Foto: Shutterstock

Pēdējo piecu gadu laikā divkārt samazinājies to ģimeņu skaits, kas gada laikā iegūst audžuģimenes statusu. Tāpat samazinājies arī to audžuģimeņu skaits, kuras uzņem bērnus. Savukārt to bērnu skaits, kuru vecākiem tiek pārtrauktas aizgādības tiesības, saglabājas nemainīgi liels.

Tuvojoties Mātes dienai, Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija uzsāk informatīvu kampaņu, kurā aicinās ģimenes kļūt par audžuģimenēm, kā arī sniegt atbalstu jau esošajām audžuģimenēm.

Par audžuģimeņu trūkumu liecina gan statistikas dati, gan jomas speciālistu – bāriņtiesu, sociālo dienestu un ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru speciālistu ikdienas novērojumi. Rezultātā bērni, kuru vecākiem atņemtas aizgādības tiesības, ilgstoši uzturas krīzes centros vai nonāk ārpusģimenes aprūpes institūcijās.

Kampaņas laikā ģimenes tiks aicinātas apsvērt iespēju kļūt par audžuģimenēm bērniem, kuri zaudējuši savu bioloģisko vecāku aizgādību. Tās laikā varēs iepazīties ar vairāku audžuģimeņu pieredzes stāstiem, uzzināt vairāk par audžuģimeņu atbalsta sistēmu un procesu, kā ģimenes var kļūt par audžuģimenēm.

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja: "Katru dienu mani kolēģi "AIRI vecākiem" ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrā saņem tālruņa zvanus un vēstules no bāriņtiesām ar lūgumu atrast ģimenes bērniem, kuru vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības, bet ģimeņu nepietiek. Ar līdzīgu situāciju sastopas arī kolēģi no citiem Latvijas ārpusģimenes aprūpes atbalsta centriem. Iemesli, kādēļ audžuģimeņu trūkst, ir dažādi, tomēr skaidrs ir viens, akūti ir nepieciešamas jaunas ģimenes, lai bērniem būtu iespēja piedzīvot bērnību drošā, atbalstošā un ģimeniskā vidē. Tādēļ maijā dalīsimies ar mūsu audžuģimeņu stāstiem un aicināsim arī citas ģimenes atvērt savas sirdis un mājas bērniem, kuriem tas tik ļoti ir nepieciešams."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!