Foto: PantherMedia/Scanpix

Dietologi un ārsti teju sausām mutēm stāsta, ka čipsi, gāzētās limonādes un hamburgeri nav veselīgi – veicina aptaukošanos un holesterīna izgulsnēšanos asinsvadu sieniņās, palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām un diabētu. Taču… roka tā vien stiepjas tos atkal un atkal nobaudīt. No šiem un citiem neveselīgiem produktiem ir tik grūti atteikties, jo tie izraisa atkarību, liecina pētījumi. ASV Nacionālais narkomānijas institūts izveidojis pārtikas produktu topu, kuri ātri vien "uzsēdina uz āķa", vēstī portāls Zdorovieinfo.ru.

Par neveselīgiem uzskata produktus, kuri satur daudz kaloriju, bet ļoti maz vērtīgu uzturvielu. No tādiem nesaņemam pietiekami daudz mikroelementu, vitamīnu un citu vērtīgu vielu, tādēļ ar tiem ir grūti remdēt apetīti – organisms prasa vēl un vēl, jo gluži vienkārši neiegūst no apēstā to, ko tam vajag. Savukārt uzņemtās "tukšās" kalorijas organisms noglabā rezervēs – tauciņos.

Neveselīgie, bet ļoti vilinošie produkti satur dažādus garšas pastiprinātājus. Cilvēks pierod pie mākslīgi uzlabotās, izteiksmīgās garšas un dabiski produkti, kuru garša nav tik spilgta, viņam vairs nešķiet tik gardi.

Zinātnieki ir izpētījuši, ka, ēdot ar garšas pastiprinātājiem bagātīgus ēdienus, cilvēka organismā ievērojami palielinās labsajūtas hormona dopamīna līmenis, gluži kā lietojot atkarību izraisošas vielas – alkoholu vai narkotikas. Pētījumi liecina, ka pietiek vienu reizi sajust baudu, apēdot ko neveselīgu, lai rastos vēlme ēst to atkārtoti. Līdz ar to var apgalvot, ka neveselīgie produkti tiešām izraisa atkarību.

ASV Nacionālais narkomānijas institūts izveidojis pārtikas produktu topu, kas visbiežāk izraisa atkarību. Zinātnieki pēc septiņu baļļu sistēmas novērtējuši, cik spēcīga ir produkta radītā vilkme. Septiņas balles gan nav saņēmis neviens pārtikas produkts, jo tas nozīmētu, ka no tā nav iespējams atteikties. Starp šiem produktiem, visticamāk, atradīsi arī savas lielākās vājības!

1. vieta – pica

Foto: Shutterstock
Atkarības līmenis: 4,01

Pica ierindojas atkarību raisošo pārtikas produktu topa pirmajā vietā kā produkts, no kura atteikties ir visgrūtāk.

Pica satur ļoti daudz kaloriju, turklāt baltie milti, kas ir tās pamatā, satur ļoti maz vērtīgu uzturvielu. Viena "plika" picas šķēle bez nekā jau satur aptuveni 300 kilokalorijas un 10 gramus tauku. Pievienojam mazliet gaļas (desas) – vēl kādas 60 kilokalorijas un aptuveni 10 grami tauku! Nemaz nerunāsim par mērcēm, ko lej pa virsu, un sieru – kaloriju "bumba"!

2./3. vieta – šokolāde

Foto: PantherMedia/Scanpix
Atkarības līmenis: 3,73

Spēcīgu tieksmi to baudīt atkal un atkal var izraisīt arī šokolāde. Runājot par šokolādes ietekmi uz figūru, viena konfektīte var saturēt 200 kilokalorijas un 13 gramus tauku. Ja pārlieku aizraujas ar šokolādes baudīšanu, par slaidu vidukli diemžēl jāaizmirst.

2./3. vieta – kartupeļu čipsi

Foto: PantherMedia/Scanpix
Atkarības līmenis: 3,73

Čipsi zinātnieku skatījumā izpelnījušies tikpat daudz baļļu, cik šokolāde, līdz ar to abi dala atkarību raisošo pārtikas produktu topa 2. un 3. vietu. Mums visiem labi zināms, ar ko parasti beidzas "Paldies, nē. Nu, labi, es paņemšu tikai vienu!" Apstāties pie viena vienkārši nav iespējams.

Pirms dažiem gadiem veiktā pētījumā atklājies, ka, piedāvājot žurkām čipsus un parastu, veselīgu ēdienu, nospiedošais vairākums priekšroku deva kraukšķīgajām kartupeļu šķēlītēm. Turklāt zinātnieki konstatēja, ka žurkas daudz čipsu apēda ne vairs, lai remdētu izsalkumu, bet gūtu baudu, vēstī Zdorovieinfo.ru.

Kraukšķīgie čipsi satur ļoti daudz tauku. Izēdot nelielu paciņu, kurā ir aptuveni 30 čipsu, uzņemsiet aptuveni 320 kilokalorijas un pat 20 gramus tauku.

4. vieta – cepumi

Foto: Scanpix
Atkarības līmenis: 3,71

Konektikutas universitātē (ASV) izpētīts, ka cepumi žurkām izraisa gandrīz tādu pašu atkarību kā kokaīns, vēstī Zdorovieinfo.ru. Tā kā tie parasti ir balto miltu izstrādājumi, cepumos ir maz vērtīgu vielu, bet kaloriju gan daudz – četri nelieli šokolādes cepumiņi satur 192 kilokalorijas un 10 gramus tauku.

5. vieta – saldējums

Foto: Shutterstock
Atkarības līmenis: 3,68

Kurš gan var palikt vienaldzīgs, ieraugot saldējumu? Un, ja reiz mēle to skārusi, apstāties tiešām ir grūti. Tā kā saldējumu pamatā gatavo no trekna piena vai saldā krējuma, tas satur daudz "slikto" jeb nepiesātināto tauku. Tas nozīmē, ka aizraušanās ar saldējuma baudīšanu var rezultēties liekajos kilogramos.

Viens vaniļas saldējums vafeles glāzītē satur aptuveni 230 kilokalorijas un 14 gramus tauku.

6. vieta – kartupeļi frī

Foto: Shutterstock
Atkarības līmenis: 3,60

Kraukšķīgi un garšīgi – ko tur liegties! Tādēļ to gribas vēl un vēl. Tomēr zeltainajos kartupelīšos salīdzinoši augstā koncentrācijā ir akrilamīds, viela, kas ir kancerogēna. Tā veidojas cieti saturošos produktos, tos cepot vai fritējot.

Dietologi iesaka ierobežot uzturā ceptus un fritētus produktus. Turklāt eļļā ceptie kartupelīši ir īsta kaloriju "bumba" – viena vidēja porcija satur aptuveni 510 kilokalorijas un 24 gramus tauku.

7. vieta – hamburgers

Foto: Shutterstock
Atkarības līmenis: 3,51

Ieraugot ēstuvi, kur piedāvā hamburgerus, daudziem mutē saskrien siekalas. Ja turpat blakus atrodas parasta ēdnīca, kur piedāvā veselīgākas maltītes, daudzi, ne mirkli nevilcinoties, tomēr dodas taisnā ceļā uz ātrās ēdināšanas uzņēmumu.

Kotlete, siers, gurķītis, salātlapa un divas bulciņas – kas gan tur tik neveselīgs? Hamburgeri satur ļoti daudz "slikto" tauku, kas izgulsnējas asinsvadu sieniņās, un sāls, kas veicina asinsspiediena paaugstināšanos. Viens hamburgers var saturēt pat dienas sāls normu, kuru nevajadzētu pārsniegt – piecus gramus jeb tējkaroti bez kaudzes.

8. vieta – gāzētās limonādes

Foto: PantherMedia/Scanpix
Atkarības līmenis: 3,29

Diez vai kādam būs jaunums, ka limonādes satur ļoti daudz cukura (vienā bundžiņā, tas ir, 330 mililitros saldā dzēriena, var būt pat 10 tējkarotes). Dzerot limonādes regulāri, pie liekajiem kilogramiem var tikt diezgan ātri. Savukārt liekais svars var veicināt sirds un asinsvadu slimību, diabēta un pat audzēju attīstību.

9. vieta – torte

Foto: Publicitātes foto
Atkarības līmenis: 3,26

No kārdinoša tortes gabaliņa atteikties ir ļoti grūti, un bieži vien tam seko arī nākamais. Sliktā ziņa ir tāda, ka no tortes organismam tiek maz labuma, toties daudz jo daudz "tukšo" kaloriju. Viens gabaliņš var saturēt aptuveni 500 kilokalorijas un 22 gramus tauku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!