Foto: Shutterstock
Arvien pieaugošajā informācijas pārbagātībā par veselīgu dzīvesveidu, fiziskajām aktivitātēm un sabalansētu uzturu ir teju neiespējami atrast informāciju, kas nebūtu pretrunīga kaut kur iepriekš dzirdētajiem padomiem un ieteikumiem. Šai sakarā, lai mazinātu tavu apjukumu veselīgākas ikdienas uzsākšanā, piedāvājam izplatītākos mītus par fitnesu un veselību, ko apkopojis interneta veselības žurnāls "My Protein", kā arī fizioterapeita komentārus par muskuļu veidošanos un to nostiprināšanu. Izmanto zināšanas savā labā, lai sagaidītu vasaru teicamā formā!

Lielāka slodze un mazāks vingrojumu skaits ļaus ātrāk uzaudzēt muskuļus

Foto: Shutterstock

Ļoti iespējams, esi dzirdējusi apgalvojumu, ka lielāku efektu auguma tvirtuma uzlabošanā un muskuļu masas palielināšanā sniedz spēka vingrojumi ar lielāka svara un mazāka vingrojumu skaita izpildi, salīdzinot rezultātus, ko iespējams gūt, izvēloties vieglākus svarus un attiecīgi vingrojumu atkārtojot vairāk reižu.

Šis apgalvojums ir patiess vien tad, ja vingrojuma atkārtošanas skaits, ko spēj izpildīt, sasniedz vismaz 8 – 12 reizes, pretējā gadījumā slodze būs bezjēdzīga un cerēto efektu gūt tomēr neizdosies. Fitnesa treneri iesaka vingrojumus ar svariem izpildīt vismaz 10 reizes, atkārtojot to trīs piegājienos.

Liekos kilogramus efektīvāk zaudēsi tad, ja vingrosi ilgi un zemā intensitātē

Foto: Shutterstock

Ja vēlies zaudēt lieko svaru, uzmanies no pārslodzes, kas var kaitēt sirdij un veicināt iedzīvošanos traumās, tomēr izmēģini ne tikai zemas intensitātes un laika ziņā ilgu slodzi, bet arī intervāla treniņus, kas veicinās vielmaiņu un ļaus sadedzināt vairāk kaloriju. Šo metodi vari piekopt arī, piemēram, skrienot. Minūti skrien tik ātri, cik vari, savukārt četras soļo ātrā tempā, šādu slodzes kombināciju atkārtojot 30 minūšu garumā.

Ir jāvingro katru dienu

Foto: Shutterstock

Ja vien nevēlies piedzīvot pārslodzi un no tās izrietošās veselības problēmas, atceries, ka organismam ir nepieciešama atpūta, kuras laikā tas atjaunosies un atgūsies pēc mikrotraumām, kas gūtas sportošanas laikā. Tāpat neaizmirsti par to, cik svarīgs ir pietiekams miega daudzums un sabalansēts uzturs. Iztrūkstot kādam no šiem komponentiem, cerēto rezultātu sasniegšanas vietā iedzīvosies vien veselības problēmās.

Spēka vingrojumi rada lielus muskuļus un sievietēm nav ieteicami

Foto: Shutterstock

Lai gan arvien biežāk tiek runāts par spēka vingrojumu piemērotību sievietēm un faktu, ka muskuļu masu patiesībā ir ļoti grūti palielināt, procesam pieprasot ilgu laiku, sievietes tomēr joprojām baidās no spēka vingrojumiem, bieži vien bezjēdzīgi nodzenot sevi aerobikā vai uz skriešanas trenažiera.

Patiesībā spēka vingrojumi sadedzina pat trīs reizes vairāk kaloriju nekā kardio slodze, kā arī veicina testosterona izstrādāšanos organismā un paātrina vielmaiņu, nodrošinot lieko tauku degšanu arī pēc sportošanas.

"Premium Medical" fizioterapeites Sanitas Ārgales komentārs par muskuļu veidošanos

Gadījumā, ja tomēr veidojas neproporcionāli muskuļi, visticamāk, nav izvēlēta atbilstoša treniņu taktika, tādēļ ieteicams konsultēties ar fitnesa treneri vai fizioterapeitu, kurš sastādīs individuāli piemērotu treniņu programmu atbilstoši konkrētā cilvēka mērķiem.

Parasti, lai muskuļu masa nepieaugtu, bet tie tiktu spēcināti, vingrinājumiem nepieciešama maza amplitūda, pielietojot nelielu svaru (ja treniņi notiek svaru zālē), taču veicot lielāku vingrinājuma atkārtojumu skaitu.

Lai muskuļus nostiprinātu, labāk pielietot stiepšanās vingrinājumus. Pēdējā laikā ir populāras, piemēram, baleta nodarbības nevis profesionāļiem,bet visiem, kas vēlas nostiprināt muskuļus un uzlabot stāju. Treniņi, protams, palīdz mazināt celulītu, veicinot asinsriti muskuļos, kas savukārt palīdz atbrīvoties no šlakvielām, taču tik īsā laikā parasti no celulīta atbrīvoties nevar, tur nepieciešama liela pacietība un neatlaidība, kā arī kompleksa pieeja.

Vairāk informācijas par spēka vingrojumiem lasi šeit.

Jogas vingrojumi ir laika šķērdēšana

Foto: Shutterstock

Ja uzskati, ka joga paredz vien sēdēšanu ērtā pozā meditējot, tu maldies! Ir neskaitāmi jogas veidi, no kuriem vairums nostiprina ķermeņa dziļos muskuļus, kā arī uzlabo locītavu un saišu veselību, labvēlīgi iedarbojoties arī uz vielmaiņu un tā veicinot lieko kilogramu zušanu un padarot augumu tvirtāku.

Protams, ātrāku rezultātu sasniegšanai jogu būtu vēlams kombinēt ar citiem sporta veidiem un treniņiem, tomēr, ja veselības stāvoklis tev ļauj nodarboties vien ar šo fizisko aktivitāti, vari būt droša, ka tā arī uzlabos tavu pašsajūtu un vairos ķermeņa izturību, spēku un koordinācijas spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!