Sāpoša mugura un liekais svars, kam seko dažādas citas ar veselību saistītas problēmas – tas ir pirmais, kas nāk prātā, runājot par sēdoša darba nodarīto postu cilvēka ķermenim. Tomēr dienu vadīšana krēslā pie ieslēgta datora var radīt arī citas problēmas. "Prevention" eksperti ir nosaukuši sešas bīstamākās veselības ligas, ko var izraisīt sēdošs dzīvesveids.

Depresija un garīgās veselības traucējumi

Jo vairāk laika darbā pavadi sēdus pozīcijā, jo lielāks risks ir ciest no trauksmes un depresijas. Tas attiecas arī uz cilvēkiem, kas brīvajā laikā ir aktīvi un sporto. Lai mazinātu skumjas un justos laimīgāka, ir svarīgi kustēties arī dienas laikā. Nesēdi visu dienu pie datora. Tev nav jāsāk smēķēt, lai ik pēc pāris stundām veltītu piecas minūtes, kuru laikā nedaudz pastaigā pa biroju vai izej no tā.

Muguras un spranda sāpes

Tikai četru stundu sēdēšana vienā pozā var radīt nozīmīgu slodzi muguras lejasdaļai. Lai mazinātu sāpes mugurā un sprandā, ir ļoti būtiski ne tikai regulāri izkustēties, bet arī pievērst uzmanību tam, kāda ir tava ķermeņa poza sēdēšanas laikā. Līka mugura un datora ekrāna virzienā pastiepta galva noteikti tev nenāks par labu.

Vēzis

Iespējams, tev šķiet, ka šī ir vienkārša cilvēku biedēšana, tomēr ir pierādīts, ka sēdošs darbs un dzīvesveids palielina zarnu un dzemdes vēža risku. Tas varētu būt saistīts ar iekaisuma procesiem, pieņemšanos svarā un citām izmaiņām, kas parasti skar sēdoša darba darītājus. Atceries, ka tad, ja savu darbu darīsi ātri un maz laika vadīsi pie datora, veicot ar darbu nesaistītas lietas, varēsi izvairīties no virsstundām un sēdēt mazāk. Tas nozīmē, ka arī vēža risks būs zemāks.

Aptaukošanās, diabēts un problēmas ar sirdi

Šis, visticamāk, tevi nemaz nepārsteidz. Sēdošs dzīvesveids var palielināt aptaukošanās risku un izraisīt daudzas citas problēmas. Ilga sēdēšana ne tikai nepalīdzēs sadedzināt kalorijas, bet arī hormona insulīna spēja regulēt cukura līmeni asinīs var samazināties. Sēdēšana negatīvi ietekmē arī tauku pārstrādi organismā, kā arī asinsriti.

Trausli kauli

Aktivitātes, kuru laikā tavam ķermenim ir jānotur svars (ne tikai svaru zālē atrodamie rīki, bet arī tava ķermeņa masa), taviem kauliem ir pozitīva slodze, kas veicina jaunu kaulu audu veidošanos. Tas nozīmē, ka arī stāvēšana un staigāšana tos var stiprināt. Ja tu ļoti daudz sēdēsi, ķermenis zaudēs vairāk kaulu audu nekā radīs, liekot kauliem kļūt trausliem un palielinot osteoporozes risku.

Trombu veidošanās

Trombu veidošanās risku var paaugstināt dažādi faktori, un sēdošs dzīvesveids ir viens no tiem. Kustību trūkums palēnina asinsriti kājās. Sievietēm, kas nedēļā sēž vairāk nekā 40 stundu ir divas reizes lielāks trombu risks nekā sievietēm, kas nedēļā sēdus pozā pavada mazāk nekā 10 stundu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!