Latvijā kārklu pietiek, to pat ir par daudz. Sava tiesa – klūgu pinējiem, sava – šķeldas ražotājiem… Bet ainavu arhitekti un vides dizaineri no šā plastiskā materiāla veido lielas arhitektoniskas formas! To darīt pamēģināja arī Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina nodaļas maģistrantūras studente Gita Deksne.
Gita sapņo no Rīgas pārcelties uz laukiem. Ceļš uz to jau ir sācies – Koknesē viņa saimnieko nepilnu hektāru lielā zemes gabaliņā, kur plānots kādreiz celt māju. Pašlaik tur raženi aug kārkli. Tieši no tiem tapa viņas maģistra darba "Viensēta kā dizaina procesu platforma" praktiskās daļas vides objekts "Patvērums", kas aicina meklēt glābiņu no pilsētas burzmas, steigas, spriedzes, trokšņiem un putekļiem, atrodot to dabā. Idejas ierosme vienmēr sakņojas funkcionālā vajadzībā, taču formas meklējumos iedvesmas avots rasts pasaules kārklu un vītolu mākslas šedevros.

Iedvesma radusies, iepazīstoties ar somu arhitekta un mākslinieka Marko Kasagrandes daiļradi. Meistars, kura dzīslās rīt arī kura dzīslās rit arī itāļu asinis, radījis daudzas ģeniālas, netradicionālas ēkas un lietas.

Pērn Beļģijā, Ziemeļu jūras smilšainajā piekrastē rīkotās mūsdienu mākslas triennāles laikā viņš kopā ar brīvprātīgajiem palīgiem četrās nedēļās izveidoja grandiozu instalāciju: no kārklu klūgām nopina 45 metrus garu un 10 metrus platu tuneli un nosauca to par Smilšu tārpu (Sandworm).

Fotogrāfijās redzama gluži vai kosmiska ainava – baltajās kāpu smiltīs zviln milzīgs veidojums, kaut kas pārlaicīgs, varbūt no zudušās pasaules... Ejot cauri šim tunelim, var baudīt gaismēnu rotaļu un saules zaķīšu spēli. 


Iedvesmojoties no šiem un citiem piemēriem, šopavasar, aprīļa beigās, projekta "Atrodi savu meistaru!" ietvaros apmeklētājiem bija iespēja apmeklēt Gitas meistardarbnīcu – dizaina laboratoriju viensētā. Divas dienas Kokneses "Norās" 17 cilvēki radoši darbojās ar kārkliem. Katram bija iespēja izvēlēties objektu un darbības veidu – piedalīties arhitektonisku formu radīšanā, pīt žogu vai darināt sīkformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!