Foto: Shutterstock
Amerikas Sirds asociācija sadarbībā ar Amerikas Slimību kontroles centru izveidojusi vienkāršu aptauju, kas ļauj noskaidrot sirds reālo vecumu. Nereti sirds patiesībā ir krietni vecāka par tās īpašnieku. Iemesls tam ir dažādi kaitīgi faktori, ieskaitot smēķēšanu un aptaukošanos, kas ievērojami sarucina tās mūžu. Noskaidro, kāds ir tava "motoriņa" aptuvenais vecums!

Kāds ir tavs dzimums un cik gadu?

Foto: Shutterstock
Pēc 45 gadu vecuma sievietes organismā pamazām sarūk sievišķo dzimumhormonu estrogēnu līmenis. Reproduktīvajā vecumā tie ievērojami aizkavē aterosklerozes attīstību, proti, holesterīna izgulsnēšanos asinsvadu sieniņās, un tādējādi mazina sirds-asinsvadu sistēmas slimību attīstības risku. Estrogēni palielina asinsvadu sieniņu elasticitāti jebspēju paplašināties, tādējādi novēršot asinsspiediena paaugstināšanos. Straujais estrogēnu līmeņa kritums pēcmenopauzes vecumā palielina sirds slimību attīstības risku.

Sirds vecums. Ja esi sieviete, kurai vairāk par 45 gadiem, pieskaiti savam gadu skaitam vēl divus gadus.

Risinājums. Diemžēl šo riska faktoru nekā nav iespējams ietekmēt. Taču tu vari ietekmēt citus faktorus, kas saīsina sirds mūžu!

Kāds ir tavs ķermeņa masas indekss?

Foto: Shutterstock

Ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir lielums, kas parāda svara un auguma proporciju. Lai to aprēķinātu, nepieciešams svaru (kilogramos) dalīt ar augumu kvadrātā (metros). Vari to izrēķināt arī internetā, izmantojot speciālo ĶMI kalkulatoru. Normāls ĶMI – 18,5 līdz 25.

Ja ĶMI pārsniedz 25, tas nozīmē, ka tev ir liekais svars. Bet, ja tas ir augstāks par 30, runa jau ir par nopietnu aptaukošanos. Liekie kilogrami, īpaši, ja to ir daudz, nozīmē papildu slodzi sirdij, kas, protams, samazina tās mūžu.

Sirds vecums. Ja tavs ĶMI pārsniedz 30, pieskaiti 5 gadus pie sava gadu skaita.

Ko darīt? Notievēt! Palīdzēs izmaiņu ieviešana ēdienkartē un fiziskās aktivitātes.

Vai tu smēķē?

Foto: Shutterstock
Nikotīns un citas kaitīgas vielas, ko ieelpo ar tabakas dūmiem, izraisa asinsvadu sieniņu iekaisumu un bojājumus. Bojātajās vietās sieniņai veikli pieķeras holesterīns un veidojas aterosklerotiskās plāksnītes, kas sašaurina asinsvadus, paaugstinot infarkta un dažādu sirds slimību attīstības risku.

Sirds vecums. Katrs gads, kad esi smēķējis, nozīmē vienu papildu gadu pie tavas sirds vecuma. Ja tev ir 40 gadu, no kuriem 20 esi nosmēķējis, tavai sirdij patiesībā ir 60 gadu.

Ko darīt? Visprātīgāk būtu atmest smēķēšanu! Nav svarīgi, cik ilgi jau smēķē, atmešana jebkurā gadījumā mazinās kardiovaskulāro slimību attīstības risku.

Cik daudz stundu tu ik dienas pavadi sēdus?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja nosēdi vismaz 75% darba laika (no astoņām stundām tās būs sešas), tavai sirdij tas par labu nenāk.

Pirmkārt, kustības "dedzina" kalorijas. Ja tu sēdi, tad nevis "dedzini", bet uzkrāj liekos tauciņus, kas izgulsnējas ne tikai uz vēdera un gurniem, bet arī asinsvados.

Otrkārt, ilgstoši sēžot, vēnās ir traucēta asinsrite, kas veicina varikozes (vēnu paplašināšanās) attīstību, kā arī palielina trombu veidošanās risku.

Abi šie faktori var veicināt sirds slimību attīstību.

Sirds vecums. Ja sēdus pavadi vairāk nekā 75% darba laika, pieskaiti savam gadu skaitam vēl divus gadus.

Ko darīt? Jaunākie pētījumi ir pierādījuši – pat, ja cilvēks nervozi dīdās uz krēsla, sirds-asinsvadu sistēmas slimību attīstības risks mazinās. Vislabāk piecelies ik pēc pusstundas, lai pastaigātos pa darbavietu – aizstaigā pie kolēģa tā vietā, lai sūtītu e-pastu vai zvanītu, aizej pēc kafijas vai ūdens glāzes.

Lūk, ergoterapeites ieteikti vienkārši vingrojumi, kā ātri izkustēties kaut vai turpat, pie datora!

Kāds ir tavs asinsspiediens?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Normāls asinsspiediens ir 120/80 mm/Hg. Ja tas ir augstāks par 140/90 mm/Hg, sirdij ievērojami pieaug slodze. Kā jebkurš muskulis, arī sirds muskulis miokards, sastopoties ar smagu slodzi, palielinās. Ja kāju muskuļiem tas būtu pluss, tad sirds muskulim tas nozīmē darbspēju mazināšanos.

Sirds vecums. Ja tavs asinsspiediens ir pārsniedz 140/90 mm/Hg, pieskaiti savam gadu skaitam vēl 10 gadus.

Ko darīt? Ja vēl neesi to izdarījis, vērsies pie ģimenes ārsta, lai viņš veic nepieciešamos izmeklējumus un nozīmē ārstēšanu. Otrkārt, tu pats ļoti daudz vari darīt, lai pazeminātu savu asinsspiedienu, piemēram, samazinot sāls patēriņu. Vairāk par to, kā pazemināt asinsspiedienu, lasi šeit.

Rezultāti

Foto: PantherMedia/Scanpix
Jo vecāka sirds, jo mazāk laika tai atlicis pukstēt. Taču, ja, izpildot aptauju, atklājas, ka sirds ir stipri vecāka par tevi, tas nenozīmē, ka jāsašļūk, bet tieši otrādi – jāsasparojas un jācenšas izskaust vismaz kādu no kaitīgajiem faktoriem, kas atņem vairākus gadus no tās mūža.

Avots: Zdorovieinfo.ru

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!