Foto: Publicitātes foto
Latvijā beidzot iestājušies īsti ziemai raksturīgi laikapstākļi, savu darbu uzsākušas slēpošanas trases lielākajos Latvijas kalnos un nogāzēs, sarosījušies arī aktīvo ziemas sporta veidu cienītāji. Snovbords, kalnu slēpošana, hokejs, slidošana – šie ir sporta veidi, kuros biežāk nākas saskarties ar traumām, kas rodas gan attīstot sportiskās iemaņas, gan neievērojot personiskās drošības principus. Šoreiz par sejas, žokļu un zobu aizsardzību sportojot! Kā pasargāt zobus aktīvajā sportā, stāsta zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga zobārsti.


Kuras ir riska grupas aktīvajā sportā?


Iespēja gūt sejas, žokļa vai zobu traumas pastāv gūt gandrīz ikvienā sporta veidā, taču ar traumām biežāk saskaras tieši jaunieši, kas nodarbojas ar ekstrēmajiem sporta veidiem - bmx,  skrituļslidošanu, skeitbordu, tāpat spēlējot bumbu, hokeju vai braucot ar sniega dēli. Diemžēl par aizsardzību domājam tikai pēc traumām, kas ietekmē cilvēka izskatu, pašsajūtu un veselību.

Visbiežāk nākas palīdzēt pacientiem, kas zaudējuši zobu vai tā daļu sporta traumas vai sitiena rezultātā. Traumas rada vizuāli redzamus defektus - nolauzti zobi, izsisti priekšzobi. Piemēram, ASV pētījumi rāda, ka katru gadu vairāk kā 5 miljoni zobu tiek zaudēti sporta aktivitātēs.

Kas jādara, lai pasargātu zobus aktīvajos sportos!?
Ja Jums patīk slēpošana, snovbords, varbūt Jūsu bērns braukā ar skrituļdēli, vai arī nodarbojas ar kādu citu sporta veidu, kas zināmam riskam pakļauj viņa zobus, tad ieteiktu padomāt ne tikai par atbilstošu ietērpu, bet arī lietot zobu aizsargkapes. Vecāku pienākums ir optimāli pasargāt savus bērnus sporta un spēļu laikā! Arī pieaugušie, kuri nodarbojas ar riskantiem sporta veidiem, kas saistīti ar sitieniem, krišanu, spēs novērtēt aizsargkapes priekšrocības. Aizsargkapes izmantošana aktīvajās spēlēs un arī atpūtā taču ir labāka, nekā saskarties ar ilgstošu ārstēšanu pēc traumas. Par laimi mēs dzīvojam laikā, kad pieejamas mūsdienīgas iespējas iztrūkstoša zoba aizvietošanai - zobu implanti vai alternatīva estētiskā zobu protezēšanas metode.

Kas jāzina par zobu aizsargkapēm?
Zobu aizsargkapes ir dažādu veidu - gan gatavas, gan pielāgojamas zobu formai, taču vislabāk tās izgatavot pie zobārsta, kas būs individuāli pielāgotas zobu formai un sakodienam, radot maksimālu komfortu tās lietojot. Tieši zobārsts varēs novērtēt un ieteikt Jums labāko risinājumu, lai tās pasargātu Jūsu zobus smaidu, nevis radītu diskomfortu. Kapei jābūt izturīgai, elastīgai un komfortablai, pilnībā jāpiekļaujas zobiem, tā nedrīkst ierobežot elpošanu. Visbiežāk aizsargkape domāta augšžoklim. Kapes tiek izgatavotas zobu  tehniskajā laboratorijā pēc individuāla nospieduma, tāpēc precīzi pieguļ zobiem, nešūpojas un ir komfortablas lietošanā. Noteikti komfortablāka par rūpnieciski ražotajiem zobu aizsargiem, kas pieejami sporta preču veikalos.
 
Aizsargkapi izgatavo no mīksta, elastīga materiāla, ko pielāgo tieši Jūsu zobiem, lai nodrošinātu maksimālu aizsardzību! Iespējams izgatavot dažādās krāsās (no spilgti neona līdz caurspīdīgai), Jūsu komandas formas krāsai utt., tāpēc bērni un jaunieši labprāt piekrīt lietot aizsargkapes.

Rūpējieties ne tikai par savu sportisko formu un veselību, bet arī par savu drošību, tādējādi izvairoties no nevajadzīgām traumām un izdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!