Foto: Shutterstock

Cik gan bieži reklāmās esam redzējuši slaidu meiteni, kura trenējoties pat neiesvīst? Dzīvē tā nenotiek. Tā nolēmuši arī angļi un uzsākuši jaunu sociālo kampaņu – "Šī meitene var!" ("This Girl Can!"), lai mudinātu ikvienu sievieti pievērsties aktīvākam dzīvesveidam.

Pirmdien, 12. janvārī, bezpeļņas organizācija Sport England, kuras mērķis ir palīdzēt cilvēkiem ikdienas dzīvē iekļaut sportiskas aktivitātes, uzsāka kampaņu, cenšoties iedrošināt ikvienu sievieti kļūt aktīvākai un sportiskākai. Sociālajos tīklos izplatīts aizkustinošs videoklips, kurā parādītas sievietes, kas pievērsušās dažādiem sporta un aktivitāšu veidiem – skriešanai, peldēšanai, dejošanai un citiem – darot labu ne tikai savam organismam, bet gūstot arī patiesu prieku, izlādējot emocijas un izbaudot atpūtu ar draugiem. Šī kampaņa jau kļuvusi ļoti populāra ne tikai Apvienotajā Karalistē, bet arī citur pasaulē.

Šis 90 sekundes ilgais klips, kurā izmantota Misijas Eliotas dziesma "Get Your Freak On", rāda kā sievietes sporto, gan svīstot, gan pārdzīvojot fiziski grūtus brīžus, tomēr gūstot no tā prieku. Sievietes nav modeles, daudzām no viņām ir arī liekais svars un celulīts. Klipā ik pa laikam parādās tādi uzraksti, kas pašām par savām nepilnībām ļauj pasmaidīt, piemēram "Es ļumu, tātad esmu", "Svīst kā cūkai" vai "Tiec galā ar to". Klips guvis lielu atzinību un Facebook noskatīts vairāk nekā četrus miljonus reižu, bet Youtube – vairāk nekā divus miljonus reižu.

Sport England noskaidrojis, ka 75% sieviešu vecumā no 14 – 40 gadiem vēlas būt fiziski aktīvākas. Iemesli, kāpēc viņas nepievēršas sportam, ir dažādi – laika un naudas trūkums, gribasspēka trūkums, tomēr pats lielākais šķērslis esot doma, ka citi viņas vērtēs un kritizēs par to, ka ķermenis nav gluži ideāls un trūkst prasmes, skaidro organizācijas vadītāja Dženija Prinsa. Kampaņas mērķis ir parādīt, ka ir normāli, ka sievietes ir dažādas, un tikpat normāli ir tas, ka viņas ikdienā regulāri sporto.

Protams, šī nav tikai Anglijas problēma. Pasaulē kopš 1980.gada aptaukošanās ir praktiski dubultojusies, un šobrīd vairāk nekā 1,4 miljardi pieaugušo, vecāki par 20 gadiem, ir ar lieko svaru. Tas pēc Pasaules Veselības organizācijas dati savukārt vari izraisīt tādas nopietnas veselības problēmas kā diabētu, sirds išēmisko slimību, arī vēzi un citas. Arī Latvijā vairāk nekā 52% sievietēm ir konstatēts liekais svars vai aptaukošanās, bet vecuma grupā virs 45 gadiem tas ir pat 70% un vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!