Foto: stock.xchng

Kad zāliens iesēts, tas prasmīgi jālaista. Lai zāliens veidotos kopts, būtu patīkams, veselīgs, labi izskatītos un būtu koši zaļā krāsā, tas ir jāapgādā ar nepieciešamo ūdens daudzumu. Sadarbībā ar portālu Dārzniekiem.lv DELFI Māja un Dārzs piedāvā iepazīties ar praktiskiem padomiem zāliena kopšanā.

Latvija, protams, nav tuksnesis un lietus nav reta parādība, bet parasti (arī mitrās vasarās) lietus tomēr nenodrošina zālienam nepieciešamo ūdens daudzumu. Ja pagadās sausāka vasara, tad zāliens ne tikai var pazaudēt savu sulīgi zaļo, patīkamo krāsu, bet pat aiziet bojā.

Zālienam, kopā ar lietus ūdeni vidēji nedēļā ir jāsaņem ūdens daudzums vismaz 10 l/m2. Ideālais variants ir 15 l/m2 nedēļā.

Vidēji lejot zālienu ar šļūteni, kas ir pieslēgta pie pilsētas ūdensvada vai pie parasta zemas ražības sūkņa situācija ir sekojoša. Lai 10 l ūdens tiktu nolieti uz 1m2, tad pie šī viena kvadrātmetra ir jāstāv apmēram 1 minūte. Ja sasummē visu patērēto laiku kopā uz visu zāliena platību, tad, lai nolietu, piemēram, 1000m2 ir jāpatērē apmēram 16 stundas sava laika.

Protams, lai aplaistītu piemājas zālienu, nevajag stāvēt visu dienu ar šļūteni rokās. Veikalos ir nopērkami virszemes laistītāji, kurus novieto uz zemes, tiem pieslēdz ūdens šļūteni un atstāj uz vairākām stundām darbojoties. Protams, šī iekārta pēc dažām stundām ir jāpārceļ nākamajā vietā.

Visefektīvāk ir izmantot automātisko laistīšanas sistēmu. Šī sistēma ir ierakta zemē un nav redzama. Kad automātiskās vadības bloks padod signālu, sistēma ieslēdzas, no zemes izbīdās laistīšanas galvas un teritorija pakāpeniski - pa sektoriem tiek nolaistīta. Šajā procesā cilvēka klātbūtne vispār nav nepieciešama. Pareizi uzstādot automātisko laistīšanas sistēmu var panākt efektu, ka tiek nolaistītas tieši tās vietas, kuras ir jālaista, un nekas netiek liets uz celiņiem, ēkām u.c. Tas ir tādēļ, ka šiem laistītājiem ir iespējams precīzi ieregulēt laistīšanas sektoru un attālumu.

Zālienu vislabāk ir laistīt no paša rīta, piemēram, no pulksten 5 līdz pulksten 9, jo tad augi vislabāk uzņem barības vielas. To var arī darīt pēcpusdienā. Visneefektīvāk to ir darīt pa dienu, tad, kad spīd spoža saule.

Zāliena laistīšanas ilgums ir atkarīgs no augsnes tipa:

* Mālainā augsnē tas ir jālej īsāku laiku un arī retāk

* Smilšainā augsnē tas jālej garāku laiku un biežāk

Tikko iesēts zāliens būtu jālaista biežāk, bet īsāku laiku nekā jau paaudzies zāliens, lai neveidojas augsnes garoza. To var darīt kaut vai katru dienu.

Darzniekeim.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!