Foto: PantherMedia/Scanpix

Sirds un asinsvadu slimību dēļ mirst daudz cilvēku. Eiropā tas ir galvenais mirstības iemesls - 40% no visiem gadījumiem. Latvijā situācija ir vēl bēdīgāka, tādēļ, lai pievērstu cilvēku uzmanību sirdij veselīgas pārtikas un ikdienas aktivitāšu piekopšanai, kā arī šo gudrību nodošanai jaunākajām paaudzēm, visu oktobri notiks "Mīli savu sirdi!" kampaņa.

"Diemžēl sirds un asinsvadu saslimšanas ir izplatītākais nāves cēlonis arī Latvijā. Tādēļ šogad ar informatīvo kampaņu "Mīli savu sirdi!" vēlamies uzrunāt iedzīvotājus un informēt par to, kā mazināt šo slimību izplatību, novērst riska faktorus un kā pārkārtot savu dzīvesveidu pacientiem, kuriem saslimšana jau konstatēta," stāsta veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Lielākais veselību ietekmējošo faktoru skaits ir atkarīgs no mūsu pašu dzīvesveida.

Īpašā uzmanība tiek pievērsta bērnu uzturam. Jau no 29. septembra vairāk nekā 100 skolās notiks mācību stundas par sirds veselību.

"Ir jāpievērš sabiedrības uzmanību tam, ko un kā mēs ēdam. Sirds un asinsvadu veselībai labvēlīgu uzturu ir iespējams pagatavot vienkārši un garšīgi, aizstājot neveselīgos pārtikas produktus ar veselīgiem, vietējiem un sezonāliem," iesaka Belēvičs.

Īpašā uzmanība tiek pievērsta bērnu uzturam. Jau no 29. septembra vairāk nekā 100 skolās notiks mācību stundas par sirds veselību. Ja skolas pēc projekta vēlēšoties, varēšot izmantot īpaši sagatavotus materiālus arī turpmākai izglītošanai.

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Veselība 10 - 12 gadu veciem bērniem ir ļoti problemātiska, tad, kad veidojas organisms un notiek intensīva vielmaiņa, šajā laikā negatīvās ietekmes notiek pastiprinātāk, nekā vēlākos posmos, un pozitīvās - daudz labāk, nekā vēlāk. Tāpēc šis vecums ir īstais, kad bērnu pieradināt un iemācīt ēst veselīgi," skaidro kardiologs Vilnis Dzērve - Tāluts.

Lielveikalos tiks izdalītas speciālas receptes ar atpazīstamības uzlīmi, līdz ar to, dodoties iepirkties vai pusdienot ar ģimeni ārpus mājas, būs iespējams uzzināt, vai izvēlētā maltīte ir sirdij veselīga. Akcija notiks visu oktobri.

Tiks sagatavoti informatīvi uzskates materiāli - plakāti un uzlīmes, kas skolēnus izglītos par veselīgu uzturu. Dalībai pieteikušās vairāk nekā 100 skolas.

"Iepriekš skolās veiktas kardiogrammas pārbaudes, un vidēji 1,5 % piekto, sesto klašu skolnieku ir sirds problēmas. Tas ir nopietns skaitlis, kam būtu jāpievērš uzmanība," uzsver kardiologs.

Arī ēdināšanas uzņēmumi, kas vēlēsies piedalīties kampaņā, pēc savas ēdienkartes iesniegšanas un apstiprināšanas, saņems speciālu uzlīmi, kas liecinās par to, ka piedāvātais ēdiens ir sirdij veselīgs. Lielveikalos tiks izdalītas speciālas receptes ar šo atpazīstamības uzlīmi, līdz ar to, dodoties iepirkties vai pusdienot ar ģimeni ārpus mājas, būs iespējams uzzināt, vai izvēlētā maltīte ir sirdij veselīga. Akcija notiks visu oktobri.

"No vecāku mācīšanas par pareizu uzturu bērniem ir atkarīgs tas, kā viņi pieaugot ēdīs un mācīs nākošās paaudzes. Lielā problēma un neveselīga uztura vieglākais ceļš ir brokastu neēšana. Ir pierādīts, ka daudzi bērni neēd brokastis, kas traucē vēlāk kvalitatīvi mācīties, koncentrēties darbam, tāpēc, šis noteikti ir pirmais likums, kas jāievēro visās ģimenēs - brokastis ir jāēd," dietoloģe Laila Meija.

Kampaņu rīko Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar Veselības ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!