Foto: Shutterstock
Sievietes un vīrieša ķermeņi ir atšķirīgi, tie veic atšķirīgas funkcijas, līdz ar to arī citādi reaģē uz dažādiem vīrusiem un slimībām. Kāpēc sievietes biežāk sirgt ar funkcionāliem kuņģa-zarnu trakta traucējumiem? Skaidro gastroenterologs Mārcis Leja.

Funkcionālās gremošanas orgānu slimības

Kas tad ir tas, kas visvairāk atšķir abus dzimumus? Tā ir grūtniecība, kuras laikā sievietes ķermenis krasi mainās. Tādēļ tā ir arī nozīmīgs faktors organisma reaģēšanai uz dažādām saslimšanām.

Priekšstats, ka ar gremošanas slimībām daudz vairāk sirgst sievietes, ir taisnība, bet atšķirība nav tik liela, attiecība, rupji rēķinot, vēl joprojām ir viens pret viens, skaidro Leja.

Grūtniecības laikā dažādas sūdzības var mainīties. Vidēji 30 līdz 50 % sieviešu ir kuņģa dedzināšana grūtniecības laikā, un dedzināšanas biežums pieaug ar grūtniecības attīstīšanos. Fakts, ka dedzināšanas bijušas iepriekšējās grūtniecībās, palielina iespēju, ka būs arī nākamajās.
Mārcis Leja

''Sievietes divas līdz trīs reizes biežāk sūdzas par funkcionālām sāpēm vēderā, kairinātu zarnu sindromu un saslimst ar celiakiju vai žultsakmeņiem - visas šīs kaites saistīts ar grūtniecību. Šīs slimības un kairinājumi rodas, jo arī gremošanas sistēma grūtniecības laikā reaģē uz attiecīgām izmaiņām.

Dedzināšanas riska faktori ir grūtniecību skaits un grūtnieces vecums. Apakšējā barības vada vārstu spiediens grūtniecības laikā samazinās, bet pēc dzemdībām vārstviļa funkcijas atkal normalizējas.

Grūtniecības laikā dažādas sūdzības var mainīties. Vidēji no 30% līdz 50 % sieviešu ir kuņģa dedzināšana grūtniecības laikā, un dedzināšanas biežums pieaug ar grūtniecības attīstīšanos. Fakts, ka dedzināšana bijusi iepriekšējā grūtniecībās, palielina iespēju, ka būs arī nākamajā.

Foto: Shutterstock

Apakšējais barības vada vārsts ir samazināts 55 % tām, kas sūdzas, un 20% tām sievietēm, kuras nesūdzas par sāpēm vēderā, jo grūtniecības laikā vārsta spiediens samazinās, bet atkal normalizējas pēc grūtniecības.

Daudzus no šiem gremošanas sistēmas saslimšanu faktoriem nosaka hormonālais fons, kas var ietekmēt:

  • garšas sajūtu;
  • apakšējo barības vada vārstu;
  • kuņģa evakuāciju;
  • zarnu darbību;
  • inkontinenci jeb urīna nesaturēšanu.

Grūtniecības laikā gremošanas sistēmas medikamenti, kā jebkuri, jāizvairās lietot pirmajā trimestrī.

Ja iespējams:

  • lietot lokālas darbības;
  • mazāku devu;
  • īsāku laiku;
  • izvēlēties drošāko medikamentu;
  • atturēties no vairāku medikamentu lietošanu vienlaicīgi.

Iekaisīgas zarnu slimības

Ar čūlaino kolītu vai Krona slimību iznēsāt normālu grūtniecību ir pilnīgi iespējams.

Noteikti nedrīkst pārtraukt kolīta vai krona slimības ārstēšanu grūtniecības laikā, jo tādā gadījumā paasinājums būs daudz sliktāks, nekā eventuālie medikamentu blakusefekti.
Mārcis Leja

Čūlainais kolīts - hronisks resnās zarnas gļotādas iekaisums, var izraisīt arī asiņošanu.

Krona slimība - iekaisīga zarnu slimība, kas var bojāt ikvienu zarnu trakta daļu. Zarnā rodas čūlas, kas rada lielu iekaisumu un tūsku.

''Slikti, ja grūtniecība iestājas paasinājuma periodā, tad pastāv daudz lielāks risks grūtniecībai un bērnam. Nebūtu labi, ja paasinājums parādās grūtniecības laikā. Noteikti nedrīkst pārtraukt kolīta vai krona slimības ārstēšanu grūtniecības laikā, jo tādā gadījumā paasinājums būs daudz sliktāks, nekā eventuālie medikamentu blakusefekti,'' skaidro gastroenterologs.

Funkcionālās zarnu slimības sievietēm var iestāties arī pirms vai pēc dzemdībām un vispār neatkarīgi no grūtniecības.

Kuņģa vēzis

Interesanti, ka kuņģa vēzis ir viens no tiem, ar kuru vīrieši slimo biežāk, vai arī tā tikai šķiet? ''Saslimšanas gadījumu attiecība ir divi pret viens - uz diviem vīriešiem, saslimst viena sieviete. Amerikā tika veikts pētījums kurā analizēja daudzus pasaules vēža reģistrus, un tas, ko viņi secināja, ka sievietes slimo ar kuņģa vēzi tikpat daudz, cik vīrieši, tikai ar 10 gadu nobīdi vēlāk. Tā kā vīrieši nomirst ātrāk, statistikā sanāk, ka vīrieši slimo vairāk,'' skaidro Leja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!