Foto: Shutterstock
Lai arī saaukstējoties vairāk domājam par siltām zupām un tējām, citkārt var parādīties vēlme kaklā esošo "ugunsgrēku" nodzēst, apēdot aukstu, gardu saldējumu. Vai tā ir mirkļa ilūzija, ka saldējums palīdz atvieglot iekaisuša kakla simptomus, un patiesībā nodara tikai vairāk slikta?

Saldējuma notiesāšana patiesi var sniegt atvieglojuma sajūtu. Vēsums uz mirkli remdē sāpes, savukārt krēmīgums padara ēdienu vieglāk norijamu. Taču efekts ir tikai īslaicīgs. Turklāt jo vairāk saldējuma sastāvā ir cukurs, jo vairāk šis ēdiens var saslimšanas simptomus tikai saasināt, jo palielināts cukura līmenis novājina imūnsistēmu un pavājina ķermeņa spēju cīnīties ar infekcijām, liecina pētījums.

Ja slimošanas laikā tomēr gribas uzkost auksto našķi, vislabāk izvēlēties saldējumu, kurā cukurs un citi saldinātāji ir pēc iespējas mazāk. Var izlīdzēties arī ar augļu sorbetiem, kuri kalpos arī kā vitamīnu un antioksidantu avots. Jāņem gan vērā, ka, lai arī tie ir veselīgāki par saldējumu, sorbetos tāpat aizvien ir daudz cukura. Tāpat derīgi zināt, ka apaukstēšanās laikā labāk izvēlēties pēc iespējas vienkāršāku saldējumu – bez piedevām. Rieksti, šokolādes gabaliņi un citas piedevas var kairināt jau tā sāpīgo kaklu.

Kas tad īsti apslimstot ir labāks – silts vai auksts ēdiens? Patiesībā, lai kaut nedaudz remdētu iekaisuma simptomus, var līdzēt abi. Jāsaprot gan, ka uzsvars ir uz "siltu" ēdienu un dzērienu baudīšanu, ne karstu. Pārējais – katra gaumes lieta, jo katram cilvēkam ir savs "komforta" ēdiens grūtos laikos.

Taču ir pārtikas produkti, no kuriem tomēr labāk atturēties, jo tie simptomus var tikai pasliktināt. Jau minējām, ka nav ieteicama ļoti karsta tēja vai kafija, jo tā var apdedzināt rīkles gļotādu un izraisīt vēl lielāku iekaisumu. Arī pikanti ēdieni un asas garšvielas, skābi ēdieni un dzērieni, kā arī gāzēti vai kodīgi dzērieni (piemēram, apelsīnu sula) var sakairināt gļotādu un radīt lielāku diskomfortu. Dažiem cilvēkiem diskomforta sajūtu slimošanas laikā izraisa arī piena produkti, kas rada biezāku siekalu sajūtu, kuras ir grūtāk norīt. Noteikti jāatsakās no alkohola lietošanas – tas ne tikai rīkli kairinās, bet arī dehidrēs. Vērts izvairīties no sausām uzkodām, piemēram, čipsiem, popkorna un citiem našķiem, kurus grūti norīt.

Ko tad ēst un dzert? Labāk ēdienkartē ieplānot ēdienus, kuriem ir mīksta tekstūra, piemēram, makaronus, dažādas putras, jogurtus, vārītus dārzeņus, kartupeļu biezputru, buljonu un krēmzupas, olu kulteni.

Izmantotie avoti:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!