Foto: Publicitātes foto

Decembra sākumā Stereotaktiskās radioķirurģijas centrā "Sigulda" tika ārstēti pirmie pacienti ar labdabīgiem smadzeņu audzējiem meningiomu un dzirdes nerva neirinomu , pirmo reizi Latvijā pacientu ārstēšanā izmantojot neinvazīvu robotizētu radioķirurģijas tehnoloģiju "CyberKnife".

"CyberKnife" tehnoloģija ir īpaši piemērota tiem pacientiem, kuriem audzēju nav iespējams ķirurģiski izoperēt, ja tā atrašanās vieta nav sasniedzama vai arī operācija rada nopietnus riskus veselībai un dzīvībai, informēja centra pārstāvji.

Līdz ar centra atklāšanu aktīvi norit pacientu konsultēšana, un pirmie trīs pacienti jau pabeiguši ārstēšanas kursu ar "CyberKnife" iekārtu. Modernā tehnoloģija piemērota gan labdabīgu, gan ļaundabīgu audzēju ārstēšanai kā primāra terapija vai kombinējot ar konvencionālo ķirurģiju.
Katram pacientam tiek izstrādāts individuāls starošanas plāns, kas ietver vienu līdz piecus seansus nedēļas laikā, katra seansa ilgums vidēji ir 30 minūtes. Dažas dienas pirms terapijas sākšanas pacientam veic magnētiskās rezonanses un datortomogrāfijas izmeklējumus, jaunākos datus par audzēja atrašanos ievadot "CyberKnife" sistēmā, lai precīzi plānotu starošanas gaitu. Terapijas efektu pilnībā var izvērtēt pēc sešiem līdz 12 mēnešiem.

Pirmā paciente ir 67 gadus veca sieviete pensionāre, kurai šī gada aprīlī tika atklāts labdabīgs galvas smadzeņu audzējs meningioma. Audzējs ir samērā neliels, tā izmērs ap diviem centimetriem. Ar "CyberKnife" tehnoloģiju ārstēts arī 45 gadus vecs vīrietis, kuram bija atklāta un jau 2013.gadā operēta dzirdes nerva neirinoma, tomēr audzējs atsācis augt un parādījušies traucējoši simptomi tirpšanas sajūta sejā, zodā, mēlē.

Foto: Ieva Lūka

Trešais pacients, kurš jau pabeidzis ārstēšanu ar radioķirurģiju, ir 62 gadus vecs vīrietis, kuram atklāta meningioma, audzēja izmērs ir ap trim centimetriem, un iepriekš viņš nav operēts. Pēc ārstu konsīlija lēmuma pacientam pielietota "CyberKnife" radioķirurģija trīs seansu veidā.
Tiek skaidrots, ka terapijas laikā audzēja audiem tiek piegādātas lielas starojuma devas no vairāk nekā 1200 leņķiem ar milimetra precizitāti. Jonizējošais starojums iznīcina audzēja šūnas, tās vairs nav aktīvas, un to vietā ieaug saistaudi. Pacients starošanas laikā nejūt sāpes.

Tāpat tiek uzsvērts, ka "CyberKnife" nav viennozīmīga terapijas alternatīva visu audzēju gadījumos. Centra "Sigulda" vadītājs Māris Skromanis stāsta, ka sākotnēji tiek piedāvāta terapija pacientiem ar primāriem labdabīgiem audzējiem un arī citur ķermenī lokalizētu ļaundabīgu audzēju metastāzēm galvas smadzenēs. Metode piemērota arī asinsvadu patoloģiskiem veidojumiem arteriovenozām malformācijām. "No nākamā gada mūsu centrā radioķirurģiju pielietosim arī audzējiem un citur lokalizētu audzēju metastāzēm muguras smadzenēs, savukārt vēlāk tiks ieviesta ar pacienta elpošanu sinhronizēta ārstēšana, kas ļaus sasniegt audzējus plaušās, aknās un citur ķermenī," min Skromanis.

Tiek norādīts, ka pēc pirmajiem pacientiem redzams, ka "CyberKnife" tehnoloģijai ir īpašas priekšrocības tieši labdabīgu smadzeņu audzēju gadījumā, piemēram, meningiomas vai dzirdes nerva neirinomas gadījumā. Tomēr, lai gan "CyberKnife" metode ir efektīva un ļoti precīza, centrs patlaban saskaras ar to, ka tajā vēršas pacienti, kuriem nav iespējams palīdzēt, jo slimība jau ir novēlotā stadijā, tā ir plaši izplatījusies pacientiem ir daudz vai liela izmēra metastāzes dažādos orgānos, kā arī slikts vispārējais stāvoklis.

Centra pārstāvji stāsta, ka ar nepacietību tiek gaidīts, kad nākamā gada sākumā Latvijā tiks atklāts Nukleārās medicīnas centrs ar pozitronu emisijas tomogrāfu datortomogrāfu, kas sniegs iespējas ļoti agrīni un precīzi atklāt audzējus. "CyberKnife" metode galvenokārt paredzēta tādu audzēju ārstēšanai, kuru izmēri nepārsniedz trīs centimetrus ļoti retos gadījumos piecus centimetrus diametrā, tāpēc visefektīvāk ir iespējams palīdzēt tieši agrīni atklātiem veidojumiem.

Kā ziņots iepriekš, centrs "Sigulda" tika atklāts novembra beigās un tas ir Baltijas valstīs vienīgais unikālās "CyberKnife" tehnoloģijas centrs labdabīgu un ļaundabīgu audzēju ārstēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!