Foto: Shutterstock

Dzirdēts ieteikums pie friziera doties ar netīriem matiem, ja plānots tos balināt, jo dabiskais tauku slānītis stiebrus it kā pasargāšot no balinātāja kaitīgās iedarbības. Vai tiešām tas atbilst patiesībai un vai tauciņi nevar mazināt balināšanas efektu, jautājām triholoģei jeb matu ārstei Ingai Zemītei.

"Gan balināt, gan krāsot ieteiktu netīrus, proti, taukainus matus," saka daktere Zemīte. "Viena no sebuma jeb ādas tauku dziedzerīšu izdalītā eļļainā sekrēta funkcijām ir kondicionēt matus. Sebums ir mūsu dabiskais matu kondicionieris. Ik matu klāj kutikula – aizsargslānis, ko veido smalkas zvīņas. Sebums šīs zvīņas padara elastīgākas un nodrošina to, ka tās cieši piekļaujas mata stiebram un labāk to aizsargā."

Daktere aicina iztēloties svaigu un kaltētu zivi. Svaigu zivi klāj gļotu aizsargkārtiņa un zvīņas cieši pieguļ ādai, savukārt kaltētas zivs zvīņas ir sausas un pavērušās. Tāpat ir ar taukainu un sausu matu. Arī cilvēka matu sedz līdzīgas zvīņas kā zivij. Ja matus klāj sebums, zvīņas ir spīdīgas un elastīgas, cieši pieguļ stiebram. Savukārt, ja mati ir tikko mazgāti, turklāt tos vēl sausākus padarījusi apkure un dažādi kaitīgi apkārtējās vides faktori, tad zvīņas vietām no sausuma ir deformējušās (izliekušās) un vairs īsti nepieguļ matam, ir pavērušās. Dažviet tās pat var būt izplīsušas. Līdz ar to vietām ir atklāts mata dziļākais slānis – kortekss, un ķīmiskās vielas, kas ir balinātāja vai krāsas sastāvā, uz to iedarbojas spēcīgāk.

Viena no sebuma jeb ādas tauku dziedzerīšu izdalītā eļļainā sekrēta funkcijām ir kondicionēt matus. Sebums ir mūsu dabiskais matu kondicionieris. Ik matu klāj kutikula – aizsargslānis, ko veido smalkas zvīņas. Sebums šīs zvīņas padara elastīgākas un nodrošina to, ka tās cieši piekļaujas mata stiebram un labāk to aizsargā.
Inga Zemīte, triholoģe
"Ja mēs šādu sausu matiņu pakļaujam ķīmiskai iedarbībai, vienalga – balināšanai vai krāsošanai, protams, tas cietīs daudz vairāk, nekā, ja būtu sebuma klāts. Tāpēc iet pie friziera ar nemazgātiem matiem ir daudz prātīgāk, nekā ar svaigi mazgātiem," skaidro daktere Zemīte.

Sebums turklāt klāj arī galvas ādu, nodrošinot normālu pH līmeni un neļaujot tajā ieperināties dažādām sēnīšu vai bakteriālām infekcijām, kā arī pasargājot no dažādu apkārtējās vides faktoru radīta kairinājuma. Arī balinātājs un matu krāsa var sakairināt galvas ādu, īpaši, ja mati tikko mazgāti un nav paguvis atjaunoties galvas ādas tauku aizsargslānītis. Arī tādēļ svarīgi balināt vai krāsot matus, kad tie ir kaut mazliet sataukojušies, nevis svaigi mazgāti.

Gan balinātājs, gan matu krāsa var sakairināt galvas ādu, īpaši, ja mati tikko mazgāti un nav paguvis atjaunoties galvas ādas tauku aizsargslānītis. Arī tādēļ svarīgi balināt vai krāsot matus, kad tie ir kaut mazliet sataukojušies, nevis svaigi mazgāti.
Inga Zemīte, triholoģe
"Ja cilvēkam ir tendence uz alerģiskām ādas reakcijām, aizejot pie friziera ar tikko mazgātiem matiem, ir daudz lielāka iespējamība, ka balinātāja vai krāsas sastāvs ko tādu var izprovocēt. Ja ādu klāj sebuma slānītis, tas ādu tomēr aizsargā no kairinājuma," saka triholoģe.

Matu balināšana vai krāsošana neilgi pēc to mazgāšanas reizēm var veicināt blaugznu veidošanos. "Tas gan ir ļoti individuāli, atkarīgs no daudziem citiem faktoriem, piemēram, balinātāja sastāva un konkrētā cilvēka reakcijas uz to. Viens sūdzēsies, ka blaugznu kļuvis vairāk, bet citam tas neko neietekmēs," piebilst ārste.

Jautāta, vai matus klājošie tauciņi nevar pasliktināt balināšanas vai krāsošanas rezultātu, Inga Zemīte atbild noliedzoši. "Rezultātā atšķirības nebūs, vienalga, vai cilvēks ir matus pirms tam mazgājis vai nav."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!