Foto: DELFI
Lēniem soļiem tuvojamies ziemas sezonai, līdz ar to aktualizējas jautājums par vakcinēšanos pret gadalaikam raksturīgo infekcijas slimību – gripu. Tāpat var būt pienācis laiks atkārtotai vakcinācijai pret stingumkramjiem, ērču encefalītu vai citām saslimšanām. Vienlaicīgi Latvijā pieaug arī saslimšana ar Covid-19, tāpēc ļaudis tiek aicināti vakcinēties ar omikrona paveidiem pielāgotajām vakcīnām. Lai gan var būt dzirdētas rekomendācijas, piemēram, starp dažādu vakcīnu ievadīšanu nogaidīt pāris nedēļu, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsver – Covid-19 vakcīnas var ievadīt vienlaicīgi ar citām.

SPKC norāda, ka "Covid-19 vakcīnas gan bērnu, gan pieaugušo vecumā var ievadīt vienlaicīgi ar citām vakcīnām tajā pašā dienā vai jebkādā intervālā pirms un pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas. Ja nepieciešams ievadīt vairākas vakcīnas vienlaicīgi, katra injekcija būtu jāveic citā injekcijas vietā." SPKC pārstāve Ilze Arāja norāda, ka rekomendācija saņemt Covid-19 vakcīnu vienlaicīgi ar gripas vakcīnu ir pasaules prakse un Latvija nav izņēmums.

Kas attiecas uz citām vakcīnām, Arāja atklāj – arī SPKC saņemtas ziņas no iedzīvotājiem par atšķirīgām rekomendācijām, t.i., ģimenes ārsts vai kāds cits speciālists iesaka vakcīnas saņemt divās reizēs. "Kopējā rekomendācija ir tāda, ka viena vakcīna otrai nekaitē. To var darīt un vienā reizē. Tas, protams, ir ārsta lēmums un izvērtējums, jo, piemēram, arī starplaikus balsta vakcinācijai izvērtē ārsts. Katrs individuālais gadījums var būt ar niansēm pret kopējo rekomendāciju."

Taujāta par efektivitātes kritumu gadījumos, ja vairākas vakcīnas tiek ievadītas vienlaikus, Arāja atsaucas uz profesoru Ugu Dumpi un profesori Daci Zavadsku, kuri jau pagājušajā sezonā skaidrojuši – pie šāda scenārija nav iespējams, ka viena vai otra vakcīna nedarbosies vai būs mazāk iedarbīga.

Laikā, kad Latvijā tika uzsākta Covid-19 vakcinācija, kā jau pavasarī ierasts, vairojās iedzīvotāju interese arī par ērču encefalīta poti. "Tad bija rekomendācija ievērot 14 dienu intervālu un tikai pēc tam veikt nākamo vakcināciju. Taču, uzsākoties rudens sezonai, kad sākās vakcinācija pret gripu, rekomendācija jau bija, ka tās var veikt vienlaicīgi (Covid-19 un gripas vakcināciju)," teic SPKC pārstāve, norādot, ka šāda rekomendācija pieņemta pēc padziļinātākas izpētes. Ieteikums vakcinēties vienlaicīgi ar vairākām vakcīnām attiecas arī uz pielāgotajām Covid-19 potēm, kas pieejamas šobrīd.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!