Foto: Shutterstock
Kurš gan būtu domājis, ka frāze "mode mainās" kādu dienu būs attiecināma arī uz absolūto klasiku – kafiju? To pašu kafiju, bez kuras savu dzīvi nespēja iedomāties cilvēki ne Rietumos, ne Austrumos. Savukārt tagad šķiet neiedomājami, ka kādā kofīšopā nevarētu pasūtīt moderno "matča late", kamēr parastā melnā kafija kļuvusi teju par dekadences pazīmi.

Kafijas trumpis allaž bijis kofeīns, kurš garantē mundrumu un neļauj aizmigt pat pēc negulētas nakts. Mūsdienās gan zinātnieki vairs nav tik pārliecināti, ka kafija ir labākais veids, kā saglabāt žirgtumu visas dienas garumā. Daudzi pat uzskata, ka vēss ūdens ir krietni uzmundrinošāks par melnu kafiju, kura piekāpjas arī augļu smūtijiem un melnajai tējai.

Vēss citronūdens uzmodinās pat lielāko guļavu, turklāt tā pagatavošana prasīs vien dažus acumirkļus. Tik vien tā darba kā ieliet glāzē ūdeni un iespiest tajā svaigu citrona sulu. Pat viena citrona pusīte var sniegt pietiekamu C vitamīna devu, lai gūtu nepieciešamo žirgtumu visam rīta cēlienam. Turklāt citronūdens nodrošina ne tikai mundrumu un ātru pamošanos, bet arī stiprina imūnsistēmu.

Augļu un dārzeņu smūtiji vienlaikus var sniegt gan sāta sajūtu, gan mundrumu. Protams, ar smūtijiem nekādā gadījumā nedrīkst aizstāt ēdienreizes, bet brokastīs tas ir ideāls dzēriens, kurš var efektīvi aizstāt kafiju. Misūri štata universitātes biomedicīnas zinātņu pasniedzēja Natālija Alena uzsver: "Smūtiji ir lielisks dienas sākums, bagāts ar ogļhidrātiem, šķiedrvielām, antioksidantiem un olbaltumvielām, ja ir pievienots jogurts."

"Matča late" ir viens no populārākajiem šī brīža dzērieniem, kas pie mums atnācis no Austrumiem. Matča ir no kaltētām zaļās tējas lapām pagatavots pulveris, kurš satur 137 reizes vairāk antioksidantu nekā parastā zaļā tēja. Tādēļ matču ir iesaukuši par zaļo tēju ar steroīdiem. Tā satur arī vienus no spēcīgākajiem antioksidantiem – katehīnus un aminoskābi L-teanīnu, kas veicina koncentrēšanās spēju. Šobrīd no matčas pulvera pagatavo ne tikai tēju, bet arī lati, kas ir gards un atspirdzinošs dzēriens.

Kombuča ir raudzēts tējas sēnes dzēriens, kas pirmajā acumirklī var šķist nedaudz jocīgs. Taču patiesībā kombuča ir vērtīgs dzēriens, kas dienas ritumu var padarīt mundrāku. Uztura speciāliste Villova Džaroša raksta: "Kombuča satur mazāk kofeīna nekā parastā tēja, tāpēc tā ir piemērota cilvēkiem, kuri nevēlas pārāk stipru dzērienu. Turklāt kombuča nodrošina probiotiskās baktērijas un nedaudz dzirkstošu sajūtu, kas pamodinās ikvienu."

"Chai late" ir indiešu dzēriens, kura pamatā ir melnā tēja. Taču tā nav vienkārša melnā tēja, kuru esam raduši dzert. "Chai late" satur arī ingveru, kas uzlabo gremošanas trakta darbību, kanēli, kas mazina nogurumu un paātrina metabolismu, kā arī kardamonu un pienu. Mūsdienās "chai late" pievieno arī citas garšvielas, kas padara to vēl aromātiskāku un gardāku.

Rakstā izmantotie informatīvie avoti:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!