Foto: Shutterstock

Grūtās darba dienās daudzi cilvēki to vien gaida, kā varēs nolikt galvu uz spilvena un kārtīgi atpūsties. Labs miegs ir tikpat svarīgs kā veselīga ēšana un sportiskās aktivitātes, tāpēc "Healthline" iepazīstina ir ieteikumiem, kas palīdzēs naktīs gulēt mierīgāk.

Vakaros nedzer kofeīnu saturošus dzērienus


Ja tava diena bez tases kafijas nav bijusi pilnīga, mēģini šo paradumi tomēr realizēt no rītiem vai agrās pēcpusdienās. Tās saturā esošais kofeīns uzbudina centrālo nervu sistēmu, kā rezultātā aizmigt ir daudz grūtāk. Kā liecina pētījums, ja kafija tiek dzerta pat sešas stundas pirms iešanas gulēt, tā var negatīvi ietekmēt miega kvalitāti.

Izvairies no neregulārām diendusām


Kamēr īstas diendusas pāris desmitu minūšu garumā var uzlabot smadzeņu darbību, ilgstoša un neregulāra gulēšana pa dienu var ietekmēt spēju vakarā aizmigt un gulēt mierīgi. Ja katru dienu noteiktu laiku doties pagulēt, tas īpaši neietekmēs nakts miega kvalitāti, taču garās dienas gulēšanas uz brīdi var rezultēties pat lielākā miegainībā.

Mēģini doties gulēt vienā laikā


Dodoties katru vakaru pie miera vienā laikā, ķermenis pie tā pierod, un pat vismazākās izmaiņas var atstāt iespaidu uz miega kvalitāti. Cilvēki, kas visas septiņas dienas nedēļā dodas gulēt un ceļas vienā laikā, iedarbina savu bioloģisko modinātājpulksteni, tāpēc, iespējams, pēc pāris nedēļām šādā ritmā viņi jau varēs mosties bez īpaša zvana. Ja arī tev vakaros ir grūti iemigt, kā arī miegs ir ļoti "caurs", mēģini pieturēties pie viena ritma. Tas nozīmē, ka arī brīvdienās vajadzētu izvairīties no ilgas gulēšanas.

Nelieto alkoholu pirms miega


Lai gan varētu šķist, ka viena glāze vīna tikai palīdzēs vieglāk iemigt, patiesībā alkohols traucē miega hormona melatonīna izdalīšanos, kā rezultātā par saldajiem sapņiem vari aizmirst. Starp citu, ir cilvēki, kuriem no vienas alkoholiskā dzēriena glāzes nākamajā dienā jāsadzīvo ar sāpošu galvu, un tas noteikti nav rezultāts, kuru gribi sagaidīt pēc vairāku stundu miega.

Atpūties pirms miega


Varētu šķist, ka miegs ir dienas laikā nopelnītā atpūta, taču, lai nebūtu problēmas ar iemigšanas procesu, vērts padomāt par iespējām relaksēties. Kā piemēru var minēt iešanu vannā vai dušā, grāmatu lasīšanu, partnera veiktu masāžu un tamlīdzīgi.

Izvairīšanās no skaņām


Ja kaimiņiem piedzimis mazulis, kurš daudz raud, vai tavas guļamistabas logi ir vērsti uz ielas pusi, bet naktīs, piemēram, sākušies skaļi remontdarbi, ļoti iespējams, trauslāko miegu īpašniekiem gulēšana tiks traucēta. Ja iespējams, ieteicams pārcelties gulēt uz citu istabu. Ja nē – variants ir klausīties mierīgu mūziku, kas ierobežo nepatīkamās skaņas, vai arī izmantot ausu aizbāžņus.

Tāpat pirms miega nevajadzētu dzert arī pārmērīgi daudz ūdens, jo miegs var tikt traucēts ar dabīgu vajadzību doties uz vannasistabu. Šajā rakstā vari izlasīt vēl citus ieradumus, kas kaitē kvalitatīvam miegam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!