Foto: Shutterstock
Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, pēdējo 40 gadu laikā glaukomas pacientu skaits ir dubultojies, un šodien pieauguma temps tikai paātrinās. Bīstamība ir tāda, ka katrs otrais no šiem cilvēkiem nezina, ka ir slims, un bez ārstēšanas var zaudēt redzi. Kā atpazīt glaukomu sākotnējā stadijā, kas ir pakļauts riskam un vai ir iespējams sevi pasargāt no "redzes klusās slepkavas", stāsta Latvijas Universitātes asociētais profesors Igors Solomatins.

Glaukoma un katarakta ir divas nopietnas acu slimības, kas attīstās pēc 40 gadu vecuma gan vīriešiem, gan sievietēm. Tajā pašā laikā kataraktu efektīvi ārstē ar modernām lāzerķirurģijas metodēm, un glaukoma var radīt neatgriezeniskus redzes bojājumus līdz pat aklumam.

Kāpēc rodas glaukoma

Galvenais iemesls ir redzes nerva bojājums, kas piegādā smadzenēm vizuālo informāciju. Bojājumi rodas acs iekšējā spiediena pieauguma dēļ, kura līmenis, savukārt, ir atkarīgs no līdzsvara starp acs iekšējā šķidruma veidošanos un izvadīšanu.

Ar pareizu šķidruma cirkulāciju acī tiek uzturēts optimāls acs iekšējais spiediens, pretējā gadījumā spiediena paaugstināšanās provocē glaukomas attīstību.

Kas notiek ar acīm glaukomas gadījumā

Slimības mānīgums ir tāds, ka tā attīstās nemanāmi – pacientiem praktiski nav simptomu, jo redzes nerva atmiršana notiek salīdzinoši lēni. Brīdī, kad redze sāk pasliktināties un migloties, visbiežāk glaukoma jau ir "apēdusi" vairāk nekā 30 procentus redzes nerva.

Sākotnējās slimības stadijās centrālā un sānu redze pakāpeniski pasliktinās. Ja šīs izmaiņas netiek atklātas savlaicīgi, tad drīz vien iestājas redzes nerva atrofija – aklums. Ar glaukomu var rasties arī pēkšņs redzes zudums – akūtas slimības lēkmes rezultātā.

Kā atpazīt glaukomu

Ir jābūt uzmanīgam pret savu veselību un regulāri jāpārbauda redzi pie oftalmologa – reizi divos gados līdz 40 gadu vecumam un reizi gadā pēc tam. Cilvēkiem ar glaukomu slimības simptomi var rasties dažādos veidos. Nekavējoties meklē medicīnisko palīdzību, ja novēro kādu no šiem simptomiem:

  • Perifērās vai sānu redzes zudums ir pirmā glaukomas izraisīta redzes zuduma pazīme.
  • Oreolu parādīšanās ap gaismas avotu – ja ap gaismas avotiem parādās zaigojoši apļi vai rodas fotofobija.
  • Redzes traucējumi, īpaši, ja tas noticis pēkšņi.
  • Acu apsārtums, ko pavada sāpes un kas saistīts ar traumu, infekciju vai akūtu glaukomas lēkmi.
  • Sāpes acī un galvā, kas var liecināt par strauju glaukomas attīstību.
  • Slikta dūša vai vemšana, īpaši, ja to pavada stipras sāpes acīs.

Kas ir pakļauts riskam

Glaukomas attīstības risks palielinās cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem ar augstu tuvredzības vai tālredzības pakāpi, ar acu traumām, cukura diabētu, hipertensijas un endokrīnajām slimībām anamnēzē, kā arī ģenētiskas noslieces gadījumā.

Vai glaukoma ir neizbēgama paaugstināta acs iekšēja spiediena gadījumā

Oftalmoloģija zina dažādus gadījumus. Ne katram cilvēkam ar paaugstinātu acs iekšējo spiedienu var attīstīties glaukoma, jo spiediena līmenis katram ir individuāls. Tas, vai glaukoma attīstīsies, ir atkarīgs no spiediena līmeņa, ko konkrētais redzes nervs var izturēt bez sekām.

Glaukoma nav izslēgta pat pie normāla acu spiediena, tāpēc ir svarīgi apmeklēt oftalmologu, lai uzraudzītu izmaiņas redzes sistēmā.

Kā mūsdienās ārstē glaukomu

Bieži vien glaukoma tiek diagnosticēta vēlīnā stadijā, kad ārstēšana tikai palēnina slimības progresēšanu. Tomēr daudziem pacientiem ir labas iespējas saglabāt redzi uz ilgiem gadiem. Pamatojoties uz acu pārbaudes rezultātiem, ārsts lemj par medicīnisko, lāzera vai ķirurģisko ārstēšanu.

Mūsdienās ārstēt glaukomu iespējams rūpīgi, droši un bez kontakta var ar jaunāko metodi – selektīvo lāzertrabekuloplastiku (SLT), kas pazemina acs iekšējo spiedienu, uzlabo acs hidrodinamiku glaukomas gadījumā un ļauj saglabāt redzi.

SLT veikšanai izmanto īpašu "auksto" lāzeru, nodrošinot minimāli invazīvu procedūru, kas ir nesāpīga un ilgst tikai dažas minūtes. Pēc šādas ārstēšanas pacients ātri atgriežas pie ierastajām ikdienas aktivitātēm, tostarp spēj vadīt automašīnu. Procedūras efekts saglabājas vairākus gadus, bet tajā paša laikā ir svarīgi apmeklēt profilaktiskās apskates.

Kad nepieciešama operācija

Lēmumu pieņem ārsts, pamatojoties uz slimības attīstības dinamiku, glaukomas formu un stadiju, acs iekšējā spiediena līmeni, kā arī uz citiem individuāliem faktoriem.

Galvenais noteikums veiksmīgai glaukomas ārstēšanai ir regulāras pārbaudes pie oftalmologa un ieteikumu ievērošana. Neatkarīgi no tā, kāda veida glaukomas ārstēšanu ārsts nosaka, tie visi ir vērsti uz acs iekšējā spiediena normalizēšanu, pietiekama acs un redzes nerva uztura nodrošināšanu un redzes funkciju normalizēšanu.

Kā nepazaudēt laiku

Regulāra diagnostika un profesionāla oftalmologa konsultācija ir īpaši svarīga cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem. Agrīna glaukomas atklāšana palielina iespēju saglabāt redzi un acu veselību uz daudziem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!