Foto: Shutterstock
28. jūlijā tiek atzīmēta Pasaules Hepatīta diena, kad tiek aktualizēti jautājumi par un ap "dzelteno kaiti". Lai gan viena no hepatīta izpausmēm patiesi var būt ādas un gļotādu dzelte, slimība mēdz noritēt arī bez jebkādām pazīmēm, tāpēc bezmaksas hepatīta testu veikšana ir viens no risinājumiem, kā neļaut tai izplatīties. Taču – kādā veidā iespējams inficēties ar vīrushepatītiem?

Hepatīts ir aknu iekaisums, kam var būt ļoti dažādi cēloņi, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Visbiežāk gan tos izraisa vīrusi. Visizplatītākie ir A, B un C hepatīta vīrusi, taču sastopami arī D, E, G un TT vīrushepatīti.

Par iespējamu saslimšanu ar hepatītu liecina:

  • nespēks,
  • nelaba dūša, vemšana,
  • bezmiegs,
  • ādas nieze,
  • tumšs urīns, gaiši izkārnījumi
  • dzelte, kas var sākties no acu baltumiem un pārņemt visa ķermeņa ādu.


Vērts gan piebilst, ka dažkārt kāds no iepriekš minētajiem simptomiem var nebūt un slimība norit arī bez jebkādām pazīmēm.

Visbiežāk ar vīrushepatītu A inficēšanās notiek fekāli-orālajā ceļā, piemēram, peldoties ūdenskrātuvēs, kas piesārņotas ar notekūdeņiem un cilvēku fekālijām, vai dzimumakta laikā ar inficētu personu, ja netiek ievērota higiēna. Savukārt inficēšanās ar vīrtushepatītiem B un C visbiežāk iespējama ar inficēta cilvēka ķermeņa šķidrumiem – dzimumakta laikā, nelietojot prezervatīvu, saņemot medicīnas vai skaistumkopšanas pakalpojumus ar nedezinficētiem un/vai nesteriliem instrumentiem vai lietojot kopīgus injicēšanas piederumus.

Vairāk par inficēšanos ar vīrushepatītiem un profilaksi, lai līdz slimībai nenonāktu, uzzini SPKC sagatavotajā materiālā!

Ja radušās veselības problēmas, kas liek domāt par saslimšanu ar kādu no hepatītu veidiem, ieteicams konsultēties pie ģimenes ārsta un veikt hepatīta testu. Hepatīta testu bez maksas iespējams veikt HIV profilakses punktos visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!