Foto: PantherMedia/Scanpix

Janvārī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā salīdzinājumā ar decembri asins donoru aktivitāte ir kritusies apmēram uz pusi. Viens no iemesliem ir tas, ka Ziemassvētku laikā cilvēki vairāk domā par labajiem darbiem, aktīvāk ziedo, un to izjuta arī slimnīcas Asins dienestā. Situācija ir satraucoša, tomēr pagaidām ne kritiska, jo, ņemot vērā lielo atsaucību decembrī, slimnīcā ir izdevies izveidot rezerves, portālu Rutks.lv informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Slimnīcas Asins dienests klīniku pieprasījumu spēj nodrošināt par 60%, pārējos 40% tā saņem no Valsts asins donoru centra. Ņemot vērā straujo donoru skaita kritumu, arī slimnīca šajās dienās saviem donoriem izsūtīs uzaicinājumus ierasties Gaiļezerā un ziedot.

Lielākais asins komponentu daudzums tiek novirzīts smagi cietušajiem pacientiem, kuri slimnīcā tiek ievesti no visas Latvijas, nereti pēc smagām, komplicētām politraumām, kuru stāvoklis pieprasa ārstēšanu Intensīvās terapijas klīnikā vai Toksikoloģijas un sepses klīnikā. Asins pārliešana bieži ir nepieciešamas arī tuberkulozes un plaušu slimību pacientu ārstēšanā, kā arī cilvēkiem, kuri ir guvuši apdegumus un nonākuši Apdegumu centrā.

No asins donoru atsaucības pilnībā atkarīgi ir hematoloģiskie pacienti, kurus ir skārusi kāda asinsrades slimība, kas var būt gan onkoloģiska, gan neonkoloģiska rakstura. Katru gadu šāda rakstura slimības pirmreizēji tiek diagnosticētas aptuveni 500 cilvēkiem, kopumā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas hematologu uzraudzībā ir ap 4000 šādu pacientu, 95% gadījumos runa ir par ļaundabīgām saslimšanām.

Lai nodrošinātu dzīvībai tik svarīgo asins pārliešanu, viena hematoloģiskā pacienta ārstēšanā ir jāiesaistās vismaz 15 – 20 asins donoriem, jo pie akūtām asins saslimšanām viena ārstēšanās kursa laikā vienam pacientam ir nepieciešams pārliet vidēji 15 – 20 asins komponentu devas. Matemātika šajās situācijās ir vienkārša – viens donors nodrošina vienu devu. Jāpiebilst, ka gada laikā vienam pacientam tiek nozīmēti vismaz trīs līdz četri kursi, nereti arī vairāk. Ir gadījumi, kad vienam pacientam ir bijusi nepieciešama pat 52 devu pārliešana, ir gadījumi, kad pacientam asins pārliešana nepieciešama ik pēc mēneša..

Potetinova visas slimnīcas vārdā izteica pateicību visiem, kas ierodas "Gaiļezerā" un ziedo asinis, un īpaši tiem, kas to dara regulāri visa gada garumā, aicinot arī aizdomāties, ka, dāvājot savas asinis, tu kādam cilvēkam dāvā ilgoto cerību, līdz ar to Ziemassvētkus var piedzīvot ne tikai decembrī, bet neatkarīgi no gada laika aiz loga.

Pie potenciālajiem asins donoriem vēršas arī kāda pašlaik aktīvajā ārstēšanās posmā esoša Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas paciente. "Es arī jaunībā kļuvu par donori, jo pieļāvu domu, ka arī man kādreiz varētu vajadzēt citu donoru palīdzību. Šī ir augstākā pašaizliedzība. Jūsu asinīs ir mūsu dzīvība. Dāvājot no savas dzīvības mums, kam tā ir vajadzīga, jūs darāt īstu mīlestības darbu."

Jau ziņots, ka VADC ir ierobežojis asins izsniegšanu slimnīcām, jo būtiski samazinājies donoru skaits. VADC aicina atsaukties visu asins grupu donorus. Īpaši nepieciešamas A rēzus pozitīvās, B rēzus negatīvās un 0 rēzus negatīvās asinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!