Foto: PantherMedia/Scanpix

Otrdiena jau iesilusi, un arī tuvākās dienas solās būs karstas. Kā birojos, tā automašīnās daudzi glābiņu rod, ieslēdzot gaisa kondicionētāju. Daļa gan vairās slēgt šo ierīci, jo dzirdējuši vai novērojuši, ka pēc tam bieži vien seko saaukstēšanās. VIŅA lūdza gaisa kondicionētāju ietekmi uz veselību skaidrot ģimenes ārstam, klīnikas "Alma" vadītājam Andrim Lasmanim.

Dakteris Lasmanis apstiprina, ka gaisa kondicionētājs var veicināt saaukstēšanos, turklāt – ne tikai to. "Ja tikko biji ārā karstumā, bet piepeši virsū pūš ledains vējš, kas nāk teju kā no Ziemeļu ledus okeāna, ķermeņa daļā, kuru šī plūsma skar, aukstuma ietekmē reflektori sašaurinās asinsvadi un kapilāri. Ja tas, piemēram, ir kakls, mandelēm un rīkles gļotādai pieplūst mazāk asiņu, bet asinis, kā zināms, ir tās, kas nes leikocītus un dažādas antivielas, kas iznīcina baktērijas un vīrusus. Līdz ar to brīdī, kad virsū pūš auksts gaiss, mandelēm vai rīkles galam imūnbagātās asinis pieplūst mazāk un tur ir novājināta imunitāte. Baktērijas un vīrusi to redz – oho, mums tagad ir brīva vaļa, nav vairs, kas mūs te sit un klapē! Ņem un "iekožas" mandeļu un aukslēju šūnās un rada tur iekaisumu," skaidro ārsts.

Lasmanis piebilst, ka, pretēji daudzu uzskatiem, tā dēvēto saaukstēšanos nekad neizraisa tikai aukstums vien. Kakla sāpju, iesnu, paaugstinātas ķermeņa temperatūras un citu nepatīkamo saaukstēšanās simptomu cēlonis vienmēr ir infekcija, ko izraisa vīrusi un nereti arī baktērijas. Aukstums ir tikai saaukstēšanos veicinošs faktors.

Līdz ar to brīdī, kad virsū pūš auksts gaiss, mandelēm vai rīkles galam imūnbagātās asinis pieplūst mazāk un tur ir novājināta imunitāte. Baktērijas un vīrusi to redz – oho, mums tagad ir brīva vaļa!
Andris Lasmanis, ģimenes ārsts
"Ja kondicionētājs visu laiku pūš virsū, asinsvadi ilgstoši ir sašaurināti un var rasties dažādi traucējumi, kas atkarīgi no vietas, kurai pūš virsū. Ja, piemēram, kondicionētājs atrodas virs darba vietas un pūš tieši uz galvas, ātri vien var dabūt iesnas, deguna blakusdobumu vai vidusauss iekaisumu, bet tas var izraisīt arī asinsvadu sašaurināšanos galvas smadzenēs, kas var būt iemesls to spazmām un galvassāpēm. Ja kondicionētājs mašīnā pūš uz kājām, tas liek reflektoriski sašaurināties asinsvadiem kājās un var negatīvi iespaidot mazā iegurņa orgānus – nosalušas kājas, kā zināms, izraisa urīnpūšļa iekaisumu," iespējamos traucējumus uzskaita ārsts, piebilstot, ka tie nav vienīgie.

Darba vietās gaisa kondicionētāji bieži ir nepareizi novietoti – pūš darbiniekiem tieši virsū. "Pie mums tam nepiegriež īpašu vērību – kur parocīgāk, tur to kondicionētāju noliek. Nav labi, ja gaisa kondicionētājs aktīvi pūš auksto gaisu cilvēkam tieši virsū. Vispareizāk, ja aukstā gaisa plūsma novirzīta kaut kur citur, teiksim, kondicionētājs pūš kaut kur telpas tālā stūrī un, aukstajam gaisam sajaucoties ar silto, telpā pamazām kļūst vēsāks. Ja cilvēks kondicionētāja radīto vēju nejūt, viņš nesaaukstēsies," mierina Lasmanis.

Vispareizāk, ja aukstā gaisa plūsma novirzīta kaut kur citur, teiksim, kondicionētājs pūš kaut kur telpas tālā stūrī un, aukstajam gaisam sajaucoties ar silto, telpā pamazām kļūst vēsāks. Ja cilvēks kondicionētāja radīto vēju nejūt, viņš nesaaukstēsies.
Andris Lasmanis, ģimenes ārsts
Tas pats ir ar kondicionētājiem mašīnā. Ja gaisa plūsmu pavērš tā, ka tā nepūš ne uz sejas, ne kājām, cilvēks nesaaukstēsies vai arī simptomi būs vieglāki. Gaisa plūsmu var noregulēt tā, lai pūš uz loga vai sāniem. Galvenais, lai nepūš virsū uz ķermeņa daļām. Lai atvēsina auto salonu pakāpeniski, nepūšot cilvēkam virsū. Situāciju uzlabos arī tas, ja apsegs vietu, kur kondicionētājs pūš virsū.

"Labāk gan, ja mašīnā ir klimata kontrole, kas nepūš salonā saltu gaisu, bet gan sūta iekšā uzreiz 23 vai, cik nu tur cilvēks pats uzstellē, grādus siltu gaisu. Tomēr arī siltu gaisu nevajadzētu pūst sev tieši virsū," piekodina Lasmanis.

Bet, ko darīt, ja darba galds atrodas tieši zem gaisa kondicionētāja? Risinājumi ir dažādi un atkarīgi no situācijas – var pavērst gaisa plūsmu prom no sevis, bet, ja tas nav iespējams, pārsēsties citur pavisam vai uz laiku, kamēr kondicionētājs atdzesē telpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!