Vasaras siltums vēl pilnbriedā – reti mūs tā tik ļoti lutina. Visi steidz baudīt jūru, dabu, sauli, siltos vakarus un naktis. Taču daudzi šo baudīšanu izjūt kā pēdējos prieka un laimes metrus pirms kaut kā smaga, drūma, tumša un nomācoša – vasara tuvojas izskaņai un to grasās nomainīt tumši pelēkā nomāktība. Tās ir pat ļoti izplatītas izjūtas pirms vasaras beigām. Ne visi bauda gadalaiku maiņu ar prieku un ir vienlīdz pacilāti un emocionāli stabili visos gada posmos.

Kas nosaka vasaras izskaņas izjušanu kā "kapu zvanu"?


Gandrīz katram kaut kas liek rudeni sagaidīt ar smeldzi. Un daudzi nemaz vēl nav mēģinājuši šo izplatīto, nepatīkamo fenomenu izpētīt sīkāk, pieņemot to kā pašsaprotamu un nemaināmu. Taču es iedrošinu ieskatīties dziļāk un pavaicāt sev: "Kas tieši man nepatīk rudens un ziemas periodā?" Izplatītākās atbildes uz šo jautājumu:

  • Atvaļinājuma beigas – līdz ar to beidzas bezrūpība un atsākas pienākumi, stress.
  • Atsākas mācības – tātad mentāla slodze, pienākumi un stress.
  • Vasarā dzīvoju citur – tātad jāatgriežas, iespējams, dzīvesvietā, kas ir mazāk patīkama.
  • Līdz ar vasaru beidzas ceļošanas iespējas – brīvība, kustība, piedzīvojumi.
  • Noteiktas aktivitātes, kas ļoti patīk, bet iespējamas tikai vasarā. Te svarīgi identificēt, kuras tās ir.
  • Vasarā ir gaišāks – gaisma ietekmē mūsu hormonālo sistēmu. Ilgāk gaišs – priecīgāks prāts!
  • Var vairāk izjust saikni ar dabu – basas kājas, maz apģērba, peldēšanās utt.
  • Vasarā mazāki komunālie maksājumi – biedējošās gāzes, elektrības cenas.
  • Vasarā mazāk slimojam – bailes saslimt.
  • Kādas traumas un smagi dzīves periodi, kas saistās ar konkrētu laika posmu, piemēram, kāda tuva cilvēka zaudējums rudenī.
  • Vasaras beigas var asociēties ar dzīves izskaņu – vasara kā jaunības un pilnbrieda laiks, bet gada izskaņa – kā dzīves beigas.
  • Vasara ir krāsaina, skaļa un raiba, mēs esam vairāk vērsti uz āru. Taču rudens tumšais laiks liek pieklust un papētīt sevi.


Cerams, ka šo tēmu apskatīšana kaut mazliet vairāk rudens tuvošanos pietuvina tikai gadalaika maiņai – nevis dzīves sabrukumam. Taču ieskatīsimies vēl mazliet dziļāk, jautājot sev:

  • "Kādēļ mani uztrauc darba pienākumu/mācību atsākšanās? Vai man patīk tas, ko daru/ko mācos? Vai es tur varu kaut ko mainīt? Varbūt man ir bail, ka netikšu galā ar saviem pienākumiem? Nebūšu gana labs, gana pietiekams? Varbūt kaut kas vai kāds darba/mācību vidē mani uztrauc?"
  • "Kā es tieku galā ar stresu? Kādas ir mana stresa mazināšanas stratēģijas? Vai tās ir veselīgas vai destruktīvas?"
  • "Kas man nepatīk savā dzīvesvietā? Vai tur varu kaut ko mainīt?"
Foto: Shutterstock

Kad pabeigta savas nomāktības cēloņu analīze, ir krietni vairāk informācijas – jau pavisam konkrētas lietas, kurām varam meklēt risinājumus. Rudens vairs nešķiet kā liels, pelēks, nenovēršams bubulis.

Kā meklēt risinājumus?


Galvenais jautājums, uz kuru jāmeklē atbilde: "Ko es varu mainīt apstākļos, kas mani nomāc/uztrauc? Kā es varu mainīt savu attieksmi pret notiekošo?"

Pienākumi

Var gadīties, ka vienīgais risinājums ir mainīt darbu, studiju virzienu vai mācību iestādi. Taču lielākoties, iedziļinoties detaļās, izdodas atrisināt problēmu bez tik krasām pārmaiņām. Iespējams, jāmaina savas rīcības stratēģijas vai kaut kas rutīnā, varbūt kādi fiziski darba apstākļi; varbūt jānokārto attiecības ar kādu kolēģi, mācību biedru, pasniedzēju. Jāparūpējas, lai pēc iespējas būšana šajā vidē ir interesanta un patīkama. Pienākumiem nav jābūt smagiem un grūtiem. Ir iespējams tos veikt viegli un rotaļīgi! Galu galā ļoti liela mūsu dzīves daļa aizrit, veicot pienākumus.

Dzīvesvieta

Ja neesi īsti apmierināts ar dzīvesvietu, jāatbild sev uz jautājumu – ar ko tieši? Vieta? Interjers? Kaimiņi? Dzīvesbiedri? Ko tajā varu mainīt? Kādas ir manas iespējas kaut ko mainīt? Ja tās ir pavisam ierobežotas, ko es varu, lai man būtu vieglāk un patīkamāk? Varbūt kāds var man palīdzēt?

Vasaras aktivitātes

Vispirms domājam, kā kaut ko līdzīgu varētu darīt ziemā. Varbūt kādi sīki izbraucieni nedēļas nogalēs? Varbūt peldēšana baseinā? Varbūt kāds solārija apmeklējums? Ja galīgi nevar darīt kaut ko līdzīgu, tad jāatšifrē, kāds ir attiecīgo vasaras aktivitāšu efekts un izjūtas? Tad būs iespējams meklēt aizstājošas aktivitātes, kas dod līdzīgu efektu.

Gaisma

Kā es gada tumšajā laikā varu kompensēt gaismas trūkumu? Spilgtāks apgaismojums mājās. Daudz sveces, kas rada siltu un mājīgu noskaņu. Gaismas virtenes? Ugunskurs pagalmā, dabā? Kamīns?

Saikne ar dabu

Arī rudenī un ziemā iespējams izjust saikni ar dabu. Katram jāatrod sev piemērots veids. Iespējams, tas prasīs iziet no savas ierastās komforta zonas, taču tas atdzīvinās, stimulēs, izaicinās. Iespējams, tā būs pastaiga drēgnos laika apstākļos, bet piemērotā apģērbā. Iespējams – pelde vēsā ūdenī vai pastaiga basām kājām pa sniegu. Tas arī norūdīs un mazinās iespēju saslimt.

Lielie izdevumi rudenī un ziemā

Apdomā jau laicīgi, kā vari mazināt komunālos maksājumus. Meklē iespējas. Varbūt jāmeklē veids, kā samazināt izdevumus rudens un ziemas periodā? Kā to varētu izdarīt? Pilnīgi noteikti nāks par labu tas, ja rudens un ziemas sezonai izvirzīsi kādus mērķus. Rūpējies, lai tev ir interesanti un katrs gadalaiks sāk asociēties ar kaut ko patīkamu, tikai tam piemītošu!

Ļaujies eksistenciālām pārdomām un iemīli kluso laiku ar sevi. Šis var īstenoties caur garīgām praksēm, psihoterapiju, apzinātības praksēm. Ne velti dzīvojam tur, kur ir četri gadalaiki. Iespējams, mums vairāk nekā citiem jāmācās ļauties un būt saskaņā ar dzīves cikliskumu – apzināties katra gadalaika un vecumposma burvību. Atceries, ka neesi viens, vienmēr ir iespējams meklēt palīdzību, ja pašam neizdodas rast risinājumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!