Foto: LETA
Ja zālienu vēlaties veidot īpaši stingru vai arī nogāzēs pasargāt to no noslīdēšanas, var izmantot speciālu zāliena režģi.


Zāliena režģim piemīt virkne priekšrocību, bet, protams, tas sagādās arī papildus izmaksas zāliena ierīkošanā. Režģis ir viegli uzstādāms, viegls, pa to var braukt arī vieglās automašīnas, režģis samazina augsnes kustību un nošķiebšanos, ir viegli griežams, lai izveidotu neregulāras firmas, tas vienlaicīgi var darboties arī kā ūdens drenāžas elements.


Pirms zāliena režģa uzstādīšanas, piemēram, auto celiņam pie garāžas, jānosprauž nepieciešamā braucamā daļa un atkarībā no automašīnas svara, jānoņem noteikts zemes slānis, piemēram, vieglās automašīnas slodzei jānoņem līdz 30 cm virskārta. Režģa novietošanas daļai uzstāda apmales, kas noturēs režģi noteiktajā vietā. Paredzētajā īpašas slodzes zāliena vietā ber šķembas.

Kad vieta sagatavota, uz šķembām var stiprināt režģi, atbilstoši instrukcijām veidojot savienojuma vietas. Procesa noslēgumā virs režģa ber augsni, kas sajaukta ar sēklām. Turomākā zāliena kopšana un eksplatācija ir līdzīga kā iepriekš rakstījām par parasta zāliena kopšanu.

Paklāju tipa zāliens

Ja zālienu nepieciešams ierīkot īsā laikā un esat gatavi par to maksāt vairāk, iespējamais risinājums ir paklājzāliens- uz sagatavotas virsmas klāj gatava zāliena velēnas, atbilstoši kopjot izveido skaistu zālienu. Protams, šāds zāliens kvadrātmetrā izmaksās ievērojami vairāk nekā pašu sēts un audzēts.

Paklājzālienu peidāvā specializētas firmas tomēr nav neiespējami šo procesu realizēt arī pašiem. Paklājzālienam izmanto apmēram kvadrātmetru lielas velēnas loksnes, kas pēc ierīkošanas jākopj tieši tāpat kā parastais zāliens.

Zāliena velēnas klāj taisnās rindās ar iespējami mazām šuvēm. Savienojumu šuves pilda ar augsnes un mēslojuma maisījumu, pēc ieklāšanas zālienu pieveļ pretēji ieklāšanas virzienam. Kad viss laukums noklāts, tas jālaista līdz zemes pamatnes virskārta ir viscaur mitra. Pirmās trīs nedēļas pēc ieklāšanas zāliens jālaista katru dienu. Divas dienas pēc ieklāšanas zāliena laukumu iesaka atkal pievelt ar rokas veltni, lai nodrošinātu labāku kontaktu starp velēnu un pamatnes zemi. Ja nepieciešams, nedēļu pēc klāšanas zālienu var nomēslot ar nelielu mēslojuma daudzumu. Normālos apstākļos apmēram 8 nedēļas pēc uzklāšanas zāliens ir izmantojams, pat futbola spēlei.

Velēnu zāliens ir labs risinājums arī esošā zāliena remontam. Piemēram, ja zāliens vietām ir nolietojies, bojātās vietas var nomainīt ar zāliena velēnām. Velēna nodrošinās līdzenu un pilnu pārklājumu bez nezālēm. Jāatceras, ka velēnas jāieklāt iespējami drīz pēc piegādes, lai tās neapkalstu un nedzeltētu, velēnu neiesaka uzglabāt ilgāk par 3 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!