Foto: Shutterstock

Šajos laikos tetovējumi nav nekas acij nepierasts vai pārsteidzošs. Tetovējumi ir dažādu profesiju pārstāvjiem, sievietēm, vīriešiem un jauniešiem. Ar ķermeņa rotu palīdzību cilvēki veido savu imidžu, izsaka vizuāli būtību un saglabā personīgi svarīgus simbolus labi redzamā vietā. Dažam tas var būt tikai krāsains izteiksmes veids vai vienmēr līdzi nēsājama rota. Tomēr mazums dzirdēti dažādi infekcijas, iekaisumu gadījumi, kas saistīti tieši ar tetovējumu veikšanu. Arī Livescience.com ir apkopojuši piecus neierastus veidus, kā tetovējums var ietekmēt cilvēka veselību.

''Tetovējumi ir ļoti izplatīti, bet tie var nopietni ietekmēt cilvēka veselību,'' saka dermatoloģe Marija Lēgere (Marie Leger) un turpina, '' man pašai ļoti patīk tetovējumi, bet cilvēkiem ir jābūt informētiem, kā tie var ietekmēt cilvēka veselību.''

Pāris ieteikumi, par kuriem būt jāatceras dodoties iegūt savu nākošo ķermeņa rotu.

Infekcija

Foto: Publicitātes foto

Nav nekāds pārsteigums, ka tetovējumi var palielināt ādas infekcijas risku, tas zināms visiem. Infekciju iespējams iegūt no antisanitāriem apstākļiem, kuros glabā tetovēšanas piederumus, īpaši adatas, bet kāds neierasts infekcijas veids pierāda, ka vainīga var būt arī tinte.

Ja tetovētā vieta kļūst sarkana, pietūkusi, āda tajā vietā ir sausāka, nekavējoties jādodas pārbaudīt ādas veselība pie ārsta.
dermatoloģe Magija Lēgere

2012. gadā Ņujorkā, kādā tetovēšanas salonā, cilvēks, pēc tetovējuma uztaisīšanas, sūdzējās par ādas problēmām. Kad līdzīgas problēmas atklāja vairākiem cilvēkiem vienā rajonā, izsekojot, kas visiem šiem ļaudīm kopīgs, tika atklāts, ja tintē, ar kuru izveidoti to tetovējumi, bijusi mikobaktērija Mycobacterium chelonae, kas izraisa sāpīgus izsitumu, kas var ilgt vairākums mēnešus.

Šī baktērija ir radniecīga tai, kas izraisa tuberkolozi un lepru.

Lai gan izplatītākais un cilvēkiem pazīstamākais infekcijas veids ir pazīstams no antisanitāru adatu izmantošanas, jāatceras, ka arī pati tinte var būt veselībai bīstama un izraisīt sēnīšu un vīrusu infekcijas. Dažiem cilvēkiem veidojas pat kārpas.

''Ja tetovētā vieta kļūst sarkana, pietūkusi, āda tajā vietā ir sausāka, nekavējoties jādodas pārbaudīt ādas veselība pie ārsta,'' iesaka dermatoloģe.

Alerģija

Foto: AP/Scanpix

"Cilvēkiem var attīstīties alerģija pret saviem tetovējumiem," saka Lēgere.

Pacientiem, kuriem nav alerģiska reakcija uz savu pirmo tetovējumu vēlāk var attīstīties alerģija pēc otrā un trešā zīmējuma iegūšanas.

Dermatoloģe stāsta par vienu pacientu, kurš savu pirmo tetovējumu uztaisīja pirms vairākiem gadiem. Kad sieviete ieguva otro tetovējums, desmit gadus vēlāk, uz otrā un pirmā tetovējuma veidojās sarkani pleķi un tie kļuva niezoši.

''Tetovējumu alerģijas ir grūti izārstēt,'' saka Lēgere.

Dažreiz palīdzot steroīdu injekcijas, bet visbiežāk no tetovējumiem nākas atvadīties, jo vienīgais veids, kā atbrīvoties no niezes, ir ķirurģiski izgriezt tetovējumus.

Problēmas laikus atklāt ādas vēža riskus

Foto: Reuters/Scanpix

Cilvēkiem, kuriem ir tetovējumi, var būt problēmas laikus atklāt un pamanīt ādas veselības problēmu pirmās pazīmes, īpaši, ja tetovējumi ir lieli un aizsedz plašu ķermeņa daļu.

''Ir ziņojumi par gadījumiem, kad tetovējumu dēļ nav pamanīts ādas vēzis, tostarp melanomas, bazālo šūnu karcinomas un plakanšūnu karcinomas,'' saka dermatoloģe.

Ādas vēzis ir izplatīts, to iespējams ārstēt, bet ļoti svarīgi atklāt slimību agrīnā stadijā, ja cilvēkam ir tetovējums, kas aizņem lielu ķermeņa daļu, tas var būt apgrūtinoši.

Melanoma - ļaundabīgs, ļoti agresīvs, dzīvību apdraudošs audzējs. Melanoma var būt dažādas krāsas (melnas, tumšbrūnas, gaišbrūnas, zilganas, iesarkanas, bālas) un formas veidojums uz ādas, daudz retāk acīs un iekšējos orgānos. Visbiežāk attīstās no traumētas vai pārsauļotas dzimumzīmes. Pazīmes:

  • asimetriska;
  • neregulāras robežas;
  • krāsas pārmaiņas;
  • diametrs virs 6 mm.

Bazālo šūnu karcinomas jeb bazālo šūnu vēzis ir lēni augošs ādas audzējs, kas visbiežāk parādās uz ādas, kas bijusi pakļauta saules iedarbībai.

Plakanšūnu karcinomas - vēl viens ādas vēža veids.

2013. gadā tika reģistrēts ādas vēža gadījums, kura ziņojumā aprakstīts, ka cilvēkam melanoma tika atklāta tikai pēc tam, kad viņš ar lāzera palīdzību bija atbrīvojies no tetovējuma. Vēža pieaugums iepriekš nebija novērots un atklāts, jo āda bija aizklāta ar melniem tetovējumiem un zem tintes ādas izmaiņas nebija pamanāmas.

Tetovējumi var apgrūtināt dermatologam veikt ādas pārbaudi, lai novērotu, vai dzimumzīmes ir labdabīgas, vai nav veidojušies iepriekš nebijuši ādas iekaisumi. Ādas vēzis ir izplatīts, to iespējams ārstēt, bet ļoti svarīgi atklāt slimību agrīnā stadijā, ja cilvēkam ir tetovējums, kas aizņem lielu ķermeņa daļu, tas var būt apgrūtinoši.

Ādas problēmas sauļojoties

Foto: Shutterstock

Aizsargāt ādu no saules vienmēr ir svarīgi un pārāk intensīvs iedegums nav veselīgs, tomēr arī tetovējumi, kas aizsedz lielus ādas laukumus, var izraisīt ādas problēmas, saskaroties ar saules gaismu pārāk ilgi.

''Dažiem cilvēkiem saules iedarbība var izraisīt niezi tetovējumu vietās,''skaidro dermatoloģe.

Dānijas pētījumā tika novērotas ādas reakcijas, galvenokārt cilvēkiem ar melnas, sarkanas un zilas tintes tetovējumiem.

Dānijā 2014.gadā veikts pētījums, kurā aptaujājot tetovētus cilvēkus, kuri bieži sauļojas, noskaidrots, ka 42% no viņiem ilga uzturēšanās saulē izraisa nevēlamas blakusparādības - pietūkumu, niezi un apsārtumu.

Zināms, ka dzeltenā tinte var izraisīt niezi un apsārtumu tāpēc, ka šīs krāsas tintē ir atklāts kadmijs. Bet arī citas krāsas var radīt problēmas.

Kadmijs ir samērā mīksts, toksisks metāls.

Dānijas pētījumā tika novērotas ādas reakcijas, galvenokārt cilvēkiem ar:

  • melnas;
  • sarkanas;
  • zilas tintes tetovējumiem.

Magnētiskās rezonanses apdegumi

Foto: Publicitātes attēli

Cilvēkiem ar tetovējumiem var būt problēmas, ja viņiem ir nepieciešams veikt magnētisko rezonansi.

Pacientiem ar lieliem, melniem tetovējumiem ir lielāks risks, ka būs grūti veikt magnētisko rezonansi, jo šī tinte satur dzelzs oksīdus, tas ir arī sarkanās krāsas sastāvā.
dermatoloģe Magija Lēgere

''Piemēram, 2011.gadā ir zināms gadījums, kad kāda futbolista melnas krāsas tetovējums magnētiskās rezonanses laikā sāka degt,'' saka dermatoloģe.

Šis gadījums atmodināja cilvēkus pievērst tetovējumiem, tintēm un tehnikai vairāk uzmanības. Pēc izmeklēšanas noskaidrots, ka apdegumus izraisīja elektriskā strāva, kas saistīta ar tintē atrodošo dzelzs sastāvu.

''Pacientiem ar lieliem, melniem tetovējumiem ir lielāks risks, ka būs grūti veikt magnētisko rezonansi, jo šī tinte satur dzelzs oksīdus, tas ir arī sarkanās krāsas sastāvā,'' saka Lēgere.

Tetovējumi, kā jau zināms, ir izplatīti, daudzu iemīļoti un tagad jau arī salīdzinoši viegli noņemami, tomēr pirms lēmuma uz ādas ietetovēt kādu zīmējumu, nepieciešams izvēlēties kvalitatīvu salonu, kurā to veikt, pārliecināties, ka visi nepieciešamie rīki ir tīri, un noteikti uzzināt visu nepieciešamo par savas ādas veselību un slimību iespējamajiem riskiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!