Foto: Shutterstock
Ilgstošs aukstums var radīt apsaldējumus ātrākā laika posmā, nekā cilvēki varētu iedomāties. Naktī dažviet ir mīnus seši līdz septiņi grādi. Jau tagad, lai gan šķiet, ka rudens tikai sācies, ir reģistrētie pirmie apsaldēšanās gadījumi. Kas notiek ar cilvēka ķermeni, kad tas sasniedz 30 grādu temperatūru, un kā organisms cīnās, lai izdzīvotu un saglabātu veselību?

Nav noteiktas temperatūras, kad organisms sāk aktīvi cīnīties ar aukstumu. Ir dažādi faktori, kas ietekmē hipotermijas iestāšanos, raksta Medicaldaily.com.

Hipotermija ir stāvoklis, kad ķermeņa temperatūra ir nokritusi līdz 35 grādiem vai mazāk.

Lai pasargātu sevi no aukstuma ietekmes, atceries:

  • vajadzētu valkāt siltus, mitruma necaurlaidīgus apavus (tādus, kas nav cieši pieguloši) un zeķes (vilnas vai kokvilnas).
  • galvā likt cepuri un ap kaklu šalli.
  • valkājiet dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstaini cimdi.
  • izvēlieties mitrumu necaurlaidīgas un siltumu saglabājošas virsdrēbes.
  • uzvelciet vairākas apģērba kārtas, kas nav cieši pieguļošas ķermenim, tādējādi ļaujot asinsritei brīvi cirkulēt. Vairākas apģērba kārtas ļaus novilkt lieko apģērbu gadījumā, ja kļūs karsti.
  • nevelciet kustības ierobežojošu apģērbu.

Avotos: www.nmpd.gov.lv

Drebuļi ir pirmā pazīmē, kas liecina par to, ka ķermenis zaudē siltumu – neignorē to, dodieties iekštelpās sasildīties!

Kas notiek, kad cilvēka ķermenis atdziest līdz 35 grādiem?

Foto: Shutterstock

Katrs cilvēks uz aukstumu reaģē citādi, jo temperatūras izturību ietekmē imūnsistēma, rūdījums un veselības stāvoklis, bet ir pāris vienojoši elementi, kas ietekmē spējas uzturēties aukstumā, raksta Medicaldaily.com.

Vecāki cilvēki ātrāk reaģē uz aukstumu nekā jauni. Bet mīts, ka alkohols sasilda cilvēku un pasargā no aukstuma, ir nepareizs, jo cilvēks, kura asinīs nav alkohola, spēj uzturēties zemākā temperatūrā. Protams, ja cilvēks ir pakļauts lielam aukstumam, īpaši, ja atrodas ūdenī, alkohola esamība vai neesamība asinīs, vecums un rūdījums var pasargāt tikai līdz noteiktam brīdim, un bojāta tiek visu cilvēku veselība.

Hipotermija izraisa:

  • sirdsdarbības traucējumus;
  • nervu sistēmas bojājumus;
  • dažādu orgānu atsalšanu, kas var radīt neatgriezeniskus bojājumus to darbībā.

"Sirds un aknas kopā ar smadzenēm ražo lielāko daļu no ķermeņa siltuma. Ja ķermeņa temperatūra atdziest, arī šie orgāni mazāk ražo siltumu, un cilvēkam sāk salt,'' skaidro vairāku medicīnas rokasgrāmatu autors Džozefs Altons (Joseph Alton).

Aukstumā cilvēka asinsvadi sašaurinās, tas palīdz samazināt siltuma izdalīšanos no organisma, tāpēc alkohols, kas paplašina asinsvadus, noteikti palielina apsaldēšanās risku.

Kad ķermeņa temperatūra samazinās, cilvēkam sākas drebuļi. Lai gan brīdis, kad zobi sāk klabēt, ir nepatīkams, drebuļi ir reflekss, kas liek ķermenim nenovirzīt siltumu un uzturēt organisma temperatūru normas robežās. Ātra un stingra muskuļu atslābināšanās un sasprindzināšanās ir domāta, lai ražotu siltumu.

Aukstumā organisms:

  • sašaurina asinsvadus;
  • ekstremitātēs asinsvadus padara stingrākus;
  • novirza asinis no ekstremitātēm uz svarīgākām ķermeņa daļām.

Visas šīs darbības palīdz samazināt siltuma izdalīšanos no organisma, tāpēc alkohols, kas paplašina asinsvadus, noteikti palielina apsaldēšanās risku.

Vieglas apsaldēšanās simptomi:

  • reibonis;
  • paātrināta elpošana;
  • lēnāks pulss.

Zema ķermeņa temperatūra ietekmē cilvēku ne tikai fizioloģiski, bet arī iejaucas smadzeņu darbībā.

Kas notiek, kad cilvēka ķermenis atdziest līdz 32 grādiem?

Foto: Shutterstock

Kad ķermeņa temperatūra sasniedz 32 grādus, elpošanas un sirdsdarbības ātrums jau ir dzīvībai bīstami lēns. Tas var izraisīt samaņas zudumu, bet pirms tas notiek, cilvēks var būt apjucis, domāt un runāt uzkrītoši lēni, daži piedzīvo anterogrāda amnēziju.

Muskuļi, kas saglabā siltumu asinsvados, atsakās darboties, tāpēc visas siltās asinis pēkšņi atgriežas ekstremitātēs. Tas izraisa karstuma viļņus, liekot cilvēkam just dedzinošu sajūtu. Tā kā spriestspējas jau ir sabojātas, cilvēks sāk izģērbties, jo karstums ir neizturams un nosalst līdz nāvei.

Anterogrāda amnēzija ir nespēja uztvert jaunas atmiņas, kā rezultātā cilvēks var neatcerēties nesenāko pagātni, kas noticis tieši pirms amnēzijas iestāšanās. Vecākas atmiņas paliek neskartas, bet pēdējās pirms nosalšanas var pazust.

Apjukums un spriestspēju traucējumi ir viens no galvenajiem hipotermijas simptomiem, kas noved pie neatgriezeniskām veselības problēmām.

Laika gaitā muskuļi, kas atbild par siltuma saglabāšanu asinsvados, ir izsmelti un atsakās darboties, kas nozīmē, ka visas siltās asinis, kas tika aizvirzītas no ekstremitātēm, pēkšņi atgriežas.

Tas izraisa karstuma viļņus, liekot cilvēkam, kas ciešs no hipotermijas, just dedzinošu sajūtu ķermenī. Lai gan šāds pēkšņs karstums ir mānīgs, cilvēks, kura spriestspējas jau ir sabojātas, šajā brīdī sāk izģērbties, jo karstums ir neizturams. Šāda dīvaina uzvedība pirms nāves ir bijusi katram ceturtajam cilvēkam, kura nāves iemesls ir bijis nosalšana.

Kas notiek, kad cilvēka ķermenis atdziest līdz 20 grādiem?

Foto: Vida Press

Kad ķermenis sasniedzis no 29 līdz 21 grādu temperatūru, vairs nav iespējams pakustēties, cilvēkam ir ļoti zems asinsspiediens, var iestāties koma.

Ja cilvēks ir atdzisis zem 21 grāda temperatūras, muskuļi saraujas, sirds ritms un elpošana turpina palēnināties, līdz iestājas nāve.

Vēlāk tika noskaidrots, ka sievietes ķermeņa temperatūra bija nokritusies līdz 13 grādiem, kas ir zemākā reģistrētā izdzīvojuša cilvēka ķermeņa temperatūra.

Ir dzirdēti vairāki brīnumaini stāsti, kad cilvēki izdzīvo un atkopjas pēc vēl lielākas ķermeņa atsalšanas, tomēr tie ir ļoti reti gadījumi.

Spilgtākais piemērs ir kāda slēpotāja, kura iekrita ledainā ūdenī un palika zem ledus kārtas, kur ar ierobežotām gaisa rezervēm, gaidīja 40 minūtes, līdz viņu atrada glābēji. Kad ieradās cilvēki, sievietei nebija pulsa un ķermenī asinis vairs necirkulēja.

Ārsti strādāja ar sievieti deviņas stundas, lai atgūtu dzīvības pazīmes, un viņiem tas izdevās. Pēc tam divus mēnešus sieviete atguva veselību reanimācijā. Vēlāk tika noskaidrots, ka viņas ķermeņa temperatūra bija nokritusies līdz 13 grādiem, kas ir zemākā reģistrētā izdzīvojuša cilvēka ķermeņa temperatūra, raksta Medicaldaily.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!