Foto: Shutterstock
Pēc formas bumbierim tik līdzīgais, zaļās nokrāsas auglis avokado reti kuru atstāj vienaldzīgu. Kaut tā paņemšana rokās vien atgādina par ko eksotisku, siltu un varen veselīgu. Kāds bez tā nespēj aizvadīt savu dienu, kāds cits neizprot, kā un kādā veidā ko tādu var ēst. Bet tomēr svarīgākais ir tas, ka avokado aiz savas zaļganās miziņas slēpj daudz interesanta un noderīga, pat vitāli svarīga mums katram.

Iedvesmojoties no "Foodrevolution", "Healthline" un "Webmd", iepazīsimies ar šo superaugli tuvāk. Raksta tapšanas procesā konsultēja arī uztura speciāliste Eva Kataja.

Avokado ir mūžzaļš, tropisks koks ar zaļiem, barības vielām bagātiem augļiem, kas atgādina bumbierveidīgos. Svarīgi piebilst, ka termins "avokado" attiecas gan uz koku, gan uz augļiem. Avokado ir simtiem dažādu šķirņu. Koks ir Lauru dzimtas (latīniskais nosaukums – Lauraceae) augs. Pats auglis tehniski ir oga, kurā ir viena liela sēkla. Bet jāpatur prātā, ka augļa, kas iegūts no viena zieda auglenīcām, zinātniskā definīcija atšķiras no parastā lietojuma. Lai arī tie nav saldi, avokado ir garšu kārpiņas nomierinošs un daudzpusīgs auglis ar krēmīgu, sviestam līdzīgu konsistenci.

Avokado lieliski iederas gan salātos, mērcēs, smūtijos, sušī, uz maizītēm, wrapos, gan, galu galā, to var ēst arī vienu pašu. Man lieliska kombinācija šķiet rupjmaize ar avokado,sāli un pipariem. Vienkārši un efektīvi.
uztura speciāliste Eva Kataja

Avokado tiek kultivēts valstīs, kurās valda silts klimats. Kā augļa dzimtene tiek minēta Dienvidamerika, precīzāk – Meksika. Taču mūsdienās tas bez šaubām ir ieguvis popularitāti katrā pasaules maliņā. No smēriņa uz maizītēm vai galetēm līdz desertiem un kokteiļiem, avokado pavisam noteikti var saukt par universālo kareivi virtuvē.
Foto: Shutterstock

"Pirmkārt, avokado ir tāds kā izlēcējs starp augļiem, jo pārsvarā satur nevis ogļhidrātus (cukurus) kā vairums augļu, bet gan veselīgos mononepiesātinātos taukus. No taukskābēm pārsvarā ir oleīnskābe, kas padara avokado par sirdij draudzīgu produktu, un tas pieder pie iekaisumu samazinošiem produktiem. Avokado satur arī labu devu minerālvielu, mikroelementu, vitamīnu un šķiedrvielu, bet pats svarīgākais, ka apvienojumā ar uzturvielām tas sniedz arī lielisku sāta sajūtu," norāda uztura speciāliste Eva Kataja.

Ja vēl nenoticēji, ka avokado ir ļoti vērtīgi ēst, palūkojies uz tā iespaidīgo uzturvielu kompozīciju 100 gramos produkta:

  • K vitamīns: 26% no ieteicamās dienas devas (IDD)
  • Folāts: 20% no IDD
  • C vitamīns: 17% no IDD
  • Kālijs: 14% no IDD
  • B5 vitamīns: 14% IDD
  • B6 vitamīns: 13% no IDD
  • E vitamīns: 10% IDD

Tas satur arī nelielu daudzumu magnija, mangāna, vara, dzelzs, cinka, fosfora un vitamīnus A, B1 (tiamīns), B2 (riboflavīns) un B3 (niacīns).

Viens avokado satur ap 160 kaloriju, divus gramus olbaltumvielu un 15 gramus veselīgo tauku. Lai gan tas satur deviņus gramus ogļhidrātu, septiņi no tiem ir šķiedrvielas, padarot šo augu par ēdienu ar zemu ogļhidrātu saturu. Tātad katrā avokado ir aptuveni 20 vitamīnu un minerālvielu, ieskaitot kāliju (kas noder asinsspiediena kontrolei), luteīnu (kas ir vērtīgs acu veselībai) un folātu (kas ir ārkārtīgi svarīgs palīgs šūnu atjaunošanai). Tāpat avokado ir labs B vitamīns avots, kas palīdz cīnīties pret slimībām un infekcijām. Tajos sastopami arī C un E vitamīni, kā arī dabiskas augu ķīmiskās vielas.
Avokado viena no raksturīpašībām ir tā, ka tas ir taukiem bagāts produkts, faktiski tie sastāda pat 77% no augļa kalorijām. Tas to ierindo taukiem bagātāko augļu topa augšgalā. Jāpiebilst, ka tie ir mononepiesātinātie tauki, kas tautā tiek saukti par "labajiem taukiem".

Avokado ir izcils šķiedrvielu avots, tādējādi tas var veicināt svara zudumu, samazināt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs un pazemināt daudzu slimību riskus ķermenī. Kā jau minēja uztura speciāliste Eva Kataja, avokado viena no raksturīpašībām ir tā, ka tas ir taukiem bagāts produkts, faktiski tie sastāda pat 77% no augļa kalorijām. Tas to ierindo taukiem bagātāko augļu topa augšgalā. Jāatgādina, ka tie ir mononepiesātinātie tauki, kas tautā tiek saukti par "labajiem taukiem". Pierādīts, ka avokado tauki ir arī diezgan izturīgi pret karstuma izraisītu oksidāciju, padarot avokado eļļu par veselīgu un drošu izvēli, gatavojot ēdienu. Taču tas nebūt nenozīmē, ka tos ieteicams ēst pārmērīgā daudzumā. Kā norāda uztura speciāliste: "Dienā vairāk par vienu (diviem maziem) avokado nebūtu vēlams uzņemt, lai paliktu vieta arī citām uzturvielām. Pārspīlējot varētu rasties diskomforts gremošanas traktā, bet nekas traks nedraud".

Auglī esošā tauku daudzuma dēļ, uzņemot pārāk daudz avokado uzturā, var tikt aktivizēts svara pieaugums. Jā, iepriekš tika minēts, ka avokado esošie ir nepiesātinātie tauki, taču, piemēram, cilvēkiem, kuriem jau ir liekā svara problēmas, tas neko daudz nenozīmēs.

Foto: DELFI

Dienā vairāk par vienu vai diviem maziem avokado nebūtu vēlams uzņemt, lai paliktu vieta arī citām uzturvielām.
uztura speciāliste Eva Kataja
Jābilst, ka alerģija pret avokado, kaut arī reti, tomēr pastāv. Simptomi ir aizlikts deguns, sēkšana, klepus un tūska. Ja pēc avokado ēšanas rodas kāds no šiem simptomiem, būtu ieteicams augļus izslēgt no uztura. Ja avokado patērē pārāk lielā daudzumā, tas var izraisīt alerģisku reakciju mutes dobumā. Piemēram, niezes vai kņudoņas sajūtu mutē un mēles pietūkumu. Kā vēl vienu slikto pusi šim auglim var nosaukt to, ka lielos daudzumos tas var mazināt pretiekaisuma līdzekļu iedarbību. Tādējādi tā pārmērīgs patēriņš noved pie asins retināšanās.

Uzskaitītie avokado mīnusi noteikti jāņem vērā, taču labumu tam ir daudz vairāk. Mūsdienās avokado ir svarīga sastāvdaļa dažāda vecuma cilvēku ikdienas ēdienkartē. Avokado ir lielisks auglis, kas ir bagātīgs ar barības vielām un vitamīniem, kā uzturā bieži vien trūkst. Tie ir noderīgi svara zaudēšanai, veselīgi sirdij, ķermenim un ādai, un, kas nav mazsvarīgi, to garša ir ļoti maiga un patīkama. Jāatceras, ka iegādājoties avokado, jāizvēlas augļi, kuriem nav bojāta miziņa un kuriem uzspiežot nepaliek bedrīte!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!