Foto: Shutterstock
Ne visi medicīnas pakalpojumi Latvijā ir pieejami, tomēr tas nenozīmē, ka valsts iedzīvotāji tos nevar saņemt vispār. Vienmēr pastāv iespēja ārstēties citur. Tiesa, bieži tās saistās ar šķiršanos no lielas naudas summas. Tomēr ir arī gadījumi, kad valsts piešķir līdzekļus veselības uzlabošanai citur. Kādi ir šie gadījumi un ko tad darīt?

Nacionālais veselības dienests (NVD) informē, ka reizēs, kad valsts apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšana ir nepieciešama, lai novērstu pacienta dzīvības funkciju vai veselības stāvokļa neatgriezenisku pasliktināšanos, bet nepieciešamo pakalpojumu nav iespējams veikt Latvijā, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta tā saņemšana citā Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī vai Šveicē.

Pirms pakalpojuma saņemšanas pacientam ir jānoformē speciāla atļauja – S2 veidlapa. Lai šo veidlapu saņemtu, pacientam ir jāpārliecinās, ka nepieciešamo pakalpojumu valsts apmaksā un pacients ir tiesīgs to saņemt. Tāpat ir jāpārliecinās, ka nevienā ārstniecības iestādē, kas sniedz valsts apmaksātu palīdzību, nepieciešamo pakalpojumu nodrošināt nevar.

Tā kā S2 veidlapas saņemšana nenotiek katru dienu un tā var saistīties ar zināmiem sarežģījumiem, NVD ir sagatavojis infografiku, kurā pastāstīts gan par veidlapas saņemšanu, gan izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!