Foto: Shutterstock
Ik gadu septembra nogalē visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules Sirds diena. Lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību savas sirds veselībai, kā arī izglītotu par sirds slimību riskiem un iespējām stiprināt savu veselību, ikviens aicināts izmantot iespēju bez maksas veikt profilaktiskas veselības pārbaudes, kā arī apmeklēt kardiologa lekciju.

Pasaules Sirds dienas aktivitātes Rīgā

No 21. līdz 25. septembrim Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās bez maksas varēs veikt ekspresdiagnostiku – noteikt cukura (glikozes) un holesterīna līmeni asinīs.

Šie profilaktiskie rādītāji, ja neatbilst normai, var liecināt par sirds veselības riska faktoriem.

Cukura līmeņa noteikšana asinīs ir pirmais solis, lai pārliecinātos, vai cilvēks nav cukura diabēta riska grupā.

Veselības istabu adreses un darba laiki Rīgā:

  • Aglonas ielā 35/3 pirmdienās no pulksten 11 līdz 17; piektdienās no pulksten 10 līdz16;
  • Gaiziņa ielā 7 pirmdienās no pulksten 10 līdz 16, trešdienās un ceturtdienās no pulksten 10 līdz 15;
  • Aptiekas ielā 8 otrdienās un ceturtdienās no pulksten 10 līdz 16;
  • Slokas ielā 161 pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās no pulksten 11 līdz 16;
  • Šarlotes ielā 1B pirmdienās, trešdienās un piektdienās no pulksten 10 līdz 16, otrdienās un ceturtdienās no pulksten 13 līdz 19.

Pirmdien, 21.septembrī, Šarlotes ielas Veselības istabas darba laiks sāksies pulksten 11.30.

Foto: Shutterstock

Izglītojošas lekcijas un sirds veselība

23.septembrī pulksten 15.00 Rīgas 1.slimnīcas konferenču zālē ikviens aicināts apmeklēt kardioloģes Silvijas Hansones lekciju, lai uzzinātu par sirds un asinsvadu sistēmas ietekmējošiem faktoriem, kā arī efektīvākajiem līdzekļiem sirds veselības stiprināšanai un saglabāšanai visa mūža garumā.

Pēc lekcijas apmeklētāji varēs piedalīties praktiskos vingrinājumos, kas palīdzēs ne vien izkustēties un iesildīt savu ķermeni, bet gūt arī uzzināt, kā ar fizisko aktivitāšu palīdzību stiprināt savas sirds veselību. Lekcijai iepriekš nav jāpiesakās.

Glikozes līmeņa svārstības vai augsta holesterīna koncentrācija asinīs ir viens no signāliem, ka cilvēkam var veidoties sirds un asinsvadu sistēmas jeb kardiovaskulārās slimības. Turklāt cukura līmeņa noteikšana asinīs ir pirmais solis, lai pārliecinātos, vai cilvēks nav cukura diabēta riska grupā.

Lai šie profilaktiskie mērījumi uzrādītu pēc iespējas precīzākus rezultātus, mērījumus ieteicams veikt tukšā dūšā vai vismaz 3 stundas pēc ēšanas. Pēc datu iegūšanas, ikviens varēs saņemt individuālu konsultāciju.

Foto: Shutterstock

Sirds un asinsvadu sistēmas slimības var rasties ikvienam no mums, nešķirojot ne dzimumu, ne vecumu, turklāt tas vēl joprojām ir biežākais nāves cēlonis Latvijā.

Nozīmīgu kaitējumu sirds veselībai dod arī mūsdienu neveselīgais dzīvesveids – mazkustīgums un nepareiza uztura paradumi, turklāt holesterīna līmeņa paaugstināšanās tendence vērojama jau agrīnā vecumā. Tādēļ arī visa gada garumā iedzīvotāji tiek aicināti apmeklēt Veselības istabas, kurās iedzīvotāji bez iepriekšēja pieraksta var saņemt profesionālas konsultācijas un profilaktiskus veselības izmeklējumus.

Veselības istabas nodrošina Rīgas domes Labklājības departaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!