Foto: Shutterstock
Nav viegli sevi uzturēt formā, tāpēc viens no galvenajiem noteikumiem ir sportot regulāri. Ikdienas rutīnā, ne vienmēr sportam pietiek laika, un pāris atslodzes dienas pāraug garākā pauzē starp pagājušo un nākamo treniņu. Lai sapratu, ko cilvēks zaudē, kad pēkšņi pārtrauc fiziskas aktivitātes, noderīgi zināt, kas notiek ar mūsu organismu sportojot.

Katrs cilvēks ir citāds, tam ir individuālas spējas, katrs ar sportu nodarbojas atbilstošai savām spējām. Bet kā zināt savu spēka limitu? Precīzākais veids, kā to uzzināt, ir noteikt maksimālo skābekļa patēriņu (MSP), ko mēra slodzes laikā, parasti uz motorizētiem skrejceļiem. MSP atspoguļo indivīda fizisko sagatavotību un nosaka tā izturību. Tos parasti izmanto profesionāliem sportistiem, bet ikvienam no mums ir savs MSP, vēsta io9.com

Vēl viens veids, kā izmērīt cilvēka izturību un maksimālās spējas ir "sporta zāles tipa " mērījumi, kas ietver pievilkšanos, vēdera preses, atspiešanos un citus vingrojumus. Šī metode gan nav tik precīza kā MSP. Iespējami arī endokrinoloģiski novērojumi, kā fiziskā slodze ietekmē hormonu līmeni, vielmaiņu, audus.

Fiziskas slodzes labie darbi mūsu organismā:

  • Sirds pumpē vairāk asiņu.
  • Uzlabojas asinsrite.
  • Palielinās kapilāri (vissīkākie asinsvadi), kas nogādā skābekli un pārtiku tieši uz muskuļiem.
  • Palielinās mitohondriju lielums un skaits. To uzdevums ir apgādāt citas šūnas ar enerģiju.

Visas šīs izmaiņas noved pie efektīvāk izmantota skābekļa un barības vielām. Fiziskās aktivitātes palielina muskuļu spēku, koordināciju, stabilitāti, elastīgumu, vienlaikus uzlabojot endokrīnos mērījumus, proti, cukura un tauku līmeni organismā.

Nav svarīgi, vai cilvēks ir profesionāls atlēts vai vienkārši kāds, kurš divreiz nedēļā dodas skriet vai vingrot, 10-28 dienu laikā, pēc sportošanas pārtraukšanas, viņš izjutīs muskuļu spēka zudumu, ātruma, veiklības, mobilitātes un koordinācijas traucējumus. Tam nebūs nekādas saistības ar novecošanu.

Kas notiek, kad pārtraucam sportot?

Tipiski MSP pārbaude ir pirmais veids, kā novērot izmaiņas ķermenī, pēc fiziskas slodzes pārtraukšanas. Jo sportiskāks cilvēks, jo lielāki būs zaudējumi. Profesionāliem sportistiem iespējams cukura līmeņa un asinsspiediena svārstības.

Ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka līdz 10% MSP samazinās 12 atslodzes dienu laikā, apmēram 15% samazinās pēc 50 dienām un vidēji 18% pēc 80 dienām, kas nozīmē, ka divu ar pusi mēnešu laikā maksimālā ķermeņa izturība samazinās par piektdaļu.

Fiziologs Harijs Pino (Harry Pino) uzsver, ka profesionāli skrējēji izjūt ķermeņa spēju samazināšanos visātrāk. " Piemēram, ja cilvēks var noskriet piecus kilometrus 20 minūtēs, pēc vienas nedēļas bez sportošanas, viņa rādījuma pasliktināsies par 10 sekundēm. Pēc divām nedēļām muskuļu spēks samazinās visstraujāk, un sportists maksimāli spēj veikt noteikto distanci nu jau par minūti un piecām sekundēm ilgākā laika posmā. Vēlāk, 30 dienu laikā sportista MSP samazinās par 12%. Kādreizējās 20 minūtes nu kļūst par 23 minūtēm, divu mēnešu laikā MSP pasliktinās par 20%, bet pēc tam jau 26% zaudējumi un četras liekas minūtes.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bieži vien cilvēki MSP samazināšanos noveļ uz vecumu, bet līdz ar gadiem cilvēka MSP īpaši nemainās. Nav svarīgi, vai cilvēks ir profesionāls atlēts vai vienkārši kāds, kurš divreiz nedēļā dodas skriet vai vingrot, 10-28 dienu laikā, pēc sportošanas pārtraukšanas, viņš izjutīs muskuļu spēka zudumu, ātruma, veiklības, mobilitātes un koordinācijas traucējumus. Tam nebūs nekādas saistības ar novecošanu.

Lielākā cilvēku daļa neizprot procesu, kā muskuļi pārvēršas taukos. "Kas īstenībā notiek, muskuļu šūnas samazinās, jo vairs netiek noslogotas. Uz tā rēķina, tauku šūnas sāk palielināties, un tas būs redzams arī cilvēka izskata izmaiņās, " norāda Pino.

Kā atgūties no sportošanas pārtraukuma un turpināt uzlabot veselību?

"Sportistiem pēc operācijām, slimošanas, ieteicams izmantot dažāda veida divriteņus, kuri izlabo fizisko formu pēc regulāru treniņu pārtraukuma", norādīts Pino ieteikums.

Visiem pārējiem ieteicams būt fiziski aktīvam, pat ja netiek sasniegta iepriekšējā fiziskā slodze, turpināt kustēties. Var vakaros skriet, apmeklēt fitnesa klubu, braukt ar divriteni vai veltīt laiku citām fiziskām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!