Foto: Shutterstock
Tev šobrīd nav tā labākā pašsajūta? Ievies savā ikdienā – ik dienu, nedēļu vai mēnesi – ieradumus, kas var uzlabot garastāvokli. Lūk, daži veidi, kā palīdzēt sev vienā mirklī.

Ne vienmēr var ātri uzlabot pašsajūtu. Galu galā – ne mirklī no skumja stāvokļa vari pārslēgties supersmaida režīmā. Tā vietā, lai kavētos un grimtu grūtajās emocijās, eksperti iesaka dažus soļus, kā sevi uzmundrināt, ja esi nomākts.

Tu varbūt to esi dzirdējis, taču ir vērts atkārtot: "Trīs galvenie veidi, kā cilvēki var uzlabot savu garīgo veselību, ir: labi izgulēties, regulāri vingrot un pavadīt laiku kvalitatīvās attiecībās ar ģimeni un draugiem," portālā "Psycom" saka Lūks Alens, licencēts psihologs Oregonas un Nevadas štatā. "Parasti, ja patiesi šos punktus ievēro, tu jūties labāk nekā to nedarītu."

Un svarīgi ir mainīt modeļus – labāka pašsajūta ir saistīta ar attieksmes maiņu un trauksmes pārstrukturēšanu – jāievieš kādi paradumi uz dienu, nedēļu, mēnesi vai pat gadu. Lūk, daži ieteikumi. Izvēlies, kas der tev.

Ikdienas ieradumi

Sāc dienu ar nodomu

Katru rītu tev ir iespēja pārveidot savu domāšanas veidu, saka Andžela Filipsa, terapeite no Kalifornijas. "Katru rītu nosaki sev dienas nodomu, kas ļauj tev vislabāk izmantot pirmās piecas līdz 10 minūtes rīta minūtes," viņa saka.

Lai gan Filipsai patīk rakstīt dienasgrāmatu pirms izkāpšanas no gultas vai tūlīt pēc dušas, tu vari padomāt par savu ikdienas nodomu, malkojot rīta kafiju vai tēju. "Mērķis ir pārdomāt, kas varētu būt izaicinājums, kas tajā dienā varētu rasties, un kā tu vēlētos reaģēt," viņa saka. "Piemēram, ja man ir svarīga tikšanās vai jāapmeklē ārsts, es varētu rakstīt par to, kā es būšu mierīgs un izjutīšu vieglumu visas dienas garumā."

Tikpat svarīgi ir dienas beigās veltīt laiku, lai atrastu veidus, kā reflektēt notikušo. "Es atrodu dažas minūtes, lai koncentrētos uz to, kā es varētu šo nodomu īstenot praksē," viņa saka. "Un, ja es cīnījos, es saprotu, kāpēc tas tā varēja būt. Tādā veidā tu mācies no visiem panākumiem un šīs dienas izaicinājumiem.

Iknedēļas ieradumi

Mazini stresu ar iknedēļas mantru

Emocionālā labsajūta ir tikpat svarīga kā veļas mazgāšana un iknedēļas maltītes sagatavošana. Dod tam laiku un uzmanību, cik tas ir vajadzīgs. Ieplāno laiku pašaprūpes rutīnai.

"Pārliecinies, ka katru nedēļu esi piedalījies aktivitātēs (vingroji, ieplānoji veselīgas maltītes, socializējies u.tml.), lai palīdzētu tev uzlādēties," saka Filips. "Piemēram, ja vēlies trenēties trīs dienas nedēļā, ieplāno to, piemēram, pirmdien, trešdien un piektdien, dod sev nedēļas nogali atpūtai vai ieplāno vēl vienu dienu, ja kāda no plānotajām dienām izkrīt. Atkārto citus uzdevumus un saglabā šīs pašaprūpes aktivitātes, lai jūs tās turpinātu."

Padoms. Ja tas sāk šķiet apgrūtinoši, apsver iespēju piesaistīt citus, lai tev palīdzētu atbildību uzņemties.

Vēl labāk, deleģē dažus savus pienākumus katras nedēļas sākumā, lai tu varētu atrast veidus, kā uzlādēties.

Mēneša paradumi

Katru mēnesi ievies ko jautru.

Ir viegli iegrimt ikdienas darbu un uzdevumu sarakstos. Tas var raisīt skumjas vai trauksmes sajūtu. Lai to novērstu, noteikti ieplāno kādu jautru aktivitāti, ko gaidīsi katru mēnesi.

"Tas varētu nozīmēt kādu jauku laika izmantošanu uz dienu vai divām," saka Filips. "Tās var būt kopīgas vakariņas ar draugiem, kas uzlabo garastāvokli, došanās uz parku, muzeju vai pludmali. Brīnišķīgas sajūtas dabā ir lēts garastāvokli uzlabojošs variants, ko var izmantot ikviens."

Vismaz reizi gadā

Sastādi gada pārskatu, bet padari to personisku.

Atrodi reizi gadā laiku, lai novērtētu savu garīgo veselību, to iesaka Kristela De Santis, psihoterapeite Ostinā, Teksasā. Nereti cilvēki iziet ikgadējo veselības pārbaudi. Bet garīgās veselības pārskatīšana ir tikpat svarīga.

Emocionālās veselības pārskatīšana ir labs veids, kā apzināties savas labklājības trūkumus un stiprās puses. Un tas nebūt nenozīmē darbu ar terapeitu.

Daži cilvēki to dara savā dzimšanas dienā vai jaunā gada sākumā. Pats vari izvēlēties, kad pārdomā savu "gada pārskatu". "Mērķis ir nodrošināt, ka tu par sevi rūpējaties holistiskā līmenī," saka De Santis. Es pārskatu dažādus emocionālās labsajūtas aspektus. Lūk, kādas kategorijas var pārskatīt:

Fiziskā veselība. Pārskati, ko tu ēd, cik daudz nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm, kāds ir tava miega daudzums un kvalitāte.

Sociālā veselība. Kādas ir tavas attiecības ar draugiem un citiem cilvēkiem. Eksperti saka, ka draugu neesamība ir saistīta ar vientulību.

Ģimenes veselība. Veido attiecības ar partneri, vecākiem, bērniem.

Garīgā veselība. Ja tu piekop kādas garīgās prakses vai ej baznīcā, vai meditē – tas viss nāk par labu garīgajai veselībai.

Intelektuālā veselība. Mācīšanās ir labs prāta treniņš. Apgūsti jauno, izmanto attālināto un klātienes mācību iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!