Foto: Shutterstock
Pēc ziemas īslaicīgās atgriešanās atsācies veģetācijas periods. Augi mostas, lai augtu un pieņemtos spēkā, bet dzīvesspara atjaunošanai tiem vajadzīgs mēslojums. Īpaši atvērti barības vielu uzņemšanai tie būs šonedēļ, kad valda vecs Mēness.

Augļu dārzā pumpuru zaļā konusa fāzē ieteicami profilaktiski smidzinājumi ar 2–3% Bordo šķidrumu. Kamēr kokiem vēl nav lapu, stumbrus var apstrādāt ar pašu gatavotu dezinfekcijas līdzekli. Lūk, kādu recepti iesaka vācu biodinamiskās dārzkopības speciālisti: 5 kg māla, 3 kg svaigu govs mēslu, virsū ber 0,5 kg aļģu kaļķa vai saberztu olu čaumalu, 0,5 kg bazalta miltu, 0,5 kg hlorkālija (abas pēdējās sastāvdaļas var aizstāt ar 1 kg koka pelnu), labākai saķerei ar koku stumbriem pievieno arī 0,5 l stiklūdens. Masu sajauc, atšķaida ar ūdeni līdz krējuma konsistencei, lai uz koku stumbriem varētu uzklāt ar otu. Norādītās sastāvdaļu proporcijas un to daudzums ir pietiekams, lai ar iegūto maisījumu varētu apstrādāt apmēram pussimta desmitgadīgu augļu koku. Ja koku nav tik daudz, sastāvdaļas proporcionāli samazina. Ar šo līdzekli augļu kokus apstrādā divas reizes gadā: novembrī (pirms ziemošanas) un pavasarī (februāra beigās vai martā).

24., 25. martā piķē agrāk iesētos tomātus. Tos, tāpat kā fizāļus un baklažānus, vēl var arī sēt, lai izaudzētu dēstus. Aveņu un kazeņu stādījumos izgriež vājos, sala bojātos dzinumus. Ierok stabus balstu sistēmas veidošanai. Smiltsērkšķu stādījumos apgriež un veido vīrišķos augos, lai tie pārāk neizplestos, bet būtu glīti, kompakti. Jāņogu, upeņu un ērkšķogu krūmiem, tāpat krūmmellenēm un ēdamajiem sausseržiem, izgriež novecojušos skeletzarus, kā arī nokaltušos un vājos dzinumus. Veido vainagus vecām ābelēm.

26. martā vietās, kur paredzēti agrie sējumi un stādījumi, apstrādā augsni. Ja zeme apžuvusi, sakņu dārza dobēs viegli iecilā mēslojumu. Bagātīgās devās tas nepieciešams sakņu selerijām, turpretī burkāni labāk aug vieglā augsnē, kas samēslota iepriekšējos gados. Šķiro kartupeļus. Agrai ražai un sēklai paredzētos liek gaismā diedzēties. Sēj sīpolus dēstiem. Rušina augsni ziemas ķiploku stādījumos.

27. marts ir nelabvēlīga diena sēšanai, stādīšanai un augu kopšanai. Apkopj dārzu un tuvējo apkārtni. Cērt nevietā augošus kokus un krūmus. Sakārto žogus un citas dārza būves. Ja iespējams, apstrādā augsni nezāļainos laukos.

28. martā vāc bērzu, priežu, apšu pumpurus, brūkleņu lapas, lazdu mizas tējām un uzlējumiem. Sēj vasaras puķes, arī brokoļus dēstiem. Dekoratīvajiem augiem izgriež sala bojātos, nokaltušos un novecojušos dzinumus. Apgriež mežvīteņus.

29. martā rīta pusē – ziedu diena, pēcpusdienā – lapu diena. Turpina kopt dekoratīvos krūmus, vīteņaugus un rozes. Rīta pusē ievāc sezonas ārstniecības augus. Pēcpusdienā laista, mazgā un mēslo telpaugus.

30., 31. marts: Nākamā svētdiena nav piemērota sējai un stādīšanai. Sākoties jaunam Mēnesim, apgriež dzīvžogus un dekoratīvos krūmus. Labāk to darīt 30. martā rīta pusē vai 31. martā pēcpusdienā. Piemēram, var izretināt zarus vecākam, biezi saaugušam plūškokam, vienlaikus sagriežot spraudeņus (melnais plūškoks ar tiem viegli pavairojams). Aprūpē telpaugus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!