Foto: Shutterstock
Par veselību ir jādomā jebkurā vecumā, un vieglākais veids, ar ko sākt jaunu dzīvi, ir pareizs uzturs. Bet ko nozīmē šī visur dzirdētā un lasītā frāze?

Vai veselīgi ēst jāsāk no pirmdienas, izslēdzot no uztura maizi, miltus, taukus, eļļu un saldumus? Vai veselīgs uzturs ir tikai bioloģiskas pārtikas lietošana? Vai tas nav dārgi?

Jautājumu ir daudz, bet pareizās atbildes spēj sniegt tikai zinātājs, tāpēc ''Rutks.lv'' aicināja uz sarunu veģetāra uztura skolas ''Vegus'' vadītāju Ditu Lasi, kas skaidro ne tikai to, kas jāēd veģetārietim, bet arī to, kas veselīgs un nepieciešams ikvienam no mums.

Pupiņas

Foto: Shutterstock

Pākšaugi ir gardi, veselīgi un ieteicami visiem, bet veģetārā uzturā tiem ir jābūt obligāti tāpēc, ka tajos ir:

  • olbaltumvielas;
  • dzelzs;
  • šķiedrvielas;
  • antioksidanti.

''Pupiņas ir brīnumpārtika, kas jālieto uzturā ikvienam, to labo īpašību dēļ, bet, jo īpaši, ja cilvēks izstumj kotleti no šķīvja, un tās vietā neparādās pupiņas, būs veselības problēmas,'' skaidro Dita Lase.

Dažas gardas idejas pupiņu un pākšaugu maltītei:

Krēmīgā vistas zupa ar mung pupiņām

Foto: Publicitātes foto

Sildoša vistas zupa ar austrumnieku motīviem. Pagatavo drēgnākā vakarā un izbaudi!

Lasīt vairāk

Venecuēlas lepnums - 'pabellon criollo' - flanksteiks, rīsi un melnās pupas

Foto: Shutterstock

Venecuēlā un visā Karību reģionā "pabellon criollo" ir vispopulārākais ēdiens. Tā trīs galvenās sastāvdaļas - sutināts flanksteiks, rīsi un melnās pupas - simbolizē iedzīvotāju trīs dažādās ādas krāsas. Ļoti bieži "pabellon criollo" pasniedz ar ceptiem banāniem.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - pupiņu zupa ar sēnēm.

Lasīt vairāk

Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Zaļi produkti

Foto: Shutterstock

Otra lieta, kam būtu jāparādās visu cilvēku uzturā, ir zaļi produkti - zaļas lapas, brokoļi, seleriju lapas - viss, kas ir zaļš. Zaļumus var ēst dažādos veidos - spiežot sulas, diedzējot, kā vien tīk.

Saprotu, ka brokolis nav tas garšīgākais dārzenis, galvenais to ir nepārvārīt, ja negaršo vārīts - var blanšēt, ēst zaļu vai blenderēt un taisīt smūtiju.
Dita Lase

''Viss, kas zaļā krāsā, tā ezotēriski sakot, ir saules gaismā krāsots. Šīs krāsas produktos ir daudz antioksidantu, pretvēža vielu, milzīgi daudz šķiedrvielu. Piemēram, zelmenī 40% ir šķiedrvielu, kuras gaļēdājiem nenormāli trūkst. Zarnu vēzis ir trešais vēža veids, no kura mirst Latvijā, un to izraisa elementārs šķiedrvielu trūkums,'' skaidro Lase.

Kad biju stāvoklī, ginekoloģe teica, ja apēd brokoli, multivitamīnus var neēst - viss nepieciešamais jau uzņemts. Saprotu, ka brokolis nav tas garšīgākais dārzenis, galvenais to ir nepārvārīt, ja negaršo vārīts - var blanšēt. Ja netīk tādi gatavošanas veidi - ēd zaļu vai blenderē un taisa visiem iemīļotos smūtijus, atklāj veģetāriete.

Ļoti vienkārša recepte garšīgam smūtijam - nepieciešams tikai ananāss, selerija un piparmētra. Izmantojam daudz ananāsu garšai, mazliet seleriju veselībai un piparmētru lapu - aromātam. Šis dzēriens dos vitamīnus, šķiedrvielas, un lieliskas brokastis gatavas.

Receptes ar brokoļiem un citiem veselīgiem zaļumiem.

Vistas gaļas bumbiņas ar ceptiem puķkāpostiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ļoti maigās vistas gaļas bumbiņas ceptas kopā ar puķkāpostiem un brokoļiem iepriecinās ikvienu. Ēdienu īpaši izcels un papildinās pikantā ķiploku un siera mērce.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem

Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Zaļās pupiņas ar brokoļiem un 'prošuto' šķiņķi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļās pupiņas un brokoļi, kuriem pa virsu apbērts gards šķiņķītis - veselīga un burvīga maltīte, neskatoties uz nelielo gaļas devu. Sanāks burvīgas pusdienas vai vakariņu sākums.

Lasīt vairāk

Spageti ar brokoļu pesto un čorizo desas gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs vakariņu ēdiens, kurš garšos ikvienam, arī gaļēdājiem, bet veģetārieši gaļu var nepievienot. Pesto pagatavošanai būs vajadzīgs viens liels brokolis bez cietā kāta. Toties jo vairāk tam lapu, jo pesto būs aromātiskāks. Gaļas sastāvdaļai izmanto gabaliņos sagrieztu jebkuru svaigi gatavoto, jēlo desu, kas tev garšo, vai lielisko čorizo desiņu. Ļoti ērti un ātri desu nelielos gabaliņos, apmēram frikadeles lielumā, var sagriezt ar šķērēm. Ļauj, lai nogrieztie desas gabaliņi uzreiz krīt karstajā pannā.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Zaļumos sutināts lasis

Foto: Shutterstock

Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa

Foto: Shutterstock

Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - restorāna "YOLO" šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Brokoļu un maltās gaļas sacepums pannā - ātrām vakariņām

Foto: Shutterstock

Ja meklē recepti superātrām vakariņām un garšo brokoļi un fenhelis, izmēģini šo fikso recepti - brokoļu un maltās gaļas sacepums ar fenheļa sakni un lapu kāpostiem. 10 minūtes darba un maltīti jau var celt galdā!

Lasīt vairāk

Kvalitatīvas taukvielas

Foto: Shutterstock

Cilvēkiem ir drausmīgi iedzīta fobija no taukvielām, jau dreb roka pievienot tējkaroti sviesta ēdienam vai šķipsniņu cukura salātiem, saka Lase.

Cilvēki ir sabaidīti līdz fanātismam. Būtu labi, ka taukus uzņemtu, nevis ar frī kartupeļiem, bet, ar pašiem eļļas augiem, piemēram, riekstiem, kas satur 70% tauku.

Ēdot riekstus, cilvēks uzņem šķiedrvielas, olbaltumvielas un minerālvielas. Riekstos ir antioksidanti un kvalitatīvi tauki, kas cilvēkam nepieciešami. Tā kā taukvielas ir komplektā ar visām pārējām vielām, tauki neuzkrāsies uz vēdera - tie pārstrādāsies kopā ar visu pārējo.

Sezam sēkliņas ir ēdiens, ko vajadzētu lietot visiem, tajās ir 10 reizes vairāk kalcija kā pienā, un tas daudz labāk arī uzsūcas organismā.
Dita Lase

Ja negaršo rieksti, ir alerģija vai cits iemesls, kāpēc tos nevar ēst, iespējams lietot nerafinētu eļļu, bet tikai ne cepšanai. Nedrīkst izdedzināt visu labumu, kas ir eļļā.

Ja nav eļļas, var ēst avokado vai riekstu sēkliņas. Piemēram, sezam sēkliņas ir ēdiens, ko vajadzētu lietot visiem, tajās ir 10 reizes vairāk kalcija kā pienā, un tas daudz labāk arī uzsūcas organismā.

''Saprotams, kāpēc cilvēki neēd sēklas, tās ir dārgākas, nav ierasts lietot ikdienā, nav zināmas daudzas receptes, kur sēklas pievienot, varbūt negaršo, bet nekas radikāls nav jādara. Ja uztaisīti dārzeņu salāti, tiem pāri var pārbērt karotīti ar sēklām, un tā viegli iespējams apēst vērtīgu piedevu, pašam nemaz nepamanot,'' uzsver Lase.

Tāpat eļļu iespējams pievienot kuskusam, salātiem, dažādiem gaļas ēdieniem, galvenais neliet klāt daudz, tikai tējkaroti.

Ēdieni, kuros viena no galvenajām sastāvdaļā ir rieksti un kuskuss. Gardas receptes ar figūrai draudzīgajiem taukiem.
Foto: Shutterstock

Bioloģiskā pārtika


Foto: DELFI

Ja nav iespējams iegādāties un pārtikt tikai no bioloģiskas pārtikas, nav nepieciešams to darīt piespiedu kārtā. Var pirkt regulāru pārtiku lielveikalos, galvenais ir saprast, ko var atļauties, cik daudz laika tam ziedot un kas pašam garšo.
Ir iespējams nopirkt marinētus gurķus par vienu un to pašu cenu, tikai vienā būs četri konservanti, otrā tikai sāls un etiķis. Veselīgi dzīvot nav grūti, tas ir laikietilpīgi.
Dita Lase
''Kādreiz strādājot, es deviņos vakarā iznāku no biroja, knapi uz veikalu paspēju, par tirgu nemaz nerunājot, tad dodos iepirkties uz tuvējo lielveikalu. Arī tur ir iespējams nopirkt veselīgu pārtiku, tikai jāprot meklēt. Kā atrast veselīgu pārtiku? Iesaku stāvēt pie plaukta, tērēt laiku un lasīt etiķetes. Vienā un tajā pašā cenu kategorijā, vienādā izskatā var nopirkt briesmīgu pārtiku un absolūti fantastiskas dabiskas preces. Mums vēl ļoti laba pārtika, mēs vēl nezinām, kādas preces iespējams nopirkt Amerikā,'' stāsta Lase.

Jāsaprot, ka veselīgas preces nestāv acu augstumā, cilvēkiem ir jāmeklē, jāstaigā, jāpatērē laiks, un to daudzi izvēlās darīt.

Ir iespējams nopirkt marinētus gurķus par vienu un to pašu cenu, tikai vienā būs četri konservanti, otrā tikai sāls un etiķis. Veselīgi dzīvot nav grūti, tas ir laikietilpīgi.

Cilvēkiem ir tieksme krist fanātismā. Mode no viena grāvja iekrist otrā - tā nevajag, veselīgu pārtiku var savienot ar ko gardu un palutināt kā garšas kārpiņas, tā organisma veselību.

Veselīgas gatavošanas ātrie padomi

Foto: Shutterstock

1. Pākšaugi jāmazgā un jāskalo.

2. Diedzēšana uzlabo uzturvērtību.

3. Jāēd pupiņas, graudi un sēkliņas pēc iespējas vairāk.

4. Jābūt akurātiem, vārot ēdienu. Pārvārot tiek zaudēti vitamīni, īpaši ūdenī šķīstošie C un B vitamīni. Ja maltīte tiek sautēta savā sulā vai cepta cepeškrāsnī, uzturvērtība ēdienam ir daudz augstāka. Šis likums neko nemaksā, vienkārši jāatceras, ka jānoņem kastrolis 10 minūtes ātrāk.

Cilvēki baidās uzsākt veselīgu dzīvesveidu, jo domā, ka nu vairs neko nevarēs ēst, kā ar nazi jānogriež iepriekšējie ēšanas paradumi, bet tā nav. Jādara tas, ko var izdarīt. Ja salātiem var pārkaisīt pētersīli vai no rīta izspiest sulu - tas jau ir liels solis.
Dita Lase

''Mums ir vāciskā tradīcija visu sautēt, kamēr brūns, un padomju maniere - pirmdienā izvārīt un visu nedēļu vēl ēst, tas nav īsti veselīgi, labāk gatavot mazākās devās, bet katru dienu,'' iesaka Lase.

5. No bioloģiskās pārtikas vajadzētu pirkt visu, kas ir nerafinēts.

"Jāsaprot, kādus bioloģiskos produktus ir vērts pirkt, piemēram, nerafinētā eļļā ir daudz vairāk veselīgu uzturvielu, un tā krasi atšķiras no parastas rapšu eļļas, bet bioloģiska baltmaize būs tikai cepta no bioloģiski audzētiem graudiem, pēc uzturvielām un ogļhidrātu skaita - tā vēl joprojām būs baltmaize,'' skaidro Lase.

6. Cilvēki baidās uzsākt veselīgu dzīvesveidu, jo domā, ka nu vairs neko nevarēs ēst, kā ar nazi jānogriež iepriekšējie ēšanas paradumi, bet tā nav. Jādara tas, ko var izdarīt. Ja salātiem var pārkaisīt pētersīli vai no rīta izspiest sulu - tas jau ir liels solis.

7. Bērni neēd veselīgi? Ļoti labi, jādod tas, ko ēd, tikai pēc iespējas veselīgākā manierē pasniegtu. Var mājās gatavot frī kartupeļus, tas jau būs veselīgāk, nekā veikalā pirktie vai restorānā pasūtītie. Mājās noteikti sāls tiks pievienota mazākos daudzumos, būs zināms, kādi kartupeļi izmantoti, un cepts tiks mazākā eļļas daudzumā. Lai maltīti padarītu vēl veselīgāku, ieteicams pievienot salātus vai kādu zaļu dārzeni, varbūt, ka ar ceptiem kartupeļiem, bērnam tos pat izdodas iemānīt.

8. Nav jāēd un jāvemj, tikai tāpēc, ka tas būs veselīgi, galvenais gudrā un veselīgā uzturā ir balanss un vēlme, domājot par nākotni, ēst veselīgi šodien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!