Foto: Shutterstock
Acis mēdz dēvēt par dvēseles spoguli, un ne velti, jo tajās var "izlasīt" un ar tām var "pateikt" tik daudz. Acis ir otrs sarežģītākais orgāns cilvēka ķermenī pēc smadzenēm. VIŅA apkopoja 10 interesantus faktus par tām.

1. Acis mums ir ļoti svarīgs orgāns, tādēļ pati daba parūpējusies, lai būtu pēc iespējas mazāks risks tās traumēt – acis atrodas galvaskausa dobumos un tās sargā plakstiņi, turklāt ar to dabiskā acu aizsardzības sistēma vēl nebeidzas. Uzacis mums dotas ne jau skaistumam, bet tāpēc, lai neļautu sviedru lāsītēm ietecēt acīs. Savukārt skropstas uztver gaisā lidojošus gružus, neļaujot tiem iekļūt acīs.

2. Pamēģini nošķaudīties ar acīm vaļā! Tas ir neiespējami. Iedzimts aizsargreflekss liek tām aizvērties.

3. Cilvēki un suņi ir vienīgās radības, kas otra acīs meklē kaut kādas zīmes. Turklāt suņi tās meklē tikai savu divkājaino draugu cilvēku acīs, nevis citu suņu acīs.

4. Cilvēka pirksta nospiedumam ir 40 īpašas pazīmes, savukārt acs varavīksnenei tās ir 256. Tas ir iemesls, kādēļ drošības nolūkos aizvien biežāk izmanto acs, nevis pirksta nospieduma skenēšanu.

5. Acs sastāv no 200 miljoniem funkcionējošu daļu, kas to padara par otru sarežģītāko orgānu pēc smadzenēm.

6. 80 procenti no visām redzes problēmām ir novēršamas vai ārstējamas. Laikus uzsākot ārstēšanu, redzes pasliktināšanos var nepieļaut, aizkavēt vai izārstēt. Lielākajā daļā gadījumu, kad cilvēks kļuvis akls, tas ir bijis novēršams, ja vien viņš būtu laikus vērsies pēc medicīniskas palīdzības un ārstējies.

7. Tie, kam zudusi acu gaisma, var redzēt sapņus, ja vien nav jau piedzimuši neredzīgi.

8. Acis sāk attīstīties jau divas nedēļas pēc mazuļa ieņemšanas brīža. Acu ābolu izmērs nemainās, sākot no dzimšanas brīža līdz pat nāvei, savukārt deguns un ausis turpina augt visu mūžu.

9. Fotogrāfijās cilvēkiem mēdz būt sarkanas acis, jo zibspuldzes gaisma iespiežas acs dziļumā, to izgaismojot. Dzīsleni, kas atrodas aiz tīklenes, bagātīgi caurvij asinsvadi, tādēļ izgaismotās acis fotoattēlā izskatās sarkanas.

10. Asaru sastāvs atšķiras atkarībā no to parādīšanās iemesla – vai vienkārši kaut kas sakairinājis aci, vai asaras tek pār vaigiem prieka vai bēdu pēc. Ja raudam emociju iespaidā, asarās ir salīdzinoši augsts hormonu līmenis. Ar asarām izvadām no organisma daļu stresa hormonu, līdz ar to tie vairs nevar paaugstināt asinsspiedienu un paātrināt sirdsdarbību, tādēļ raudāt tiešām ir veselīgi. Izraudoties parasti kļūst vieglāk ap sirdi, stress un negatīvās emocijas pierimst. Kad raudam pozitīva saviļņojuma ietekmē, asaras palīdz norimt satraukumam un atgūt emocionālu līdzsvaru.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Discoveryeye.org un Buzzfeed.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!