Foto: Vida Press

Karstajās dienās, ejot pie dabas, arvien biežāk cilvēki sastop čūskas. Zalktis un pat indīgā odze sastopama ne vien mežos un dīķmalās, bet arī mājas pagalmos un dārzos. Un atskanējuši jau pirmie izmisušu ļaužu zvani ekspertiem zoodārzā – ko tādā gadījumā darīt? Arī mediķi un glābēji saņem palīgā saucienus, šonedēļ vēsta 360TV raidījums "Ziņneši".

Redzot čūsku, nevajag tai tuvoties, aiztikt, kaitināt. Čūska kož, ja jūtas apdraudēta – ja tai uzkāpj, ņem rokās vai citādi baksta, raidījumam skaidro Rīgas zoodārzā. Čūskas ir kurlas, bet ļoti labi ar ķermeni sajūt visas vibrācijas, tamdēļ mežā vajag iet ar smagiem soļiem. Noteikti nevajadzētu staigāt ar basām kājām, jo visbiežāk čūskas kož kājās.

Ja iekož odze, steidzami jāmeklē mediķu palīdzība, jo tas ir apdraudējums veselībai un dzīvībai. Odzei ir tradicionālais pelēcīgais izskats ar tumšu rombveida rakstu uz muguras. Odze var būt arī brūnganas nokrāsas un pavisam melna bez zigzaga raksta. Zalkti atpazīst pēc ausīm jeb dzeltenajiem plankumiem galvas abās pusēs. Bet to var arī nebūt. Lai atšķirtu melno vienkrāsaino odzi no zalkša, jāieskatās radībai acīs – zalktim būs apaļa zīlīte, savukārt odzei vertikāla.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārsta palīgs Ervīns Smatčenko stāsta: "Galvenais ir šo koduma vietu neberzēt, nemēģināt izsūkt indi – tas ir mīts, ka tas palīdz. Un jācenšas šo vietu mazāk kustināt, lai neveicinātu asinsriti. Ja šo procesu ielaiž un tikai pēc pāris dienām vēršas pēc palīdzības, inde var izraisīt neatgriezeniskus audu bojājumus. Tad var nākties atvadīties no kājas vai rokas. Pēc čūskas koduma var būt arī smaga alerģiska reakcija," skaidro mediķis.

Odzes inde var būt liktenīga arī mūsu mīļdzīvniekiem. Nule sociālos tīklus pāršalca kādas jaunietes ieraksts par savu varonīgo kaķi, kurš lauku sētā atstiepa odzi un cīņā viņu uzveica. Odzes indes zobs gan iecirta kaķim ķepā. "Ziņneši" sazinājās ar runča Rūperta saimnieci Neretas pagastā un noskaidroja, ka kaķis būs dzīvotājs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!