nav zināma to patiesā izcelsme un iedarbība, kā arī saskaņā ar normatīviem aktiem, to reklamēšana nav atļauta.

Šo uztura bagātinātāju kontrole interneta vietnēs ir apgrūtināta, jo, lai gan interneta vietņu saturs ir latviešu valodā, daudzas šīs mājaslapas nav pat reģistrētas Eiropas Savienībā un bieži vien preces tiek sūtītas patērētājam tieši no trešajām valstīm.

Uztura bagātinātāju reklāmas var maldināt patērētāju, piemēram, reklāmas materiālos sniedzot apgalvojumus par produkta pārsteidzošo un neticamo iedarbību, kas daudzos gadījumos ir maldinoši un patiesībai neatbilstoši.

PTAC atkārtoti aicina patērētājus, iegādājoties uztura bagātinātājus internetā, pārliecināties, ka preces vai pakalpojuma pārdevējs ir nepārprotami un skaidri norādīts un identificējams, kā arī uztura bagātinātājs ir reģistrēts.

Nereģistrēti uztura bagātinātāji var būt potenciāli bīstami veselībai. PTAC aicina patērētājus būt uzmanīgiem un kritiski vērtēt reklāmu saturu, jo uztura bagātinātāju reklāmas var maldināt patērētāju, piemēram, reklāmas materiālos sniedzot apgalvojumus par produkta pārsteidzošo un neticamo iedarbību, kas daudzos gadījumos ir maldinoši un patiesībai neatbilstoši.

Gadījumā, ja uztura bagātinātājs nav reģistrēts un pārdevējs nav identificējams, nav ieteicams to iegādāties un lietot, jo šādi nereģistrēti produkti var būt potenciāli bīstami veselībai.

Par uztura bagātinātāju esamību uztura bagātinātāju reģistrā patērētāji var pārliecināties PVD mājaslapā.

Šeit dažas no interneta vietnēm, kuras nonākušas PTAC redzeslokā, jo nav iespējams identificēt pārdevēju vai arī uztura bagātinātājs nav reģistrēts PVD reģistrā:

ikdienaslaikraksts.com
atlaizucentrs.com
www.meizitang.lv
latestfromtheworld.com
dabiska-zalakafija.com
atlaizucentrs.com
skinetrin.lv/
www.potenga.lv/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!