Foto: morgueFile
Dabā viss iekārtots tā, ka augi cits citam palīdz, sniedz atbalstu vai savstarpēji karo, cīnoties par savu vietu zem saules. Nereti dārznieki iesācēji vēlas savā zemes pleķītī sastādīt un sasēt pēc iespējas vairāk dārzeņu, tomēr jāņem vērā to, ka ir daudzi kultūraugi, kurus nedrīkst stādīt kopā.

Lai sēšana un stādīšana nebūtu veltīga un neradītu nelāgus pārsteigumus, pirms ķerties pie darbiem, būtu jānoskaidro, kurus augus drīkst un kurus labāk nevajadzētu audzēt blakus.

Tā, piemēram, gurķus nevajadzētu stādīt blakus kartupeļiem un salātiem. Šie dārzeņi nesadzīvo arī ar aromātiskiem garšaugiem, izņemot dilles. 

Pupiņām nepatīk, ja tām kaimiņos ir sīpoli, zirņi, ķiploki, fenhelis, arī puravi. Arī bietes, kolrābji un saulespuķes nav pupu sabiedrotie.

Kartupeļus neiesaka audzēt zirņu, tomātu, gurķu, seleriju vai ķirbju tuvumā. 

Tomātiem nepatīk burkāni, ziedkāposti, kartupeļi, fenhelis, bietes, galviņkāposti un gurķi.

Saderīgie dārzeņi

Burkāni labi sadzīvo ar sīpoliem, ķiplokiem, maurlokiem, arī puraviem. Tāpat burkānus drīkst sēt līdzās pupām, zirņiem, tomātiem un salātiem. Arī kartupeļi un bietes var būt burkānu sabiedrotie.

Redīsi "neprotestē", ja tiem kaimiņos aug gurķi, kāposti, salāti, tomāti vai zirņi.

Kartupeļus var stādīt sīpolu, kāpostu, pupu, kukurūzas tuvumā, savukārt bietes sadzīvos ar gurķiem, sīpoliem vai pupiņām.

Salātus droši var sēt līdzās redīsiem, zemenēm vai gurķiem, bet sīpolu vagas veidot var netālu no kartupeļiem vai burkāniem.

Ķiploki labāk augs, ja tiem kaimiņos būs tomāti.

Jāņem vērā, ka arī draudzīgos augus nedrīkst sastādīt vai sasēt pārāk tuvu, lai tie nenoēnotu viens otru un sakņu sistēmai pietiktu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!