Foto: Shutterstock

Tie, kuri lasa grāmatas, dzīvo vidēji par gandrīz diviem gadiem ilgāk nekā tie, kuri grāmatas nelasa vispār, atsaucoties uz nesen veiktu pētījumu, vēstī britu medijs "Independent".

Analizējot datus par 3635 cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem, zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka tiem, kuri lasa līdz trīsarpus stundām nedēļā, ir par 17 procentiem mazāks risks nomirt nākamo 12 gadu laikā, savukārt tiem, kuri lasa vairāk, šis risks ir vismaz par 23 procentiem mazāks.

Grāmatu lasītāji dzīvo vidēji par gandrīz diviem gadiem ilgāk nekā tie, kuri grāmatas nelasa vispār, norāda zinātnieki.

Pētniece Beka Levija (Becca R. Levy), epidemioloģijas profesore no Jēlas Universitātes, laikrakstam "New York Times" norādījusi: "Tiem, kuri lasa kaut pusstundu dienā, ir lielākas izredzes nodzīvot ilgāku mūžu, nekā tiem, kuri nelasa."

Iemesli, kādēļ grāmatu lasītājiem ir šādas priekšrocības, pētījuma kopsavilkumā, kas publicēts zinātniskā izdevuma "Social Science & Medicine" 164. numurā, nav skaidroti. Vien norādīts, ka grāmatu lasīšana palielina izredzes uz ilgāku mūžu, neatkarīgi no dzimuma, labklājības līmeņa, veselības stāvokļa un izglītības.

Tiem, kuri lasa kaut pusstundu dienā, ir lielākas izredzes nodzīvot ilgāku mūžu, nekā tiem, kuri nelasa.
Beka Levija, Jēlas Universitātes profesore
"Independent" pētījuma rezultātus saista ar to, ka grāmatu mīļiem parasti ir augstāks inteliģences līmenis.

Daudzi agrāk veikti pētījumi pierādījuši, ka cilvēka skolotības līmenis var ietekmēt daudzus viņa dzīves aspektus, sākot no ekonomiskās labklājības līdz ģimenes apstākļiem un garīgajai veselībai, norāda "Independent".

Piemēram, 2008. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka 48 procentiem britu ieslodzīto lasītprasme ir pat zem 1. līmeņa, kas liecina par saikni starp noziedzību un lasītprasmi, skolotību.

Britu medijs min arī citu pētījumu, kurā atklāts, ka bērni, kuriem ir pieejams daudz grāmatu, pieaugot var sagaidīt lielākus ienākumus, nekā tie, kuriem bijušas vien dažas vai pat neviena grāmata.

Lai vai kāds būtu iemesls, pētnieki secinājuši – ja lasīsi daudz grāmatu, iegūsi papildu mūža gadus, kad lasīt vēl daudz interesantu grāmatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!