Fоtо: Shutterstock

Audzēt lociņus uz palodzes ir forši. Un gardi. Taču laiks pamēģināt kaut ko citu. Varbūt baziliku vai timiānu? Vai arī pašam savu piparmētru, ko piešņikāt klāt tējai un kādam gardam atspirdzinošam dzērienam? Jā, uz palodzes var izaudzēt gan piparmētru, gan citas mētras, un to ir gana daudz: ābolu, ananasu, šokolādes, zemeņu, greipfrūtu, Šveices, mohito un vēl, un vēl. Kas tām tīk un kā pareizi kopt, lai augs nezaudētu savu smaržu?

Pirmkārt, pērc stādus, nevis mēģini izaudzēt mētru no sēklām. Ja vēlies garantētu rezultātu, ne tikai eksperimentu, drošāk būs mētras audzēt no jau nopirkta stāda, nevis sēklām. Sētas mētras ir gana cimperlīgas un var arī neizaugt, norāda portāls "Better Homes and Gardens". Arī zemnieku saimniecības "Zutiņi" mājaslapā norādīts, ka gatavus stādus labāk iegādāties tādiem garšaugiem kā timiāns, rozmarīns, pupu mētra, piparmētra, oregano, sālszāle, citronzāle, bet ar sēšanu vari eksperimentēt ar tādiem augiem kā dilles, baziliks, pētersīļi, maurloki.

Kad stāds atvests mājās, jālūko tam jauns podiņš – to vēlams izvēlēties gana lielu un dziļu, lai augam, strauji augot un dzenot saknes, tajā nepaliktu par šauru. Paturi prātā, ka stādot mētru māla podiņā, kas patiesi izskatīsies ļoti smuki, tomēr nozīmēs, ka augs jālaista krietni biežāk, nekā plastmasa podiņā. Tāpat vispirms pārbaudi, vai iecerētajam podiņam ir drenāžas caurumi. Saimniecība "Zutiņi" iesaka nebēdāt, ja gadījumā izrādās, ka podiņš tomēr augam ir par šauru – tad mazu daļu no auga vari pārstādīt jaunā podiņā un sākt audzēšanu no jauna. Par to, ka vietas ir par maz, augs vēstīs ar dzeltējošām lapām un nīkulīgu augšanu – tad pārstādi to lielākā podā vai arī samazini auga apjomu, pārgriežot ceru uz pusēm un iestādot atpakaļ.

Atceries, ka augi jāstāda labā augsnē. Labāk pirkt smalku substrātu, kas nav ar lieliem kunkuļiem, labi, ja kūdra ir atjaukta ar perlītu (maziem, baltiem graudiņiem), kas uztur substrātā gaisu, skaidrojusi Dārzkopības institūta eksperte Baiba Skrebele. Un arī uz augsnes termiņu vērts palūkoties, kā arī – nekādā gadījumā nepērc slapju un samirkušu augsni, jo tajā jau attīstīties būs sācis pelējums vai cita sēne. Vai pēcāk mētras vajadzēs palolot ar mēslojumu? "Zutiņi" skaidro, ka jā. Jo lielāks augs būs, jo vairāk tam vajadzēs ēst un dzert (gan mitrumu, gan mēslojumu). Galvenais mēslojuma izvēlē – pērc ēdamiem dārzeņiem domātu mēslojumu. Noteikti nevajag aizrauties ar pārmēslošanu – drošāk būs, ja augu mēslosi ne biežāk kā reizi nedēļā laistīšanas laikā, jo pārmēslošana var rezultēties apdedzinātās auga saknēs.

Lai arī mētra var paciest sausuma periodus, labāk to regulāri padzirdīt, citādāk lapas kļūst brūnas un sažuvušas. Vērts garšaugu laiku pa laikam arī apsmidzināt ar ūdeni, lai nodrošinātu pietiekami bagātīgu mitrumu, īpaši apkures sezonā, kad telpās ir silts un ļoti sauss gaiss. Ja vienā podiņā gribi audzēt divus garšaugus, jāņem vērā to prasības, tāpēc nebūtu labi mitrumu mīlošajai piparmētrai blakus stādīt baziliku, kas ne visai labi jūtas mitrumā.

Protams, ārkārtīgi svarīgs aspekts ir pietiekama gaisma. Ja virtuves logs ir uz dienvidiem vērsts – ideāli, ja nē, tad labāk izvēlēties visgaišāko palodzi miteklī. Lai augs neliektos uz vienu pusi, regulāri podiņu grozi. Piemērotākā gaisa temperatūra – aptuveni 18 līdz 23 grādi pēc Celsija. Mētrām nepatiks, ja būs straujas temperatūras svārstības, tāpēc to nenovieto vietās, kur mēdz būt caurvējš, blakus radiatoriem vai cepeškrāsnij.

Lai baudītu ne tikai zaļojošu augu, bet arī garšu, mētrām nedrīkst ļaut izziedēt. Tāpēc augs regulāri jāgalotņo – tas ne tikai neļaus mētrai veidot ziedus, bet arī veicinās auga kuplošanu.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !