Foto: AFP/Scanpix

Veselības ministrija (VM) rosina aizliegt solārija pakalpojumus sniegt patērētājiem, kas jaunāki par 18 gadiem, liecina projekts "Noteikumi par kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojuma higiēnas prasībām un šo prasību uzraudzības kārtību", kas pieteiks izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē (VSS).

Šobrīd kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojumu var saņemt personas līdz 18 gadu vecumam, uzrādot ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu. Biedrība "Dermatologi pret ādas vēzi" uzsver, ka Latvijā nepilngadīgās personas vidēji pirmo reizi izmanto UV iekārtas 14,8 gadu vecumā, kas ir ļoti augsts rādītājs, ņemot vērā, ka agrīna ādas pakļaušana UV staru iedarbībai palielina saslimšanas risku ar ļaundabīgajiem ādas audzējiem.

Projekts paredz, ka "pakalpojumu aizliegts sniegt patērētājiem, kas jaunāki par 18 gadiem".

Tas arī paredz, ka, pirms pakalpojuma saņemšanas, patērētājam būs jāaizpilda anketu. Solārija personālam atkarībā no klienta ādas fototipa, būs jāizveido klienta sauļošanās plānu, iekļaujot tajā informāciju par to cik bieži un cik ilgi klientam ir ieteicams izmantot UV iekārtu, šo informāciju ierakstot klienta apmeklējuma uzskaites kartē.

Grozījumu apjoms pārsniedza pieļaujamo, tāpēc VM sagatavoja jaunu Ministru kabineta noteikumu projektu, nevis grozījumus.

Veselības inspekcijas uzraudzībā ir 156 solāriju studijas un 577 citi objekti, kuros solārija pakalpojums tiek piedāvāts kā blakus pakalpojums, piemēram, skaistumkopšanas salonos, sporta klubos, viesnīcās.

Potenciālo solārija lietotāju skaitu ik gadu Latvijā lēš 21% apmērā jeb 277 tūkstošus iedzīvotāju vecākus par 18 gadiem.

Statistika liecina, ka pēdējā gada laikā Ziemeļeiropā un Rietumeiropā solāriju vidēji izmantojuši 21% pieaugušo, Vācijā 21%, ASV 13%, Austrālijā 2%, Francijā ap 15%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!