Foto: Shutterstock

Uztura speciālisti ļoti bieži aicina cilvēkus izvairīties no produktiem ar pievienotajiem cukuriem. Tie ir cukuri, kas pievienoti jogurtam, dažādiem dzērieniem, brokastu pārslām un citiem produktiem, ko ikdienā iegādājamies veikalā. "Verywell" ir apkopojis pašu būtiskāko informāciju par pievienotajiem cukuriem, piemēram, kādu ļaunumu tie nodara un kā tos atpazīt.

Kas vainas pievienotajiem cukuriem?

Cukurs ir labs enerģijas avots, un tajā ir daudz kaloriju, bet tam nav nekādas uzturvērtības. Tas nozīmē, ka nedaudz cukura var nenodarīt nekādu ļaunumu, bet pārmērīga tā lietošana var novest pie svara palielināšanās. Galvenā cukuroto ēdienu un dzērienu problēma ir nevis to eksistence, bet gan to pārmērīga lietošana.

Pastiprināta cukura lietošana var novest pie svara pieauguma, neskaitāmo kaloriju dēļ. Turklāt cukurs nesatur vērtīgas uzturvielas, tāpat maz uzturvielu parasti ir cukurotos ēdienos. Tas nozīmē, ka ēdieni ar lielu pievienoto cukura daudzumu neko labu organismam sniegt nespēj – tās ir tikai kalorijas.

Par to, kā uzlabojas veselība, samazinot uzturā patērēto cukura daudzumu, var lasīt šeit.

Kā atpazīt pievienotos cukurus?

Cukuroti dzērieni, miltu izstrādājumi, cepumi, šokolādes batoniņi, sīrupi, ievārījumi un saldinātas brokastu pārslas ir produkti, par kuriem gandrīz ikviens zina – tur ir pievienots cukurs. Tomēr arī tādi produkti, kā salātu mērce, jogurts, ātri pagatavojama auzu pārslu biezputra un augļu kokteiļi satur lielu daudzumu cukura. Tiesa, to ne vienmēr ir viegli uzreiz atrast.

Pastāv dažādi cukura veidi, tāpēc ir ļoti labi zināt, ko tieši meklēt uz produkta iepakojuma. Produktam ir pievienots cukurs, ja tajā ir kāda no šīm sastāvdaļām:

  • Cukurs;
  • Brūnais cukurs;
  • Kukurūzas cukurs;
  • Sīrups;
  • Kukurūzas sīrups;
  • Fruktoze;
  • Glikoze;
  • Saharoze;
  • Jēlcukurs;
  • Medus.

Jāpiebilst, ka minētās sastāvdaļas ir tikai daļa no dažādiem cukura veidiem. Papildus ir ieteicams izpētīt produkta uzturvērtību. Tur parasti ir norādīts gan produktā esošos kaloriju skaits, gan cukura daudzums. Paskatieties, cik daudz cukura ir vienā porcijā produkta.

Uzņemtā cukura daudzuma samazināšana un izvairīšanās no produktiem, kas satur pievienotos cukurus, nenozīmē pilnīgu atteikšanos no saldumiem un našķiem. "Verywell" aicina vienkārši izvēlēties veselīgākus produktus, piemēram, ogas un augļi arī ir saldi, bet tiem nav pievienoto cukuru.

Vai dabīgais cukurs ir kaitīgs?

Ņemot vērā, ka augļi un to sula parasti ir dabīgi saldi, tiem reti pievieno cukuru. Šie produkti ir saldi, bet tiem nav pievienoto cukuru. Vienīgais izņēmums sulu dzērieni, kas nopērkami veikalos. Bieži šo dzērienu sastāvā ir augļu sula, ūdens un cukurs. Ja sulai, nekas nav pievienots, tajā vienalga var būt daudz kaloriju. Ēdot augļus un citus dabīgi saldus produktus, vienalga jāpievērš uzmanība kaloriju skaitam. Būtiski gan, ka atšķirībā no saldinātajiem dzērieniem, sula saturēs ne vien kalorijas, bet arī vērtīgus vitamīnus un minerālvielas.

Jāpiebilst, ka arī produkti, kam pievienots medus, skaitās cukuroti. Lai arī medus ir dabīgs, jo to gatavo bites, ar tā lietošanu aizrauties pārāk nevajadzētu. To bieži izmanto tādiem pat mērķiem kā pievienotos cukurus. Lai arī medus satur noteiktas uzturvielas, ar tām ir krietni par maz veselīgam uzturam.

Par to, kā samazināt patērētā cukura daudzumu, iespējams uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!