Alus dzeršana ir Līgo svētku tradīcija, bez kuras šie svētki nav iedomājami. Tā kā alū alkohola saturs ir salīdzinoši neliels, daudzi to uzskata par nekaitīgu un pat veselīgu dzērienu. VIŅA jautāja uztura speciālistei Evai Katajai, vai tiešām šis dzēriens ir tik nevainīgs, kas alū ir veselīgs un kas – kaitīgs, vai mājās darīts miestiņš ir labāks par rūpnieciski ražotu un cik daudz alus Jāņos ir par daudz.
"Kad man prasa uzskaitīt, kas alū ir veselīgs un kas nav, tad to daru nelabprāt, jo nereti rodas pārpratumi. Produkts ir jāvērtē uzreiz kopumā," saka Kataja. "Piemēram, ja pasaka, ka alus satur B grupas vitamīnus, dažs to uzreiz uztver kā veselīgu produktu, kas apgādā organismu ar konkrētajiem vitamīniem. Taču, tā kā alus satur alkoholu, tas arī traucē B grupas vitamīnu uzsūkšanos organismā. Alū ir procentuāli mazāk alkohola nekā citos grādīgajos dzērienos, taču tas maz ko dod, ja vienā vakarā izdzer trīs vai vairāk alus pudeļu (0,5 l)."
Uztura speciāliste neiesaka uz alu skatīties caur veselīguma prizmu. "Tas nav produkts, kas tiek rekomendēts veselīga uztura ietvaros. Nav gan arī aizliegts, ja vien to bauda ar mēru. Tāpēc alus gadījumā nevajag obligāti meklēt pēc mājās brūvēta alus, domājot, ka viss, kas tiek gatavots mājās, ir veselīgāks nekā veikalā."
Organismu līdztekus alus dzeršanai nepieciešams apgādāt ar ūdeni, jo alkoholam ir urīndzenoša iedarbība, kā ietekmē organisms zaudē gan ūdeni, gan mikroelementus un citas vērtīgas vielas. Jo īpaši pirms gulētiešanas svarīgi izdzert vienu kārtīgu vai pat divas glāzes ūdens, bet par ūdens dzeršanu nevajadzētu aizmirst arī svētku gaitā, uzsver uztura speciāliste.
Par alkohola ietekmi uz organismu vairāk lasi šeit.