Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā bieži gadās kaut ko aizmirst vai nespēj vairs atrisināt pavisam vienkāršus uzdevumus? Neļauj savam prātam atslābt. Smadzeņu trenēšana ne vienmēr ir nogurdinošs un garlaicīgs process. "VeryWell" ir apkopojis 12 interesantus ieteikumus, lai prāts nezaudētu asumu. Tikai nedaudz jāpamaina sava ikdiena un domāšana vairs nešķitīs ne grūta, ne nogurdinoša.

Fiziskās aktivitātes

Vairāki pētījumi pierāda, ka fiziskās aktivitātes ne vien trenē ķermeni, bet arī uzlabo prāta spējas. Zinātnieki norāda, ka veselīgs ķermenis ir cieši saistīts ar veselīgu prātu. Galvenie ieteikumi, uzsākot fiziskās aktivitātes, ir izstaipīšanās pirms treniņa, kā arī konsultācija ar ārstu par to, vai izvēlētā aktivitāte ir piemērota.

Svešvalodu mācīšanās

Pētījumi pierāda, ka Alcheimera slimības simptomi bilingvāliem cilvēkiem parādās krietni vēlāk nekā tiem, kas runā vienā valodā. Pētnieki gan vēl nav sapratuši, kāpēc tā notiek. Lai arī pētījumā piedalījās cilvēki, kas vairākās valodās runā lielāko daļu savas dzīves vai jau kopš pašas bērnības, iemācīties runāt svešā mēlē nekad nav par vēlu. Turklāt valodas mācīšanās iespējas mūsdienās ir ļoti plašas. To ir iespējams paveikt arī pašmācības ceļā.

Mūzikas instrumentu spēlēšana

Vai proti spēlēt kādu mūzikas instrumentu? Varbūt vienmēr esi vēlējies šo prasmi apgūt? Jau gadiem ilgi pētījumi pierāda, ka mūzika neizmanto tās pašas smadzeņu daļas, ko lasīšana un rakstīšana. Piemēram, ir gadījumi, kad cilvēkiem pēc insulta ir grūtības runāt, bet viņi spēj nodziedāt veselas dziesmas.

Atmiņas trenēšana

Varbūt tev ir kāda īpaši mīļa grāmata, dzejolis vai sakāmvārds? Uzstādi sev mērķi iemācīties pāris pantiņus vai frāzes katru nedēļu. Izvēlies atcerēties ko tādu, kas varētu būt arī noderīgs. Piemēram, kāpēc gan neiemācīties pantiņus, kas ne vien trenē smadzenes, bet arī sniedz iedvesmu un motivāciju visas dienas garumā?

Spēles

Izmēģini stratēģiskās spēles. Tās vari spēlēt gan kopā ar draugiem, gan vienatnē pie datora. Neatkarīgi no tā, vai izvēlēsies šahu vai kādu mazāk zināmu, bet, iespējams, interesantāku spēli, tā noderēs. Spēles, kurās ir jārīkojas stratēģiski, nevis jāpaļaujas uz veiksmi, ir efektīvākas smadzeņu trenēšanai.

Grāmatu lasīšana

Grāmatas ir pieejamas pilnīgi visur. Tagad, kad tik daudz grāmatu ir pieejamas arī elektroniskā formātā, to lasīšanai pat nav nepieciešams atstāt ērto un patīkamo mājokli. Ja tev patīk lasīt, ieteicams pamēģināt kādu grāmatu, kas nepārstāv iemīļotāko žanru. Romantiskas grāmatas vietā vari izlasīt darbu, kas sniedz padomus kādā noderīgā jomā, piemēram, personīgo finanšu organizēšanā. Ja lasīšanai nepieciešama iedvesma un iedrošinājums, pievienojies kādam grāmatu draugu klubiņam vai izveido to pats!

Atjautības uzdevumi

Krustvārdu mīklu minēšana vai puzles salikšana palīdzēs likt tavām smadzenēm strādāt. Šādu uzdevumu veikšana smadzenēm ir tikpat vērtīga kā pastaiga vai treniņš ķermenim.

Ceļošana

Ja attēls var pateikt vairāk nekā tūkstotis vārdu, tad kaut kā apskatīšana klātienē vispār nav novērtējama. Jauna pieredze un nokļūšana neierastās situācijās ir lielisks treniņš smadzenēm. Lai arī nav zināmu pētījumu par ceļošanas ietekmi uz smadzeņu darbību un Alcheimera slimības risku novēršanu, tā ir noderīga stresa samazināšanai. Zems stresa līmenis noteikti palīdzēs uzturēt garīgo veselību.

Matemātikas uzdevumu risināšana

Tā vietā, lai izmantotu kalkulatoru vai kādu datorprogrammu savu finanšu aprēķināšanai, pamēģini to izdarīt vecmodīgākā veidā. Matemātikas zināšanu atsvaidzināšana var kļūt par iknedēļas nodarbi, un tā patiešām neaizņems daudz laika.

Jaunu prasmju apgūšana

Vienmēr esi interesējies par zīmēšanu? Piesakies mākslas nodarbībām! Ja vēlies iemācīties kaut ko salabot, tad dari to! Jaunu prasmju apgūšanai nav vecuma ierobežojumu. Un kas gan labāk par mācīšanos trenē smadzenes?

Socializēšanās

Pavadi laiku ar līdzcilvēkiem, apspriežot jaunākos notikumus sportā, politikā un kultūrā. Pavadi laiku ģimeni un atrodi, par ko pasmieties. Smadzenes var trenēt dažādos veidos. Izrādās, ka smiekli dod labumu gan smadzenēm, gan ķermenim, gan sirdij.

Brīvprātīgais darbs

Brīvprātīgā darba veikšana iekļauj dažādas darbības, kas labvēlīgi ietekmē prāta darbību. Palīdzība citiem var iekļaut socializēšanos, lasīšanu, rēķināšanu, jaunu lietu apgūšanu, dažādu spēļu spēlēšanu un, iespējams, pat jaunas valodas apguvi. Brīvprātīgā darba veikšana palīdzēs gan dalīties ar savām spējām un dot daudz laba citiem, gan trenēt smadzeņu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!