Foto: LETA
Pavasarī mostas daudzas dzīvas radības, kuras dzīvo zemē - sliekas, kāpuri un gliemeži. Piemēram, kartupeļu audzētājiem lielākās raizes sagādā lapgrauži - Kolorādo vaboles.

Uz labu kartupeļu ražu var necerēt, ja dārzā ir daudz šo vaboļu un kāpuru, kuri nograuž kartupeļu lakstus, tādēļ cīņa ar šiem kukaiņiem jāsāk jau laikus.

Ja kartupeļu lauks nav liels, vaboles var regulāri nolasīt no lauka, taču lielākos zemes gabalos tas nav paveicams. Deli Māja un dārzs apkopoja ārvalstu un pašmāju specializēto mediju informāciju par to, kādi ir efektīvākie paņēmieni cīņā ar Kolorādo vabolēm.


Ķīmiskie līdzekļi ir efektīvs un ātrs paņēmiens Kolorādo vaboļu iznīdēšanā. Tie sevī ietver insekticīdu, pesticīdu un ķīmisku preparātu uzsmidzināšanu uz kartupeļu lakstiem. Pirms to lietošanas ir rūpīgi jāizlasa pamācība, lai noskaidrotu, kādas ir nepieciešamās devas un to, kādi ir vēlamie ķīmisko līdzekļu lietošanas apstākļi.

Līdzās ķīmiskajiem preparātiem, kurus izmanto vaboļu iznīcināšanai, ir arī vairāki bioloģiskie līdzekļi, kas ir ne mazāk efektīvi.

Pavasarī jāuzber sasmalcināti loki uz kartupeļu lauka. Loku smarža atbaida Kolorādo vaboles. Kaitēkļu atvairīšanai var lietot arī dažādu tēju uzlējumus, kā piemēram, vērmeļu, dadža, sausserža vai gaiļpieša, kā arī sarkano piparu uzlējumu, ko uzsmidzina uz lauka.

Kopā ar kartupeļiem dažviet der iestādīt pupas - vabolēm nepatīk to aromāts. Tas pats attiecas arī uz kliņģerītēm un kaņepēm, kuras var izsijāt pa visu lauku.

Kolorādo vaboļu iznīdēšanā var palīdzēt arī vistas, tomēr tās sākumā ir jāpieradina pie vaboļu ēšanas.

Kolorādo vabolēm ir arī dabīgie ienaidnieki, piemēram, zeltactiņas, mārītes un plēsīgās blaktis, taču šo kukaiņu nav tik daudz, lai tās varētu visas Kolorādo vaboles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!