Foto: Shutterstock

Bieži gadās, ka pēc pusdienu ieturēšanas darbs vairs galīgi nevedas, jo nāk miegs un galva "smaga"? Tas liecina, ka regulāri pieļauj kādu kļūdu, jo tā būt nevajadzētu. Vēl vairāk – pareizi izvēlēta maltīte var uzmundrināt un dot enerģiju. Portāls Propochemu.ru atklāj trīs tipiskākos iemeslus, kādēļ pēc pusdienām strādāšanas vietā gribas nosnausties.

Kuņģis ir pārpildīts

Foto: PantherMedia/Scanpix
Mūsu organisms no darba nebīstas. Ja apēd pārāk daudz, tas lielāko daļu savu spēku spiests novirzīt kuņģa satura pārstrādāšanai. Kuņģa un zarnu traktam pieplūst liels daudzums asiņu, lai palīdzētu ātrāk sašķelt apēsto.

Vienlaikus notiek arī daudzi sarežģīti procesi, piemēram, organismam nepieciešamo vielu iegūšana no apēstā un aiztransportēšana uz dažādām organisma vietām. Ja teju visi organisma spēki novirzīti gremošanas procesiem, tīri loģiski, ka enerģijas, ko veltīt, domāšanas procesiem vai fiziskām aktivitātēm vairs īsti nepietiek. Formula ir vienkārša: jo vairāk ir apēd, jo vairāk pēc maltītes gribas atpūsties vai pat pagulēt.

Risinājums – ēst biežāk un mazākas porcijas. Daudzi sāk just izsalkumu jau labu laiku pirms pusdienlaika, taču ciešas. Apetīte aug augumā, tādēļ arī, beidzot tiekot pie pusdienu galda, apēsts tiek vairāk, nekā vajadzētu. Lai neļautu attīstīties vilka apetītei, posmā starp ēdienreizēm, piezogoties izsalkumam, var apēst kādu veselīgu našķi, piemēram, ābolu, banānu vai riekstu sauju.

Baudīts kalorijām ļoti bagātīgs ēdiens

Foto: Shutterstock
Jebkurš saldais ēdiens satur lielu daudzumu ogļhidrātu, kuri organismā tiek pārvērsti glikozē, kas ir ātrākais enerģijas avots visam organismam. Lai cik dīvaini tas neliktos, ļoti liela glikozes deva neizraisa lielu enerģijas un možuma pieplūdumu, bet gan pilnīgi pretēju reakciju – miegainību.

Paaugstinātais glikozes līmenis bloķē oreksīna izstrādi organismā. Oreksīns ir hipotalāma izstrādāts hormons, kas rada mundrumu un liek organismam palikt nomodā. Tādēļ arī pēc ogļhidrātiem bagātīgo pīrāgu, smalkmaizīšu, maizes, makaronu un cepumu ēšanas gribas nosnausties.

Lai pēc pusdienām nerastos vēlme likties uz auss, labāk baudīt tādus olbaltumvielām bagātīgus produktus kā vārītu vai tvaicētu gaļu, zivi, pākšaugus un griķus. Tie satur aminoskābes, kas veicina oreksīna izdalīšanos, līdz ar to pēc maltītes dāvājot tik nepieciešamo enerģijas pieplūdumu.

Nepietiekams daudzums miega stundu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ir pilnīgi skaidrs, ka cilvēks, kurš diennaktī guļ sešas vai mazāk stundas (dažam nepietiek arī ar septiņām), pa dienu mēdz būt miegains. Viņš gluži vienkārši neizguļas.

Miegs mums ir nepieciešams, lai smadzenes atpūstos, pārstrādātu dienas gaitā iegūto informāciju, veidotu atmiņas, kā arī, lai fiziskais ķermenis atgūtu spēkus. Par optimālu miega ilgumu pieaugušam cilvēkam uzskata septiņas stundas. Kādam pat nepieciešams mazliet vairāk, lai visi šie procesi notiktu. Tieši pēc ēšanas miegainība pastiprinās, jo miega trūkuma mocītais organisms lielāko daļu savu spēku novirza gremošanas procesiem.

Svarīgi

Foto: PantherMedia/Scanpix
Miegainībai var būt arī citi – nopietnāki – iemesli, piemēram, depresija vai anēmija jeb mazasinība. Ja bieži jūties saguris un miegains, pat ja neko daudz neesi darījis, vajadzētu konsultēties par to ar ģimenes ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!