Foto: Shutterstock
Domājot par gaišāku un vieglāku nākotni, bērniem mēģinām sagādāt visu to labāko, bet par savas nākotnes veselību Eiropā esam sākuši domāt tikai 2006. un 2007. gadā, kad pirmo reizi ticis nopietni runāts par to, ka nepieciešami medikamentu lietošanas pētījumi bērniem, lai iegūtu precīzāku informāciju, kad, kuras un cik daudz zāļu nepieciešams dot bērniem, lai savas nezināšanas dēļ nebojātu veselību jau agrā jaunībā.
Kas ir ētiskāk – iesaistīt bērnus klīniskos pētījumos, lai notiek piemērotāka ārstēšana, vai ārstēt ar zālēm, par kuru efektivitāti mums ir virspusējs priekštats, citreiz lielāka vai mazāka klīniskā pieredze? Nekad nebūs viennozīmīgas atbildes uz šiem jautājumiem.
Inese Sviestiņa

Līdz 2007. gadam, kad ieviesa Eiropas pediatrisko pamatregulu, pat 50% bērnu ārstēja ar zālēm, kas nebija pārbaudītas šajā populācijā, un 2006. gadā aptuveni 75% no visām 317 Eiropā centralizēti reģistrētām zālēm tika izmantotas arī ārstēšanā bērniem – tikai 34% no šīm zālēm bija norādītas indikācijas zāļu lietošanai bērniem, skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas klīniskā farmaceite Inese Sviestiņa.

''Daži no iemesliem, kāpēc varētu būt mazāk pētījumu bērniem, salīdzinot ar pieaugušajiem – nereti tās ir lielākas izmaksas, jo ir ļoti dažādas vecuma grupas, ja ņemam vērā, ka bērns ir no priekšlaikus dzimuša bērna līdz 18 gadīgam jaunietim, ir grūtāk noteikt un izveidot ticamus pētījumus. Vēl, protams, nepieciešama bērna un vecāku piekrišana dalībai pētījumā. Latvijas likumdošana paredz, ka bērnam no 14 gadu vecuma ir jājautā, vai viņš piekrīt ārstēšanai, līdz ar to būtu jājautā, vai viņš piekrīt dalībai klīniskā pētījumā,'' norāda Sviestiņa.

Foto: AP/Scanpix

Kas ir ētiskāk – iesaistīt bērnus klīniskos pētījumos, lai notiek piemērotāka ārstēšana vai
ārstēt ar zālēm, par kuru efektivitāti mums ir virspusējs priekšstats, citreiz lielāka vai mazāka klīniskā pieredze? Nekad nebūs viennozīmīgas atbildes uz šiem jautājumiem, norāda Sviestiņa.

Likumdošanas akti

  • Eiropā svarīgs ir 2006. un 2007. gads, kad tika noteiktas jaunās regulas;
  • kopš 2009. gada aptuveni 260 medikamentiem ir veiktas izmaiņas to aprakstos;
  • vairāk nekā 170 medikamentiem ir bijušas jaunas vai iepriekš nezināmas ziņas par drošību, izmainītas vai daļēji izmainītas zāļu devas, daļai zāļu ir konstatēts, ka tās nav efektīvas bērniem, piemēram, pirms šī pētījuma nebija zināms, ka antidepresanti var izraisīt pašnāvības domas bērniem un pusaudžiem.

''Šobrīd var prasīt pētīt zāles un terapijas paņēmienus bērnu ārstēšanai tikai tiem veidiem, kas ir apstiprināti pieaugušajiem. Vislielākā problēma ir bērnu onkoloģijā, jo bērnu vēžu formas ne vienmēr sakrīt ar pieaugušo. Savukārt pēc Amerikas Savienoto Valstu (ASV) onkoloģijas likumdošanas aktiem Pediatric Research Equity Act un Best Pharmaceuticals for Children Act nav tiesību prasīt veikt pētījumus tieši bērniem. Izskan ierosinājumi, ka tajos gadījumos, kad ir apstiprinātas jaunas pretvēža zāles, kas iedarbojas kādā specifiskā veidā, tad šīs zāles jāpēta arī bērniem,'' norāda farmaceite.

Pētījumi zāļu lietošanā bērniem

Analizējot Eiropā veiktos klīniskos pētījumus, tika atklāts, ka tikai 12% no pētījumiem bija iesaistīti bērni, lai gan bērni veidoja aptuveni 60% no visiem iedzīvotājiem, kuri cieš no minētajām slimībām, kas apliecina, ka mums nepietiek zināšanu par pareizu zāļu lietošanu bērniem.

Eiropas Savienības likumdošana neregulē nekondicionālu jeb
off label
zāļu lietošanu, jebkuras atkāpes no zāļu reģistrācijas procesā apstiprinātas zāļu lietošanas vairumā, ES dalībvalstīs paliek ārsta ziņā – stāstīt vai nestāstīt par iespējamiem riskiem konkrētu zāļu lietošanā bērniem un vecākiem?
Pirmās fāzes klīniskajos pētījumos parasti bērnus cenšas neiesaistīt, jo tie ir riskanti, tāpēc arī šeit parādās ētiska problēma, vai vecākiem ir tiesības iesaistīt savus bērnus šādos pētījumos?

Izņēmuma gadījumi varētu būt paliatīvās aprūpes situācijas, kad visas iespējamās ārstēšanas metodes jau ir izsmeltas, un ieguvums no jaunu zāļu izmantošanas būtu vismaz ne sliktāk kā pašreiz pieejamā ārstēšana, skaidro farmaceite.

Paliatīvā aprūpe ir aktīva, visaptveroša to pacientu aprūpe, kuru slimība nav radikāli izārstējama. Tā ietver sāpju un citu simptomu mazināšanu, atbilstošus sociālo, psiholoģisko un garīgo problēmu risinājumus.

Foto: Shutterstock

''Ārzemju mājaslapās, piemēram, medicinesforchildren.org.uk ir sadaļas, kurās vecākiem saprotamā valodā izskaidro, ko nozīmē klīniskais pētījums, ko nozīmē bērnu un līdz ar to vecāku dalība tajos. Nebūtu slikti, ja mūsu Zāļu valsts aģentūras mājaslapā parādītos šāda veida informācija, kas būtu vecākiem noderīga un tādējādi katrs interesents varētu iegūt sev vēlamo informāciju,'' uzskata farmaceite.

Vai ir jāinformē bērni un vecāki par neapstiprinātu zāļu lietošanu?

Ziemeļīrijā veikts pētījums par šādu zāļu lietošanu, kurā konstatēts, ka, lai gan 78 % no 564 aptaujātajiem speciālistiem bija šaubas par šādu zāļu drošību, kā arī lielai daļai – par iedarbību, tikai 31% informēja bērnu par šādu zāļu lietošanas iespējamajiem riskiem.

Spānijā 50% no 700 pediatriem nebija informējuši vecākus, par zāļu lietošanas riskiem, ļoti neliels skaits ārstu bija veikuši ierakstu medicīniskajā kartē.

Eiropas Savienības likumdošana neregulē nekondicionālu jeb
off label
zāļu lietošanu, jebkuras atkāpes no zāļu reģistrācijas procesā apstiprinātas zāļu lietošanas vairumā, ES dalībvalstīs paliek ārsta ziņā – stāstīt vai nestāstīt par iespējamiem riskiem konkrētu zāļu lietošanā bērniem un vecākiem?

Kā uzzināt, kuri ir piemērotāki medikamenti bērnam

Eiropā dažādu medicīnas grāmatu datu bāzes ir brīvi pieejamas gan ārstiem, gan farmaceitiem.

"Par zāļu rokasgrāmatu pirkšanu Latvijā – es nevaru droši apgalvot, ka nevienai ārstniecības iestādei šādas grāmatas netiek iegādātas par iestādes līdzekļiem, bet vairumā gadījumu speciālistiem pašiem šo literatūru ir jāiegādājas, un tā ir atšķirība no daudzām Rietumeiropas un ASV klīnikām,'' saka Sviestiņa.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl joprojām ir grūti salīdzināt dažādus pētījumus un izveidot vienotu regulu, pēc kuras noteikt precīzas zāļu devas bērniem, jo atšķiras vecuma grupu iedalījums un svars, kuru sasniedzot, bērnam tiek mērītas pieauguša cilvēka devas. Problemātiska grupa ir bērni ar lieko svaru, kuriem devas atšķiras, bet nav zināms, cik krasi atšķiras no regulāra svara bērna devām.

Galvenais pašlaik ir informētība, kurai jābūt, lai bērna veselība tiek pasargāta no liekiem riskiem. Iespējams, vērtīgi ir painteresēties par zāļu lietošanas devām pašiem un pēc tam pie sava ģimenes ārsta vēlreiz pārliecināties par nepieciešamo devu attiecīgajā vecumā.

Latvijas Republikas Zāļu reģistrā pie katrā medikamenta ir minēts vai tam ir paša ražotāja apstiprināta lietošana bērniem.

Rakstā pieminēto pētījumu avoti:

Mukattash T, Hawwa AF, Trew K, et al. Healthcare professional experiences and attitudes on unlicensed/off-label paediatric prescribing and paediatric clinical trials. Eur J Clin Pharmacol. 2011 May;67(5):449-461.

Mukattash T, Trew K, Hawwa AF, et al. Children's views on unlicensed/off-label paediatric prescribing and paediatric clinical trials. Eur J Clin Pharmacol 2012 Feb;68(2):141-148.

Piñeiro Pérez R, Ruiz Antorán MB, Avendaño Solá C, et al. Results from the 2012-2013 paediatric national survey on offl-label drug use in children in Spain (OL-PED study). An Pediatr (Barc). 2013 Nov 25. pii: S1695-4033(13)00408-6.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!