Foto: PantherMedia/Scanpix
Šobrīd gaisā ir liels daudzums priežu ziedputekšņu, zemā koncentrācijā sastopami graudzāļu, ceļteku, nātru, kastaņu un egļu putekšņi, kā arī atsevišķi putekšņi no dažādiem lakstaugiem, ziņo Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Aerobioloģijas laboratorija.

Sagaidāms graudzāļu un nātru putekšņu koncentrācijas pieaugums. Priedes putekšņu daudzums saglabāsies lielā koncentrācijā, jo priedes ziedēšana vēl nav sākusies visā Latvijas teritorijā.

Graudzāļu ziedputekšņi ir vieni no izplatītākajiem alerģiju izraisītājiem. Pacientiem, kuriem ir alerģija pret graudzālēm, ieteicams uzsākt nozīmēto terapiju.

Laikā, kad zied augs, kas izraisa alerģiskas reakcijas, vēlams izvairīties no fiziskām aktivitātēm brīvā dabā, kas veicina spēcīgu ieelpu, lai izvairītos no pastiprinātas ziedputekšņu nonākšanas elpceļos.

Ziedputekšņu izraisītas alerģijas pazīmes parasti ir acu asarošana, niezēšana un apsārtums, šķaudīšana, deguna tecēšana un aizlikums. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi – klepus, grūtības elpot, svilpšana krūtīs un smaguma sajūta.

Pilsētās dzīvojošie daudz asāk izjūt alerģijas izpausmes, jo dūmu un izplūdes gāžu dēļ ziedputekšņi kļūst īpaši agresīvi. Aptuveni trešdaļa pilsētnieku cieš no polinozes jeb alerģijas, kuras izraisītājs ir augu ziedputekšņi. Augstākā ziedputekšņu koncentrācija ir sausā, siltā un vējainā laikā.

Dati no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un Eiropas Vides aģentūras liecina, ka otrdien un trešdien, 24. un 25. maijā, sīko daļiņu PM10 daudzums Kronvalda bulvārī un Brīvības ielā, Rīgā, pārsniedzis 50 mikrogramu kubikmetrā, kas atbilst sliktai gaisa kvalitātei.

Savukārt slāpekļa dioksīda un sēra dioksīda koncentrācija Raiņa bulvārī un Maskavas ielā bijusi atbilstoša ļoti labai līdz labai gaisa kvalitātei, bet ozona daudzums gaisā brīžiem sasniedzis vidēju līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!