Foto: Shutterstock

Stresa pārpildītajā ikdienas dzīvē ne visiem ir iespēja to mazināt, pilnvērtīgi atpūtinot ķermeni un garu. Savukārt pārmērīgs stress, kā zināms, novājina mūsu organismu un cieši korelē ar dažādu hronisku slimību attīstīšanos, kā arī ievērojami kaitē fiziskajai un garīgajai veselībai kopumā.

Ja apzinies, ka ciet no pārmērīga stresa, taču iespēju doties, piemēram, uz kādu atslābinošu un relaksējošu SPA procedūru vai izmantot atvaļinājumu un izbaudīt garāku nedēļas nogali ārzemēs nav, stresa mazināšanai lieti noderēs itin viegli apgūstama elpošanas tehnika, kas, regulāri pielietota, mazinās fizisko un garīgo diskomfortu, uzlabojot koncentrēšanās spējas un arī noskaņojumu. Turpinājumā portāla Lifehack.org piedāvāti elpošanas vingrinājumi stresa novēršanai un tā nepatīkamo seku mazināšanai.

Sama Vritti jeb Vienādā elpa

Vienkāršais vingrinājums ir pārsteidzoši efektīvs un viegli pielietojams gan stresa situācijās, kad nepieciešamas ātras reaģēšanas spējas, gan ikdienā, lai uzlabotu pašsajūtu kopumā, kā arī brīžos, kad cīnies ar bezmiegu, cenšoties nomierināt domas. Ievelc četras īsas ieelpas caur degunu, pēc tam caur to veicot četras izelpas. Vingrinājumu vari atkārtot vairākas reizes, kā arī pakāpeniski palielināt ieelpu un izelpu skaitu līdz sešām un astoņām reizēm, atkarībā no spēju robežām.

Elpošana ar diafragmu

Veicot vingrinājumu, vienu plaukstu turi uz vēdera (aptuveni nabas rajonā), bet otru – uz krūtīm. Veic dziļu ieelpu caur degunu, izmantojot diafragmu un iztēlojoties, kā gaiss piepilda tavu ķermeni līdz pat krūtīm. Minūtes laikā veic sešas līdz 10 šādas ieelpas un vingrinājumu izpildi reizi dienā piecu līdz 10 minūšu garumā. Īpaši efektīvs tas būs pirms svarīgām sapulcēm, tikšanām, darba intervijām vai eksāmeniem, ļaujot sakopot domas un mazināt iespējamo paniku.

Kapalabhati jeb Mirdzošā galvaskausa elpa

Veic lēnu un dziļu ieelpu caur degunu, pēc tam ātri un spēcīgi izelpojot, procesa laikā darbinot vēderu un tā muskulatūru, lai it kā pa mazam malkam izgrūstu gaisu no sevis. Veic šo vingrinājumu, pakāpeniski palielinot piegājienu skaitu līdz 10 reizēm. Minēto elpošanas tehniku ieteicams pielietot no rīta – īsi pēc pamošanās, tā sasildot ķermeni un vairojot sevī enerģiju.

Nadi Shodhana jeb Elpa caur nāsīm

Valda uzskats, ka minētā elpošanas tehnika veicina abu smadzeņu pusložu darbību, kas rezultējas mierā un līdzsvarā. Vingrinājumu veic, vienu nāsi aizspiežot ar pirkstu, lai caur otru veiktu dziļu ieelpu. Kad šķiet, ka elpa ir ievilkta līdz maksimumam, aizspied brīvo nāsi ar pirkstu, atverot otru nāsi un caur to pakāpeniski izelpojot. Atkārto vingrinājumu vairākas reizes, mainot ieelpas un izelpas nāsis.

Minētā elpošanas tehnika mazinās stresu brīdī, kad jāpaveic kāds svarīgs uzdevums, kā arī veicinās koncentrēšanās spējas un radošumu.

Tiesa, līdztekus minēto elpošanas vingrojumu pildīšanai, atceries par tādiem stresu mazinošiem paņēmieniem kā pilnvērtīgu miegu, fiziskajām aktivitātēm, jogu, nodarbošanos ar vaļaspriekiem, uzturēšanos svaigā gaisā, laika pavadīšanu ar ģimeni un draugiem, ļaušanos romantikai, kā arī sevis lutināšanu.

Papildinot tos ar elpošanas vingrinājumiem, jutīsies mierīgāka, laimīgāka un nosvērtāka, ātrāk un efektīvāk risinot arī dažādas ikdienas problēmsituācijas. Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!